Får inte vegetarisk kost: Är önskekost
Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2018-02-23
Manfred, 4, får inte äta vegetarisk kost på förskolan.
För att han är allergiker.
– Då blir det önskekost, säger Gunilla Rova, enhetschef på måltidsservice.
Familjen Heedman i Gammelstad i Luleå kommun har ansökt om att deras son Manfred, 4, ska få äta vegetarisk kost på förskolan, precis som hemma.
– Barnen har fått äta kött på skolan och förskolan men när vår dotter bestämde sig för att hon inte klarade av att äta kött överhuvudtaget så kände vi att vi måste ta bort köttet även i skolan och för vår son i förskolan, säger Åsa Heedman, mamma till Manfred.
Ingår inte i erbjudandet
Det gick bra för sexåriga dottern men familjen stötte snabbt på problem när det kom till Manfreds ändrade kost. Luleå kommun nekar honom vegetarisk mat, som Norrbottens-Kuriren var först med att berätta om.
– Vi har ett erbjudande om laktovegetarisk kost. Det kan vi tillhandahålla. Det har vi på i stort sett alla förskolor och där det behövs, säger Gunilla Rova, enhetschef på måltidsservice i Gammelstad.
Trots att det står i Luleå kommuns kostpolitiska program att alla elever har rätt till vegetarisk kost av medicinska, kulturella eller religiösa skäl.
Men Manfred får redan specialkost eftersom han är allergisk mot mjölk, gluten och soja. Sedan två år tillbaka äter hela hans familj vegetarisk mat hemma. Att få kosten ytterligare modifierad klassas som ”önskekost” av Gunilla Rova och är därför inte genomförbart.
Men Manfred är ju allergisk mot bland annat mjölk, varför kan han inte få vegetarisk kost ändå?
– Då skulle det innebära vegankost fast utan soja. I vegansk kost använder man baljväxter och ofta berikade produkter. Önskemålet är inte riktigt enligt vårt erbjudande.
Det säger hon trots att Manfred även kan äta ägg som inte ingår i vegankost.
Varför kan han inte få vegetarisk kost som andra vegetarianer?
– Det finns inget lagligt krav att ställa på kommunen. Däremot ska det vara kostnadsfritt, näringsriktigt och gott. Men det ska vara lika för alla, säger Rova och fortsätter:
– Det handlar inte om att vara dum mot någon utan om hur mycket avvikelser vi kan hantera och hur det blir med näringsvärdet.
”De vill inte ge korv”
Ansvarig kostchef i kommunen, Mats Åström, utvecklar deras resonemang ytterligare:
– Manfred i det här fallet har både laktos, ägg och sojaallergi vilket innebär att vi inte kan leverera en vegetarisk kost till honom som uppfyller full näringsbehov. Han är inte allergisk mot kött eller någonting sådant. Det gör attt vi inte kan leverera en vegetarisk måltid till honom, säger han.
Även Mats Åström har alltså fel uppgifter om Manfreds allergier.
Han påstår dessutom att det inte finns några andra proteinalternativ som Luleå kommun kan erbjuda Manfred.
– Inte som dom inte vill ge honom. De vill inte ge kött och korv och det, säger Mats.
Men Manfred vill ju inte äta kött.
– Det kan jag inte kommentera, vad han säger hemma.
Har ni undersökt om det finns ytterligare alternativ?
– Det kan jag inte svara på. I så fall får jag återkomma. Jag litar till professionen.
Mats återkommer inte.
”Han vill inte äta kött”
Åsa och Daniel Heedman ifrågasätter att det inte går att göra näringsrik kost åt Manfred. De lyckas utmärkt hemma.
– Det finns böner och linser, han äter alla baljväxter. Bara där får man en näringsrik kost. Han äter ersättningsmat som är berikade med vitaminer och han äter ägg.
Dom tolkar istället kommunens svar som okunskap.
– Det finns massvis med glutenfria produkter. Man kan göra bönpiffar. linsgrytor. Folk tror att det är jättekomplicerat men det är det inte, säger Åsa.
Nu funderar föräldrarna på att gå vidare med ärendet till DO och Skolinspektionen.
– Det här är diskriminering, säger Daniel.
Manfreds förskola, Kyrkbyns förskola, försöker göra det bästa för fyraåringen och har kommit överens med familjen om att inte servera honom kött.
– Vi har öppnat upp för honom att han får äta kött. Det är klart att han är fyra år och kan inte ta lika stark ställning som vår sexåring. Vi har sagt att om han vill äta kött på förskolan så är det okej. Då säger han att han inte vill det. Han vill inte äta kött, säger Åsa.
De allra flesta dagar hämtar dock Åsa och hennes man Daniel sin son över lunchen för att kunna ge honom vegetarisk mat. Så han får i sig det han behöver - istället för bara ris, sås och grönsaker.