Smått, gott & smalt!

Uppdaterad 2011-10-07 | Publicerad 2011-04-08

Baka något gott till helgens fika. På Viktklubb.se hittar du många fler recept på smalt och smarrigt till fikabordet.

Choklad- och hasselnötsrutor

Choklad- och hasselnötsrutor

Blir 12 kakor (1 kaka = 114 kcal)

Du behöver:

1 dl socker

50 gram margarin, ev mjölkfritt

1,5 dl vetemjöl

3 msk kakaopulver

0,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

0,5 dl mellanmjölk, ev laktosfri

1 ägg

0,5 dl grovt hackade hasselnötter

Gör så här:

1. Rör socker och margarin vitt och poröst. Blanda ner vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker.

2. Vispa ihop mjölk och ägg. Rör ner äggblandningen i smeten och bred ut allt i ett tunt lager på en bakplåtsklädd plåt. Strö på nötterna.

3. Grädda i cirka 10 minuter i 200 grader. Skär i rutor medan kakan fortfarande är varm.

Rabarbersnurror

Rabarbersnurror.

Blir 24 bullar (1 bulle = 101 kcal)

Du behöver:

0,5 dl margarin, gärna flytande

2 dl mellanmjölk 1,5 % fett

0,5 paket jäst

0,5 dl socker

1 tsk kardemummakärnor

2 krm salt

6 dl kärnvetemjöl med fullkorn

100 gram rabarber, i mycket små bitar

100 gram grovt riven mandelmassa

0,5 st lätt uppvispat ägg

0,5 dl mandelspån

Gör så här:

1. Värm margarin och mjölk så att det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör så att jästen löser sig. Tillsätt socker.

2. Stöt kardemumman i en mortel. Tillsätt kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt jäsa i 30 minuter.

3. Kavla ut degen till en rektangulär kaka. Strö på rabarber och mandelmassa. Rulla ihop kakan hårt. Skär längden i 24 jämnstora bitar. Lägg snurrorna på en plåt och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter.

4. Pensla med ägg och strö på mandelspån. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.

Syltkakor

Syltkakor.

Blir 20 kakor (1 kaka = 59 kcal)

Du behöver:

2 dl kärnvetemjöl med fullkort

75 g margarin

0,25 dl Kesella lätt 1%

0,5 dl socker

1 krm bakpulver

2 msk hallonsylt

Gör så här:

1. Blanda mjöl, margarin, kesella och socker till en deg. Forma till en rulle och skär den i 20 lika stora bitar. Forma till små bollar och lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Tryck till med pekfingret så att det blir en liten grop i mitten. Lägg i lite sylt (bara en knivsudd – annars rinner det över).

2. Grädda kakorna i 150 grader i cirka 10–15 minuter tills de fått fin färg.

Nyfiken på Viktklubb?

Sveriges mest prisbelönta viktminskningstjänst på nätet.

Kolla in klubbsidan!