Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

”Ta vara på vardagsmotionen”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-04-06

Motionschoach Petra Thorén chattade med läsarna.

Kristin säger: Hej vet att man inte kan punktförbränna,men vad är då alternativet? Att fettsuga lår och rumpa? ;) Allt överföd verkar sätta sig där på mig, vet inte hur jag ska träna bort det på bästa sätt. Gå, cykla, Styrketräning? Om jag styrketränar ska man träna med lite lättare vikter då för att inte bli större eller? Tack

   Petra Thorén säger: Hej Kristin! Jag är inte en förespråkare av fettsugning eller andra kosmetiska ingrepp. Träning och sund kost är mitt förslag till ett hälsosamt levern. Som du noterat går det inte att punktförbränna, det handlar om att kombinera konditionsträning med styrketräning. Kör gärna två-tre rätt hårda konditionspass i veckan, cykla eller jogga gärna så benen är med på ett bra sätt. Kör två lite längre och ett intervallpass. Var inte rädd för att köra med belastning för benen på styrkan, det krävs rejäla vikter och många pass för att du ska känna att du blir för stor. Lite är det så att man har den kroppsform man har, för att förändra din symmetri kan du styrketräna din överkropp också så att du blir en jämnare balans mellan ben/säte och axlar/rygg. Lycka till!

säger: Hur effektivt är armhävningar och situps?

   Petra Thorén säger: Hej! Det är om de utförs med en god teknik en effektiv, enkel träning för delar av överkroppen.

säger: Är det lämpligt att träna om man har träningsvärk?

Mange

   Petra Thorén säger: Hej! Ofta är det bra och skönt att träna lite lätt när man har träningsvärk, men du ska förstås gå på HUR ont du har. Gör det så ont att du inte ens kan röra dig så är det mest lugna promenader som gäller. Annars tycker jag att rörelseträning, simning, en lätt lugn joggingtur och stretch är bra när man har träningsvärk.

marie säger: Hej jag undrar om det är bra att styrketräna på morgonen om man äter något tex en banan innan och äter frukost direkt efteråt eller är det bättre på kvällstid.tack på förhand

   Petra Thorén säger: Hej Marie! Gällande just styrketräning är ju målet att öka sin muskelmassa och i det fallet är det bättre att träna efter en måltid så att kroppen har energi. När man föreslår träning före frukost är et ofta fettförbränningsträning man menar. Gällande morgonträning ska man tänka på att skaderisken också är lite högre vilket man ska ha i åtanke om man styrketränar.

anette säger: hej! jag tvingades för ett par år sen sluta med fotboll pga problem med benhinnorna. först nu har jag börjat kunna springa kortare steckor igen utan att få ont. Har du några bra tips om hur man kan förebygga problem igen?(23år, har rätt skor) Stretch? Salva? Massage? Styrka?

   Petra Thorén säger: Hej Anette! Kul att du kommit igång igen. Se först och främst till att du har bra skor, gå gärna till en proffesionell skobutik och få ett par som passar just dig. Spring gärna på varierande underlag, i terräningen och inte bara på asfalt som gör att du lätt blir stum. Vidare är förstås stretching bra, båd för vaderna och för framsida av underbenet. Salva och massage - visst, det är också ett bra sätt att hålla cirkulationen uppe. Lycka till!

Linda säger: Hej! Jag skulle vilja börja löpträna, men har väldigt dålig grundkondition. Hur ofta och hur mycket kan jag träna nu i början för att komma igång utan att överanstränga mig?

   Petra Thorén säger: Hej Lind! Roligt att du har lusten att komma igång, det är ju precis rätt årtsid för att man ska känna sig lockad! Börja med att promenera varannan dag i tre-fyra veckor. Gå först 20 minuter i rask takt och öka längden efter hand. Börja sedan att lunka/småspringa kortare sträckor under dina promander tre dagar i veckan. Efter hand som det känns bra ökar du tiden som du springer och snart orkar du springa längre sträckor. Mät gärna upp en runda på fem kilometer och ha den som mål. Före sommaren ska du orka jogga den sträckan, men lyssna på kroppen och ta ut dig i den mån du känner att det känns bra.

zandra säger: hur får man bort gäddhänget?

   Petra Thorén säger: Hej Zandra! Det handlar som ofta om att kombinera konditionsträning, gärna rodd där överkroppen får jobba samtidigt, och styrketräning. Lägg in ett rejält pass för framsida och baksida arm, med tre-fyra olika övningar för varje del av armen, en dag i veckan. Jag tycker också att poweryoga är effektivt för baksida arm (det finns dessutom många andra fördelar med den träningsformen) - testa gärna det.

jensa säger: Har du några bra förslag på snabb motion. jag menar 90 minuters promenad lätt är inte så lätt att klämma in i en fullbokad vecka. Jag har just börjat med viktklubben och känner att det är mitt största problem. Jag kan prioritera om maten, men jag har svårt att prioritera in någon motion annat än efter 21 på kvällen och då är det sent eftersom jag ska upp före kl 06

