Hjulglädje!

Publicerad 2014-09-26

Tjuvstarta Vasaloppsträningen redan nu. Med rullskidor på fötterna tränar du både balans och teknik. På köpet får du en stark och snygg överkropp.

Wellness hjälper dig att hitta hjulglädjen.

Text: JOHANNA LUNDEBERG

 Foto: PONTUS FERNEMAN

Därför ska du träna rullskidor

Tidigare Vasaloppsvinnaren Staffan Larssons bästa skäl till varför rullskidor gör dig till en bättre skidåkare:
Rullskidor är så skidlikt man kan komma utan skidor och snö och dessutom väldigt skonsamt för kroppen.
Du vänjer skidmusklerna och får in rätt teknik. Det blir viktigare ju närmare vintersäsong du kommer.
Rullskidor förbereder överkroppen för skidåkningen så när du åker vanliga skidor första gången under säsongen blir du inte trött lika snabbt.
Du kan tillgodogöra dig skidåkningen direkt. Du som bor på breddgrader utan snö kan underhålla skidåkningen, kanske åka i väg på läger och träna vanliga skidor en helg och sen fortsätta på rullskidor hemma.

Så kommer du igång

Enklaste sättet att bromsa är att ploga med fötterna, som ett bakvänt V.

Åk isär brett med fötterna när du plogar, så blir inbromsningen effektivare.

Börja med att träna stakning. När du har hittat balansen och känner dig säker på fötterna kan du prova att staka med frånskjut.

– Det är överkroppsträningen och främst stakningen som man vill åt i rullskidor. Men om man inte orkar staka hela tiden kan man variera med frånskjut, säger Staffan Larsson.

Träna på platt mark till en början och hitta sedan mer kuperade slingor. Då kan du också lägga på diagonalåkningen i uppförsluten. Ju bättre du blir på diagonalåkning desto mer backträning kan du köra.

Det här behöver du

Oneway classic  7, 2 495 kronor, 
Sportamore.se

RULLSKIDOR: Pris 2 000–7 000 kronor inklusive bindning. Skidornas stomme är tillverkad av aluminium, stål, karbon eller fiberglas. Stål, karbon och fiberglas har mer svikt och tar upp vibrationer bättre. Eftersom de är mer stötdämpande än aluminiumskidor rullar de ofta bättre på ojämn asfalt.

– Men aluminiumskidor är stabilare och ett bra val om du är nybörjare. Välj skidor med något bredare hjul, säger Björn Andersson, försäljningschef på Pölder Sport.

Den vanligaste skidbredden är mellan 40 och 60 mm. En bredare skida känns mer stabil men diagonalåkningen blir lättare med en smalare. Hjulen kan bytas mot tröga eller mer lättrullande.

PJÄXOR: Pris från 800 kronor. Du kan använda samma pjäxor som till dina skidor. Kolla bara så att bindningen är densamma. Grus och vatten sliter på pjäxorna så var noga med att torka av dem efteråt så att de håller längre.

Lätt rullskidstav i neon från Skigo. Reflekterar ljus. 890 kronor, Skistart.com

STAVAR: Pris från 500 kronor. Rullskidstavarna ska ha samma längd som dina skidstavar.

– Många tror att rullskidstavarna ska vara längre eftersom du kommer högre från marken med rullskidorna men på vintern sjunker stavarna ner i snön så jag rekommenderar samma längd, säger Staffan Larsson.

Stavarna ska vara lätta och ha så bra kvalitet som möjligt.

– Du får bättre pendling med en lätt stav och det blir så skidlikt som möjligt.

Om du åker mycket kan du skona armbågar och axlar genom att montera på en dämpande spiralfjäder. Priset är ungefär 1 250 kronor.

Swix rullskidhandske 399 kronor, Rullskidspecialisten.se

HJÄLM, HANDSKAR SAMT ARMBÅGS- OCH KNÄSKYDD: Pris från 200 kronor.

Det finns hjälmar som är särskilt anpassade för rullskidåkning, med en speciell rundning

i nacken, men det går lika bra att använda din cykelhjälm.

– Om man känner sig väldigt osäker kan det vara bra med armbågs- och knäskydd, men det är inget måste, säger Björn Andersson.

Däremot är det bra att bära handskar eftersom stavisättning i asfalt nöter på händerna och gör det lätt att få blåsor.

Koll på tekniken

Även om båda går på hjul så går det inte att jämföra rullskidor med inlines:

– Inlines är mer likt skate. För att träna klassisk åkning med rätt teknik behöver du rullskidor, säger Björn Andersson.

Staffan Larsson tipsar om att träna så skidtekniskt som möjligt:

– På rullskidor går det att fuska, eftersom det är spärrar i hjulen som alltid ger fäste även om du inte åker skidtekniskt rätt. Därför är det viktigt att du hela tiden tänker skidåkning. För om du trycker för mycket bakåt och sedan använder samma teknik i skidspåret får du bakhalt.

Rullskidor kan inte rulla bakåt. Det är bra när det tar stopp mitt i backen men också förrädiskt alldeles innan du börjar åka.

– Det är nästan störst risk att ramla när du står still eftersom det är lätt dra bak skidan för att korrigera balansen, och det går alltså inte.

Följ ämnen i artikeln