Så ser salmonella ut

Uppdaterad 2019-06-18 | Publicerad 2010-11-30

Här är krypen som gör dig magsjuk i vinter

Vinterkräksjuka, salmonella och springmask.

Vi vet symptomen: kräkningar, diarré och klåda.

Så här ser bakterierna och tarmparasiterna ut.

Salmonellabakterien råkar en hel del svenskar ut för, inte minst under semesterresan.

Nu är det högsäsong för magsjuka. Vinterkräksjukan, eller noroviruset, sägs snart vara på väg.

Som grädde på moset florerar en rad andra bakterier och parasiter som riskerar att göra oss risiga i kistan.

Det senaste exemplet är parasiten cryptosporidum som gjorde att tusentals människor i Östersund insjuknade.

Av bakterierna är det vanligast att vi smittas av campolybakter och salmonella, enligt Sofie Ivarsson, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

– De får man i sig via framför allt via mat och vatten. Det är bakterier som kommer från djur från början.

– Det är vanligast att man smittas av de här två bakterierna utomlands.Cirka 75 till 80 procent av salmonellafallen är utlandssmittade.

Men då och då sker smittutbrott också i Sverige både av salmonella och campolybakter.

Stort mörkertal

– Det kan till exempel vara kopplat till kaféer, restauranger eller vid olika tillfällen där många människor samlats och ätit någonting som varit kontaminerat av bakterier. Men det kan också vara ett livsmedel som är spritt över hela landet.

Men det finns mörkertal i Smittskyddsinstitutets statistik.

– För att hamna i statistiken krävs att man varit hos läkare och många gör ju inte när man drabbas av magsjuka. Är man riktigt risig och får feber och tror att det är mer än en vanlig magsjuka bör man till exempel gått till sin vårdcentral för provtagning, säger Sofie Ivarsson.

Ett enkelt och effektivt sätt att skydda sig från smitta är hålla en god handhygien.