   Petra Thorén säger: Hej Jensa! Jag håller med dig om att det är svårt att få till 90 minuter och det behöver du inte alls för att träningen ska bli effektiv. Har du tid 45 minuter är det bra, om inte i alla fall 30 minuter. Försök att träna 30-45 minuter tre dagar i veckan, variera gärna träningsformen. Till det så ta möjligheterna i vardagen,, promenader på lunch, till/från jobbet, jobba i trädgården om du har en, cykla, gå i trappor istället för hissen etc.

unne säger: hej. vad är bästa träningen egentligen om man vill bli "slim" över hela kroppen

   Petra Thorén säger: Hej Unne! SOm du säkert sett att jag ofta rekommenderar är en blandning mellan konditionsträning och styrketräning den bästa medicinen. Fördela gärna med tre konditionspass och ett till två styrkepass i veckan (går att kombinera förstås). Vilken motionsform du väljer är inte så viktigt, gör det som du tycker är kul!

Lena säger: Hej jag måste fråga: Min svägerska och jag har en diskussion om träning före frukost, visst är det inte farligt att träna före frukost.? Finns det något annat tips än chrom tabletter för att minska godissug?

   Petra Thorén säger: Hej Lena! Det är inte farligt att träna före frukost om man är fullt frisk. Men skaderisken är lite större vilket innebär att man ska vara lite försiktigare och kanske inte träna extrema koncentrationssporter. Men att gå, jogga, köra gympa etc är ingen fara. Ett sätt att minska godissuget är att äta regelbundet, var tredje timma, en sund varierad kost med långsamma kolhydrater. Med en jämn blodsockerkurva är det lättare att motstå godiset. Vidare handlar det faktiskt om lite" motståndskraft" - ha ett äpple, en motor eller något nyttigare tilll hands.

Kickan säger: Hejsan Petra. Jag tränar långdistans 6 dagar i veckan ungefär i 90 minuer per dag. Nu undrar jag om man vant kroppen så mycket med detta eftersom jag hållit på ett bra tag och inte längre förbränner lika mycket?

   Petra Thorén säger: Hej Kickan! Bra jobbat, först och främst. Som du själv noterat så vänjer sig kroppen vid en viss nivå och efter hand som du blir bättre så gör du av med lite mindre energi. Därför är det bra att variera sig lite. Du kanske kan byta tå långdistanspass till två intervallpass, ett med lite längre intervaller och ett med kortare intervaller så ställer du nya krav på kroppen. Byt gärna också bana på dina distanspass, variera underlag och kupering.

säger: Hej Jag har en fråga ang fettförbränning. Det sägs att man ökar sin förbränning om man tränar innan man äter frukost, stämmer det och hur stor är isåfall skillnaden?

   Petra Thorén säger: Hej! Kroppens möjlighet till att förbränna fett är högre precis efter nattens sömn, därför är fettförbränningsträning alltså träning i tämligen låg intensitet mer effetiv före frukost. Du ökar din förbränning generellt genom att öka din kondition, träna styrketräning och få mer muskler och att äta regelbundet. Det hänger inte så mycket ihop med morgonträningen.

Anna säger: Ngr tips om hur man kommer igång inför ett tävlingslopp, Vårruset, Lidingöloppet etc. Vad man bör tänka på i kost o upplägg etc.?

Moderator säger: Vi hinner en fråga till

   Petra Thorén säger: Hej Anna! Det är bra att du vill förbereda dig eftersom loppet blir en skönare upplevelse då. se först och främst till att din träning är anpassad för de krav som kommer i samband med loppet. Träna även lite varierat så du inte belastar kroppen ensidigt. När du närmar dig loppet är dte bra för kroppen att köra ett-två pass som är så lika loppet som möjligt. Du får du en chans att se hur kroppen reagerar också. Vidare är det bra med en allsidig kost, tre huvudmål och två mellanmål. Se över ifall du behöver lite extra vitaminer och ät bra råvaror. Glöm inte att vila, det är också viktigt!

Hanna säger: Hej! Jag har precis börjat bygga upp min benstyrka efter skador som gjorde att jag inte kunna styrketräna. hur gör jag för att bäst få upp styrkan i mina ben igen?

   Petra Thorén säger: Hej Hanna! Konsultera först in läkare/sjukgymnast för att få bra övningar i rehabsyfte för dina skador, låt det ta lite tid. Efter hand som du blir starkare så ökar du belastningen och minskar antalet reps. Träna gärna med fria vikter när du fått tillbaka lite styrka (skivstång etc) för då lkar du balansen och får med flera små muskler. Kör gärna två benpass i veckan om du orkar. Vidare kan du köra spinningträning för konditionsträning samt bra benträning. Lycka till!

Moderator säger: Tack Petra! Och tack alla ni som chattat. Väkomna att chatta med Stephan Rössner 8/4.

   Petra Thorén säger: Hej då alla, och tack för mycket bra frågor och visat intresse. Lycka till med träningen!

Följ ämnen i artikeln