Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Det rann längs mina knän”

Publicerad 2012-03-08

Varannan kvinna kissar på sig – 3 av 4 berättar inte för sina närmaste

Klicka på bilden så blir texten större.

Ett gott skratt kan förstöra hela dagen.

Varannan kvinna har svårt att hålla tätt, enligt en ny undersökning.

– Många lider av ansträngningsläckage och kissar på sig när de skrattar, hostar eller tränar, säger Aino Fianu-Jonasson, docent vid Karolinska institutet i Stockholm.

Många vågar inte köpa blöjor – utan kör med vanliga bindor.

Få vågar prata om det, men många lider av det. Urinläckage kan vara vanligare än man hittills trott, enligt en ny rapport. En undersökning beställd av Tena visar att varannan kvinna över 30 års ålder har haft problem med inkontinens.

”Vi får barn i högre ålder”

För vissa handlar det bara om tillfälliga besvär, som att kissa på sig i samband med en nysning, fysisk aktivitet eller hosta. För andra är det mer återkommande problem. En stor grupp drabbas i samband med graviditet och förlossning. När vävnaderna kring underlivet mjukas upp och barnet trycker på kan det ibland bli skador på urinblåsa och bäckenbotten.

– Det har blivit vanligare. Kanske hänger det ihop med att vi får barn i högre åldrar. Det sliter helt enkelt mer på kroppen, säger Aino Fianu-Jonasson.

Vågar inte berätta

Första hjälpen vid läckage är att regelbundet göra knipövningar. Ibland kan det dock behövas mer medicinsk hjälp, exempelvis kirurgi. Ett stort bekymmer är att över hälften av alla drabbade inte vågar berätta för sin läkare om problemen. Ännu fler nämner det inte ens för nära familjemedlemmar.

– Det är synd, för alla kan bli bättre, säger Märta Lauritzen, uroterapeut vid Karolinska universitetssjukhuset.

Hillevi: ”Jag fick säga upp mig från jobbet”

Hon kunde varken promenera, träna eller sköta sitt jobb.

Varje dag tvingades hon smita hem tidigare från arbetet för att byta kissiga bindor.

Men Hillevi berättade inte om inkontinensproblemen för någon, inte ens för sin man.

Led i det tysta  I fyra år led Hillevi i det tysta. Hon berättade inte ens för sin man, utan drog sig i stället undan. 



Namn: Hillevi Karis.
Ålder: 47.
Bor: Tumba.
Familj: Maken Tonny, 45, och sonen Max, 14. Dessutom hundarna Isa och Kovo.
Yrke: Upplyser om inkontinens.
Läs mer: Mer info finns på sajten www.kontinet.se.

Efter en 20 timmar lång förlossning förvandlades Hillevis liv till ett blött helvete. Musklerna i underlivet lydde inte längre.

– Kisset bara rann längs knäna, säger hon.

Till slut fick Hillevi säga upp sig från arbetet som butikschef, eftersom det krävde att hon fanns på plats. Under fyra år led hon i tysthet och bytte kissiga bindor – inkontinensskydd vågade hon inte köpa av ren skam.

– Jag trodde att det var sådant som drabbade äldre kvinnor. Ingen hade talat om för mig att det kunde hända efter en graviditet, säger Hillevi.

Hela hennes vardag handlade plötsligt om kiss. Att alltid ha en toalett i närheten. Hur hon skulle dölja läckaget, hur hon skulle undvika hastiga rörelser som fick det att börja rinna. Hon drog sig också undan från sin man, Tonny.

– Jag var orolig för vad han skulle tycka, jag kände mig så ofräsch, säger hon.

Hemligheten kom ut

Relationen for så illa att paret sökte äktenskapsrådgivning. Det var under ett sådant samtal som Hillevis hemlighet avslöjades.

– Det var psykologen som frågade mig, rakt ut, om jag hade problem med läckage. Hon tyckte att allt verkade kretsa kring underlivet på något sätt.

För Hillevi var det en fördämning som brast. Äntligen vågade hon berätta. Hennes make blev – tvärtemot vad hon hade befarat – lättad och glad.

– Han trodde att jag hade någon annan, säger hon.

Hillevi fick en remiss för utredning och några år senare genomgick hon en så kallad TVT-operation. En band sattes då in för att stötta ligamenten kring urinröret.

– Nu har jag inga besvär alls och jag har fått livet tillbaka, säger hon.

Drabbar även yngre

I dag arbetar hon ideellt med att informera andra kvinnor med samma problem, något som drabbar alla åldersgrupper.

– Det är så oerhört vanligt, även bland yngre. De vill inte gå på snuskiga skoltoaletter och håller sig hela dagen. Då tänjs urinblåsan ut och de får problem, säger Hillevi.

Hon uppmanar alla att göra knipövningar.

– Folk säger att de inte har tid, men fem minuter om dagen har alla. Som bonus kan jag berätta att sexlivet blir bättre, säger hon.

INKONTINENS – FYRA OLIKA VARIANTER

Inkontinens delas in i fyra olika grupper:

Ansträngningsinkontinens. Vanligaste formen hos kvinnor och innebär läckage när man skrattar, motionerar eller lyfter tungt.

Trängningsinkontinens. Plötsliga trängningar eller överaktiv blåsa som gör att den drabbade inte kan hålla sig.

Blandinkontinens. En kombination av de två tidigare kategorierna.

Neurogen inkontinens. Har ofta samband med diabetes, ms eller ryggmärgsskador.

Källa: Vårdguiden.se

SÅ KNIPER DU BORT PROBLEMEN

Enklaste motåtgärden för att förebygga och bota inkontinens är knipövningar. Fem minuter om dagen kan räcka för att stärka upp bäckenbottenmuskulaturen. Gör det gärna även om du inte har kissproblem i dag – regelbunden övning minskar risken att drabbas i framtiden.

1. Lägg dig ner på rygg med böjda ben. Knip ihop – som när du avbryter urinstrålen – och dra upp bäckenbottenmuskulaturen utmed slidans hela längd. Upprepa sju till åtta gånger.

2. Genom att knipa och lyfta upp bäckenbottenmuskulaturen, men inte lika kraftfullt som vid första övningen ovan, kan du träna uthållighet. Knip ihop och dra upp muskulaturen och håll kvar i 20–30 sekunder och slappna därefter av lika länge. Upprepa ett par gånger.

För att kontrollera att du kniper rätt kan du prova att kissa lite försiktigare, med minskad stråle, en kort stund. Det är dock viktigt att du sedan tömmer blåsan.

Källa: Vardguiden.se

KNIIIIIP… OCH SKÄNK EN SLANT!

På internationella kvinnodagen 8 mars arrangerar Tena ”Sveriges tystaste manifestation”, för att öka kunskapen om och avdramatisera urinläckage. Du kan delta i en digital knipövning och på så sätt visa ditt engagemang. För varje person som registrerar sig går 1 krona till forskningen. (www.tena.nu/knipipausen).