Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Så här överlever du svenska Klassikern

Publicerad 2015-05-25

Nu satsar Aftonbladet TV på träning inför kraftprovet

börja ladda I Aftonbladet TV:s program ”Hårdträning” hjälper triathleten Jonas Colting dig att träna inför en svensk klassiker. Viktigast är att börja träna i tid och att träna på rätt sätt. ”Som motionär ska man inte träna hårdare än att man fixar ett pass även nästkommande dygn”, säger Jonas.

I nya programserien Hårdträning guidar triathleten och VM-medaljören Jonas Colting tittarna med ett tydligt mål i sikte: en svensk klassiker.

– Vi riktar oss till alla som är sugna på att köra men ännu inte vågat ta steget fullt ut. Men det är också ett program för veteraner som vill förbättra sitt resultat, berättar Jonas Colting.

Så vad kommer vi få se?

– Tips om allt från teknik och träning till rätt utrustning. Jag visar hur man på bästa vis förbereder sig inför loppen.

Viktigt med variation

Utövarnas frågor är många: Hur ska man sitta på sin cykel? Hur lär man sig crawla?

Och för vissa, den viktigaste: Vad är nyckeln till att nå framgång inom träning?

– Kontinuitet och variation, säger Jonas Colting.

– Som motionär ska man inte träna hårdare än att man fixar ett pass även nästkommande dygn. Med den inbyggda variationen som kommer av Klassikerns fyra olika discipliner kan man utan tvekan träna varje dag.

Viktigast för den som vill klara av En svensk klassiker är att börja träna i tid och att då träna rätt, menar Jonas Colting.

”En stor folkfest”

– Gym, crossfit och yoga i all ära, men ska man cykla­ 30 mil förbereder man sig på cykeln. Sedan ska man ha koll på sin utrustning. Sist men inte minst så ska man avdramatisera loppet och ta det för vad det är; en stor folkfest.

Vätternrundan är den gren som bjuder på hårdast motstånd, säger Jonas Colting och refererar till den långa tävlings­tiden.

– Däremot är Vasaloppet tufft för de som lever i snöfattiga delar av landet. Fysiskt sett är Vansbro­simningen enklast att genomföra. Fast här finns en mental tröskel, att simma­ i öppet vatten skrämmer vissa.

”Konditionsvarelse”

Har dagens stora intresse för hälsa och träning fått anmälningarna till En svensk klassiker att öka?

– Ja, tveklöst. Rent generellt så kan man säga att den här formen av konditionsträning är hälsosam och till­talar de flesta. Människan är ju trots allt naturens mest begåvade konditionsvarelse.

’SNYT DIG INTE MITT I KLUNGAN’

Viktigaste tipset till nybörjaren?

Se till att cykeln är justerad och inställd med rätt sadelhöjd. Du ska ha kört minst tio mil i sträck med de kläder och den utrustning du tänker använda i loppet.

Viktigaste tipset till veteranen?

Den hårdaste träningen ska vara gjord med tio dagar kvar till loppet och klungan du ska köra med ska ha avverkat några tuffare träningspass.

Hur planerar jag loppet på bästa vis?

Kör du i grupp ska ni schema­lägga kisspauser, påfyllning av dricka och mat. Kör du själv ska du planera utifrån var servicestationerna ligger.

Hur tappar jag mina trivselkilon inför loppet?

Lär dig förbränna fett genom att undvika ett över­intag av socker och kolhydrater. Ett bra tips är att dricka vatten under de första timmarna av varje pass innan du går på sportdryck eller gel och bars.

Vilka regler gäller för cykling i klunga?

Säkerheten går alltid först. Cyklisten som ligger bakom ansvarar för avståndet där den som drar måste kunna svänga och väja för hinder. Ställer du dig upp bör du inte skjuta bak din cykel, på grund av fara för cyklisten bakom. Ligger du inne i en klunga bör du inte snyta dig eller spotta hejvilt. Alla i en grupp förväntas hjälpa till och dra, men mot slutet av loppet tar de starka täten.

Vilken sträcka är vackrast?

Den mellan Gränna och Jön­köping, där är utsikten över Vättern en ren fröjd.

Vem är Jonas Colting?

Vad: VM-medaljör och triathlet.

Ålder: 42 år.

Största ögonblicket i karriären: ”Mina VM-medaljer i triathlon är det största rent idrottsligt. Mina tre segrar i Ö till Ö är också en fjäder i hatten. Som fysisk bedrift så är jag mäkta stolt över att jag klarade av att simma 640 kilometer mellan Stockholm och Göteborg förra sommaren och därigenom samlade in 720 000 kronor till WaterAid”

Följ ämnen i artikeln