Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Träningen vi ÄLSKAR!

Publicerad 2014-09-30

Att hitta en träningsform man gillar är ett klassiskt knep för att hålla lusten att röra på sig vid liv.

Möt tjejerna som hittar passionen i landsvägscykling, pilates barre och calisthenics och bli inspirerad av dem du med!

Namn: Diana Bude.
Ålder: 26 år.
Bor: Sundbyberg.
Familj: Föräldrar och tre syskon.
Yrke: Key account manager. 
Tränar: Calisthenics (brukar också kallas street workout) som går ut på att man styrketränar med endast kroppsvikten som motstånd. För mer info, kolla in Streetworkout.se och Dianas Instagram dianabude för inspiration.

Diana ❤ Calisthenics: ”Jag vill bemästra min kropp”

När Diana Bude fick höra talas om calisthenics, eller street workout, av en vän blev hon nyfiken på studs. Nuförtiden är det hennes favoritsätt att träna.

Vad går det ut på egentligen?

– Kort och gott handlar det om att träna med hjälp av endast sin egen kroppsvikt och vanliga övningar är till exempel armhävningar, plankan och benböj. Men den sport som ständigt växer är den där man utgår från grundläggande kroppviktsövningar och sedan lägger till svårare moment, där du med hjälp av kroppskontroll och råstyrka blandar in gymnastiska övningar. Exempel på det är handstand push up, det vill säga armhävningar som man gör när man står på händerna, och human flag, när man med egen styrka håller upp sin kropp i 90 grader från till exempel en stolpe som en ”mänsklig flagga”.

Varför är det så roligt?

– Dels så finns det alltid nya mål att sträva efter och det handlar aldrig om att kunna ta ytterligare fem kilo i bänkpress utan att kunna bemästra sin kropp. Dessutom är man friare eftersom det går att träna vart du vill, oavsett om det är hemma, utomhus eller på gymmet.

Hur ofta tränar du?

– En vanlig arbetsvecka tränar jag fem till sex gånger och varierar med lite löpning och yoga.

Vad är det svåraste med träningsformen?

– Rent praktiskt finns det inga direkta svårigheter eftersom du inte behöver något gymkort eller speciella redskap. Men jag tror många jämför sig med andra, och det ska man verkligen inte göra. Jag är nybörjare på detta och har väldigt mycket kvar att lära mig, men så länge jag tänker på min egen utveckling och inte på vad alla andra redan kan så går det nog bra!

Vad har du för tips till den som vill testa?

– Kolla mycket på Youtube och Instagram för att hitta inspiration – många delar med sig av både träningsrutiner och andra tips. Du kan även kolla upp när något av de svenska teamen som finns, till exempel Barmafia, har öppna träningar eller anordnar event kring street workout.

Namn: Hanna Eriksson.
Ålder: 28 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Sambo.
Yrke: Internrevisor.
Tränar: Landsvägscykling på cykel med smala däck och bockstyre.

HANNA ❤ LANDSVÄGSCYKLING ”Jag älskar frihetskänslan!”

Hanna Eriksson har alltid gillat spinning som träningsform, men det var inte förrän hon träffade sin sambo, en äkta cykelfantast, som kärleken för landsvägscykling började gro.

Vad älskar du med landsvägscykling?

– Att det är en skonsam träningsform, men jag älskar också frihetskänslan – att man får se mycket av sin omgivning och att man lätt kan köra längre sträckor. När man springer kommer man ofta inte så långt, men cykeln kan du till exempel ta med dig ut när du gör en längre utflykt.

Jag och min sambo har slängt cyklarna i bagaget flera gånger och gjort utflykter på till exempel Öland, västkusten ochi Roslagen. 

Hur skiljer det sig från vanlig cykling?

– Det är en ganska stor skillnad! Du har en helt annan sittställning på en racercykel, fötterna sitter fast på pedalerna och du använder en annan teknik. Meningen är att du ska nöta på längs landsvägen och det är väldigt jobbigt med alla backar, så det är verkligen jättebra träning.

Blir det någonsin enformigt?

– Det går att köra väldigt varierat. Vi brukar leta upp en lång och brant backe och köra intervaller ibland. Man behöver inte bara cykla mil efter mil.

Är det en dyr sport?

– Det kan bli hur dyrt som helst, men det går att lägga det på en lite billigare nivå också. Min cykel är inte jättedyr men funkar för mig som fortfarande är ganska mycket amatör. Förutom cykel och hjälm vill jag slå ett slag för vadderade byxor. Det känns lite som att ha en blöja på sig första gången, men om du kör utan dem får du jätteont i rumpan!

Vad har du för tips till den som vill testa?

– Låna en cykel innan du köper en för att se om det är något för dig. Den kanske inte är i exakt rätt storlek, men du får i alla fall en uppfattning om du tycker att det är roligt eller inte. Ta det i din egen takt i början.

Du kommer upp i väldigt höga hastigheter i nedförsbackar, och det tar lite tid att bli bekväm i sadeln, så sakta ner om du känner dig osäker så undviker du att vurpa.

Namn: Ann Ekström.
Ålder: 32 år.
Bor: Malmö.
Familj: Ja.
Yrke: Konceptutvecklare.
Tränar: Pilates barre, en träningsform som kombinerar precisionen i pilates med tekniken inom balett, på Isensi Pilatesstudio i Alnarp. Det finns liknande klasser med andra namn, så som balletbar och barre concept. Du kan även träna hemma i vardagsrummet tack vare online-klasser på bland annat barmethod.com och barre3.com.

ANN ❤ PILATES  BARRE ”Det här är intelligent styrketräning”

Ann Ekström har tränat både balett och pilates förut, så när hon stötte på pilates barre förra hösten – en blandning av de två träningsformerna – var hon bara tvungen att testa.

Vad fick dig att fastna för träningsformen?

– Det är kombinationen! Pilates tränar jag för ryggens skull, som jag har haft lite problem med, och så älskar jag att dansa för glädjens skull.

Vad går det ut på egentligen?

– Det är mycket övningar vid balettstången. Dels finns det ett pilatesmoment där vi gör små styrkeövningar och dels ingår det balettinspirerade träningsmoment där man tränar styrka och flexibilitet i rörelse till musik vid balettstången.

Vi använder oss av redskap som bollar och gummiband men det handlar aldrig om att du står och hårdpumpar endast en muskel, utan du tränar i rörelser, vilket gör att man även töjer ut musklerna. 

Vilken del av kroppen tränar man?

– Jag skulle säga att det är väldigt mycket rumpa och lår, men även fötterna tack vare alla balettövningar. Men det som är så roligt är att man också tränar alla de där småmusklerna som ligger gömda när man sitter framför datorn hela dagarna. Det är inte en jättetung träningsform, men jag får ändå ofta träningsvärk! Det här är intelligent styrketräning och man jobbar mycket med hållningen också, och för mig som har lite besvär med ryggen känns det tryggt att det handlar mer om att göra rätt än att ta ut sig helt och hållet.

Måste man ha dansat balett tidigare?

– Nej, det är en träningsform där man lånar teknikmoment från balett men är du inte dansintresserad sedan tidigare märker du nog inte av det.

Vad har du för tips till den som vill testa?

– Ha inte så höga krav på dig själv om det är svårt. Ofta tränar man muskler som man inte trodde fanns!

JONNA KARVONEN

Följ ämnen i artikeln