Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

NU KÖR VI!

Uppdaterad 2014-09-08 | Publicerad 2014-09-05

Den starkaste kroppen och den bästa kondisen är inom räckhåll.

Allt sitter faktiskt i hjärnan, och det är därför du kommer att fixa det här.

Vi bad vår expert på inre hälsa Mia Törnblom dela med sig av sina bästa tips för att vässa tanken!

VÄRM UPP HJÄRNAN

Det är inte bråttom. Gå inte ut för hårt utan att veta vad du egentligen är ute efter. Ta dig i stället lite tid till att komma underfund med vad du faktiskt vill uppnå med din träning. Så värm upp hjärnan innan du går till handgripligheter som att knyta skorna.

– För att komma i gång måste du på djupet inse vilka vinster det finns med att träna. Men kom ihåg – alla funkar olika och det som är en vinst för dig är kanske inte det för mig.

En vinst kan handla om att få något, men också om att slippa något, säger Mia Törnblom.

Är du den som går i gång på löftet om en bättre hälsa? En del svarar ja. Andra ba’ ”Ööh... hälsa?” och fortsätter att vara övertygade om sin odödlighet. Då kanske ett tävlingsmoment kan fungera som en trigger i stället.

– Det är jätteviktigt att inse att vi alla är olika. Själv har jag sprungit i sju år och de som vet det undrar varför jag inte blir snabbare. Men jag bryr mig inte om tävlingen, bara om min hälsa, säger Mia Törnblom.

Skit alltså i vad andra tycker. Lyssna bara på dig själv. Kanske tror du att du måste följa med på det där zumbapasset för det är ju så härliga rytmer. Men allvarligt, vill du hellre springa dig in i ett meditativt tillstånd i skogen så gör det!

GYMPA HJÄRNAN

Okej, har du fått på dig skorna än? Bra. Två tummar upp! Du måste inte gå till gymmet bara för att du snörat på dig dojorna, men chansen är större att du faktiskt masar dig i väg nu. För det är ju inte så bekvämt att sitta med joggingskorna i soffan och mysa. Och nu har du förberett hjärnan på att gå hemifrån.

– Ha realistiska mål! Om du är otränad så tänk inte maraton. Då blir det så himla lätt att köpa muffins och tänka att det kommer en ny måndag, säger Mia Törnblom och berättar att hon själv behöver mycket beröm och uppmuntran medan andra genast ställer sig i givakt om någon kallar dem jäkla latmask.

Kom underfund med vad som får dig att lyfta på rumpan. Kanske kan du ställa in mobilen med påminnelser en halvtimme innan du ska i väg: ”Upp och hoppa latmaja!”

Eller: ”Du klarar det! Du är bäst!” Allt beroende på om du går i gång på hot eller komplimanger.

– Det är också viktigt att ha en handlingsplan. Många börjar i nu-läget – här är jag och dit ska jag.

Men prova i stället att visualisera målet – hur vill du att det ska kännas? Hur ser drömscenen ut?

Skriv också en tidsplan. Alla har olika förutsättningar när det gäller fysik och tid, så tänk på att vara realistisk utifrån dig själv. Gör planen konkret genom att skriva ner den och bocka av när du nått ett delmål.

– Varje handling ger förnyad motivation. Även om det känns som att du inte kommer någon vart är det alltid bättre att genomföra en promenad även om det var ett joggingpass du hade tänkt dig.

Genom att bocka av när du lyckats med något får du bevis på dina framgångar och ditt självförtroende stärks.

MOTIVATION EN FÄRSKVARA

Motivation är en färskvara. Den mentala styrkan måste tränas på samma sätt som muskelstyrkan. Vi vet ju egentligen vad som får oss att må bra, men vi människor måste påminna oss hela tiden, vi glömmer. Peppa dig själv genom att följa träningsbloggar, läsa Wellness och gå regelbundet tillbaka till din handlingsplan och påminn dig om varför du tränar och vad målet är.

STRETCHA TANKEN

Ta reda på vilka triggers du har! Lär känna dig själv och vad du går i gång på. Är du en tävlingsmänniska som älskar att jaga sekunder eller andra människor? Kanske ska du anmäla dig till ett cykellopp. Eller vill du ha lugn och ensamhet? Vad är viktigast för dig – att njuta av själva joggingturen eller att få duscha efteråt?

BYT SPÅR

Kört fast? Du är inte lat, troligen uttråkad. Testa:

... att kliva ut från passet och göra något annat!

... att cykla i stället för att springa!

... ny musik i lurarna!

MENTAL MJÖLKSYRA

TA HEM VINSTEN Är träningen bara pest och pina? Tänk längre och påminn dig om vinsten. 
Vad vill du ha? 
Klockren koncentration? Uthålligt sex? 
Maffiga muskler?

Veckorna går och det blir allt längre mellan gångerna du bockar av ett delmål. Snart har handlingsplanen hamnat längst ner i högen för returpapper och varje gång någon andas ordet träning slår du händerna för öronen och skriksjunger. Du har hamnat i en svacka, och den mentala mjölksyran håller på att ta över hela din hjärna.

– Jag har faktiskt aldrig träffat en människa utan karaktär. Men det är klart att om du lägger upp stentuffa mål varje måndag som du inte kan hålla är det inte så konstigt att du tappar kraften, säger Mia Törnblom.

Anledningen till att du kom av dig kan vara att du gick ut för hårt. Din handlingsplan var inte realistisk.

– På ren viljestyrka kan du gå långt, men sen kom något emellan – du kanske behövdes på annat håll än på gymmet eller så sträckte du låret. Då kan det vara svårt att komma tillbaka.

Men ge inte dig själv dåligt samvete! Det bygger inga muskler.

– Du måste jobba med smarta mål. Du kanske har bestämt dig för att bli vältränad. Men det är ingen smart plan om du inte definierat vad vältränad betyder för just dig. Är det att springa fem kilometer eller att träna fyra dagar i veckan?

Den mentala mjölksyran kan också slå till av ren tristess.

– Testa en så enkel sak som att byta musik i lurarna. Har du samma lista hela tiden börjar du snart räkna låtarna tills plågan är över. Det handlar om att bryta tanken.

Kom ihåg att allt sitter i hjärnan, slipa den skarp och du kommer att lyckas!

LÅT INTE SEGERNS SÖTMA BLI DET ENDA DU FÅR SMAKA

Formulera ett mål som du kan leva med. Se till att du inte ger dig själv en för svår uppgift. Du kanske når målet men på bekostnad av vad? Aldrig mer sovmorgon? Att avstå fredagschipsen för resten av ditt liv? Är målet värt uppoffringen?

Skriv ner en tidsplan och dina mål. Att få det på pränt gör det mer konkret.

För att lyckas måste du ha smarta mål. Använd följande formel för att definiera vad du vill med din träning. Ditt mål måste vara: 

  Specifikt Formulera ett konkret mål.

  Mätbart Det ska vara möjligt att kontrollera att det uppfylls.

  Angeläget Rannsaka dig själv och kom fram till något du verkligen vill.

  Realistiskt Målet måste ligga inom rimlighetens gränser.

Tidsbestämt Sätt en deadline!

VIKTORIA HANSÉN

Följ ämnen i artikeln