Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

"Hur äter jag billigt och nyttigt?"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-03

Fråga: Hej! Jag är en 20-årig student som ibland har det lite svårt att få det att gå ihop rent ekonomiskt när det gäller mat. Vad kan man göra för att få ner priserna lite och fortfarande äta nyttigt? Är det okej att köpa frysta grönsaker och dylikt? Tacksam för alla tips!

Josefin

Svar: Hej Josefin! Jag förstår att det är svårt att få det att gå ihop när man är student men det är inte omöjligt! Det allra viktigaste är att planera maten, då undviker man dyra impulsköp och ingredienser som man inte kommer att kunna använda mer än en gång. Gör alltså en veckomatsedel med mat som Du vet att Du tycker om och som Du vet att Du kommer att vilja och hinna laga. När Du ändå lagar, passa på att göra storkok och frys in (om Du har tillgång till en ordentlig frys). Om Du inte har möjlighet att frysa in flera portioner så gå ihop med några kompisar och laga mat tillsammans ibland – då kan ni göra storkok och åtminstone få ett par extra matlådor. Spara alla veckomatsedlar och använd dem igen efter ett par veckor. Byt ut den mat Du tröttnat på byt till något nytt recept Du blir sugen på. Försök att köpa grönsaker och frukt när det är säsong för det - då brukar det vara lite billigare. Naturligtvis går det även bra med frusna grönsaker, det är perfekt att alltid ha hemma i frysen. Vitkål och rotfrukter är mat som alltid är relativt billigt, likaså potatis. Det är också råvaror som är tacksamma att ha som bas i många maträtter.

Om Du strävar efter att äta nyttigt så betyder det kanske också att Du drar ner på något annat som kostar både kalorier och pengar? Chips? Godis? Kakor? Ha lite koll på hur mycket Du sparar in på att inte köpa detta och unna Dig någon extra lyxig mat ibland, när det finns pengar över. Lycka till!

Hälsningar Josefine, leg dietist.

Följ ämnen i artikeln