Gick inte mötet som du ville?

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-03-03

Coachen: Här är teknikerna som vänder motgångar till framgångar

Ibland blir det inte som vi har tänkt oss, speciellt på jobbet.

Men du kan lära dig att hantera dina nederlag och vända motgång till framgång.

Motivationscoachen Susanne Pettersson lär dig fyra smarta tekniker.

– Hela samhället är så resultatorienterat att misstag nästan är förbjudna, säger Susanne Pettersson.

Ideligen dessa bakslag. Sker de inte hemma så händer det på jobbet: scheman som spricker, möten som havererar och kanske en avhyvling av chefen.

Men du behöver inte bryta ihop när du stöter på patrull.

Kommunikologen Susanne Pettersson, som ständigt motiverar andra, möter också motgångar men har blivit proffs på att hantera dem.

Ingen är felfri

Nu delar hon med sig av kunskapen i nya boken ”Bryt ihop och kom igen”.

– Jag har ännu inte träffat en prickfri människa och jag tror inte att jag kommer att göra det. Livet består av upp- och nedgångar. Och det är okej.

Susanne Pettersson definierar motgångar som situationer där det inte blev som man tänkt sig, eller när man begått ett misstag.

– Det svåra är ju inte att vara positiv när allt går bra. Det svåra är att hantera livet när det går åt skogen. Blir man rosenrasande vid motgångar kan man hamna i ett negativt tillstånd väldigt länge. Vissa bryter faktiskt ihop.

Mer diss på jobbet

Så hur gör man? Lär dig skillnaden mellan att vara associerad (assad) och dissocierad (dissad).

Tänk dig att du tittar på en fotbollsmatch. Du kan vara känslomässigt engagerad och ropa och skrika (assad) eller vara mer observerande och titta på utan att bli känslomässigt engagerad (dissad).

– Människor som kan inta en dissad position är bättre på att hantera motgångar, säger Susanne Pettersson.

På jobbet finns många situationer där vi skulle tjäna på att vara dissade.

Säg att du har ett dåligt kundmöte, försök att konstatera att jaja, det där mötet gick inte som jag tänkt mig. Känslomässigt engagerad kan du vara när det går bra.

”Det finns genvägar”

Men det är en sak att försonas med sin egen inställning till motgångar. Hur gör man om man befinner sig i en miljö som inte är förlåtande?

– Om man till exempel har en chef som har uppfattningen att man inte får göra ett misstag tycker jag att man ska ta upp det till en dialog.

– Hela samhället är så resultatorienterat att misstag och motgångar nästan är förbjudna. Vi ska vara rakt upp perfekta, men jag vill dra ner den myten.

Börja träna redan i dag. För en sak är säker: motgångar kommer.

– Vissa människor bryter ihop och kommer aldrig igen, vissa bryter ihop och kommer igen och vissa bryter aldrig ihop. Det finns vissa genvägar som kan göra livet lite lättare, säger Susanne Pettersson.

Vänd på steken – här är knepen!

SÅ LÄR DU DIG ATT ASSA OCH DISSA

För att hantera motgångar på bästa sätt, lär dig välja vilket förhållningssätt som är bra i en viss situation. Det är bättre att vara associerad, känslomässigt engagerad, när det går bra. När det går dåligt – dissociera dig, alltså ha distans och upplev det som händer från utsidan, som om du ser på film.

Öva dig på att assa genom att svara på frågorna: Hur gör du för att vara närvarande i en situation? Hur assar du när du gjort något bra? Hur gör du för att vara i nuet med alla dina sinnen?

Öva dig på att dissa genom att svara på frågorna: Hur brukar du göra för att få distans till en jobbig händelse? Hur gör du för att kunna skratta åt det jobbiga? Hur betraktar du dig själv från utsidan?

Fler tekniker som fungerar

Koppla till positiva upplevelser – ankra: Byt fokus genom att ankra dina känslor. Hjärnan kopplar ihop olika saker. När vi ser en bild av Carola kommer hjärnan automatiskt att leta efter minnen förknippade med Carola. När det har gått dåligt eller du har begått ett misstag försök att ha ett par positiva ankringar som gör att du hamnar i ett bra tillstånd igen. Ett ankare kan vara en person, ett minne eller någonting att tänka på som får dig att hamna i ett bra tillstånd igen. Öva genom att fundera på vilka ankare som är positiva för dig som du kan använda i jobbiga lägen.

Valda sanningar/uppfattningar: Fråga dig själv vad du har för inställning eller uppfattning om motgångar och misstag. Ofta tycker människor att de är dåliga, svåra eller jobbiga. Vänd i?stället på resonemangen! Öva dig genom att skriva ner påståendena: att göra misstag är en del av livet, jag hanterar misstag på ett bra sätt och jag lär mig av mina misstag och se vad som händer med ditt tillstånd.

Skaffa en b-plan: Det blir inte alltid som vi tänkt oss, men förbluffande många saknar en reservplan. Skaffa en b- och eventuellt en c-plan som också leder fram till det du vill lyckas med. Öva dig genom att bestämma dig för ett mål som du vill uppnå och gör en a- och b-plan för hur du ska nå dit. Tänk också vilket tillstånd du vill ha på vägen mot målet och hur du ska förbereda dig.