Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Så får du gyllene GLID

Publicerad 2013-12-17

OS-medaljören Anna Haags bästa tips

Vill du ha grönt spår i vinter? Din kropp kommer tacka dig. OS-medaljören Anna Haag vet varför. Dessutom får du hennes bästa tips för gyllene glid.

Namn: Anna Haag.
Ålder: 27. Bor: Östersund och Davos, Schweiz. 
Familj: Sambon Emil Jönsson. 
Yrke: Längdskidåkare i svenska skidlandslaget. 
Meriter: Två silver (skiathlon, sprintstafett) i OS 2010, en delseger i Tour de ski, VM-silver stafett 2011. 
 Foto: AP

I Sverige älskar vi att åka på längden. Det visar bland annat Vasaloppsveckan, som blev fulltecknad redan i början av november.

Någon som vet mer om hur passionen ser ut är OS-medaljören Anna Haag, 27. För henne är skidåkningen mycket mer än ett jobb. 

– I hela mitt liv har jag gillat skidåkning. Glädjen till själva träningen har kommit på senare år, men jag älskar verkligen att åka skidor. Jag gör det till och med på våren, på min enda lediga tid.

Varför tror du att längdskidåkning blivit så folkligt nu?

– En del tror jag beror på att alla vi i skidlandslaget har åkt bra och haft stora framgångar. Vi hade väldigt flyt förra OS och då var det också en väldigt bra vinter i Sverige så många kunde åka mycket skidor. Men sen är det ju en hälsosam träningsform som man kan göra över generationsgränser, där hela familjen kan delta och får vara utomhus i friska luften.

Vad gör jag om jag vill satsa på längden men Kung Bore lyser med sin frånvaro?

– Håll i gång kondition och styrka. Själv springer jag gärna några timmar på förmiddagen, men jag kör mycket rullskidor också.

Även om vi motionärer inte kommer upp i de träningsmängder som en OS-satsande Anna just nu ligger på finns det vissa saker vi kan ta efter. Som hur man gör för att slippa längre träningsuppehåll.

– Det är svårt att hålla sig frisk och det är lätt att bli förkyld när man tränar mycket. Man får vara klok. Om du har kört hårt bör du vara noga med att få i dig bra näring och att dricka mycket. Man får försöka att inte stressa upp sig, då blir man garanterat sjuk. Eller gå in på dagis direkt efter ett intervallpass, det är inte att rekommendera.

Annas tips: LADDA FÖR LOPP

Var väl förberedd. Du ska ha åkt ett par mil eller helst så mycket skidor du kan, inom rimliga nivåer så klart.

Du bör jobba upp styrkan i överkroppen så att du orkar staka. Lägg in minst ett styrkepass i veckan där du jobbar med armar och bål.

Om du vill åka ett längre lopp så slarva inte med att äta och dricka under själva loppet, det är viktigt att du får i dig energi innan du blir trött. Att köra kolhydratladdningar före ger ofta sämre effekt för att magen pajar, ska du ladda så ska du ha testat det innan och veta vad som fungerar för just dig.

Det är en väldig hajp kring material och utrustning. Gå till en ärlig sporthandlare och säg: Det här är min nivå. En motionär som vill åka Vasaloppet på åtta timmar behöver inte ha samma utrustning som jag har. Pjäxorna ska framför allt vara sköna på och de ska sitta bra redan i butik. Modellerna strax under tävlingspjäxor brukar vara riktigt bra.

Ha inte sprillans ny utrusning när du står på startlinjen, kör in den före.

ANNA REKOMMENDERAR FYRA DAGARS TRÄNING I VECKAN.

Ett styrkepass för hela kroppen, i kombination med kondition där du springer på band eller cyklar.

Ett längre skidpass, helst över två timmar, för att samla mil och skidvana.

Intervaller. De kan vara 1 minut till 20 minuter, eller 5 x 5 minuter. Lek dig fram och ge järnet! Huvudsaken att du inte skippar att värma upp och varva ner på skidorna.

Ett distanspass som är lite hårdare, där du åker i 45–60 minuter. Det ska inte vara lika tufft som intervalltempo, där du kör du allt du har under de aktiva minuterna, utan du ska orka hålla ett bra tempo under hela passet.

Därför älskar din kropp skidåkning

”Det är skonsamt och det är ett rörelsemönster som inte belastar muskler och leder på ett dåligt sätt. När du åker skidor får du verkligen röra på hela kroppen. Om du till exempel springer tränar du mest underkroppen, men på skidor kan du även tona överkroppen och definiera armarna.”

Räkna med träningsvärk!

”Du kommer känna av skidåkningen främst i ljumskarna, men du kommer bli mör i axlar och säkert känna lite i hela kroppen. Du blir skönt trött dagen efter skulle jag säga. Kanske blir du trött i ryggen också, det är normalt i början men det är viktigt att hålla uppe kroppen så att du inte ligger och belastar din rygg för mycket. Man behöver inte åka som Thomas Wassberg med näsan i backen.”

Grön i spåret?

”Då bör du börja med att hitta känslan av att bara stå på skidan och bli kompis med den. Det kommer vara vingligt i början, skidor är ju smala. Så småningom kan du plocka bort stavarna för att öva upp balansen, då får du väldigt bra träning. Så tränar även jag.”

Följ ämnen i artikeln