Vanlig nojja – eller allvarligt tvångssyndrom?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-19

Så vet du skillnaden

Lösgodis som måste köpas i exakt mängd. Toapapper som ska vikas åt rätt håll. Sängkläder som måste saneras från smådjur.

I nya boken ”Nojor” beskriver vanliga svenskar sina fixa idéer.

NOJIG. Att dubbelkolla alla plattor innan man lämnar hemmet är en bra idé. Men det blir problem om du trots det inte kan släppa tankarna.

Niklas, 31, klarar inte av att vika papperspåsar. Billy, 54, tål inte åsynen av franska, antika möbler

Själv har jag min egen fobi: varje gång jag sover över i min övernattningslägenhet, är jag fullt övertygad om att en inkräktare sover på sängen tills jag tänder lampan.

Men jag kan vara lugn: det är fullt normalt. Boken ”Nojor” har tagit reda på vilka märkliga idéer som rör sig i folks huvuden – och det är en hel del.

Jonas Gåde, terapeut känd från ”Grannfejden” i Tv3, menar att vi alla får för oss konstiga saker ibland, men att det sällan ställer till problem i vardagen.

Överlevnadsinstinkt i botten

Skillnaden mellan en tvångstanke och en vanlig tanke är att den oftast är spekulativ, katastrofbetonad och ihärdig – den ger sig inte, förrän vi fått bevis för att den är osann, och knappt ens då.

– Jag talade med en klient häromdagen som var orolig för att han hade gjort en tjej på smällen, trots två negativa tester, säger Jonas Gåde.

– När jag frågade varför han inte litade på proven sa han: ”Jag har läst på internet att om man har urinvägsinfektion kan resultatet visa falskt”. ”Hade hon det då?” Sa jag. ”Nej, men hon var förkyld, vilket kan ge urinvägsinfektion”, sa han.

Men alla tvångs-handlingar är inte destruktiva. En av de vanligare, enligt en undersökning bland Aftonbladets läsare, är dubbelkolla alla plattor när man lämnar huset. Vilket kan vara klokt om man är en tankspridd person.

– Vi har ett kontrollbehov som är viktigt. Någonstans ligger en överlevnadsinstinkt i botten, säger Jonas Gåde.

Tre procent lider av det

Enligt det amerikanska psykiaterförbundet är det ett problem först när vardagslivet hämmas, eller när du ägnar mer än en timme varje dag åt att tänka på det.

Ungefär tre procent av befolkningen lider av tvångssyndrom, OCD, där beteendet är så allvarligt att det uppfyller en diagnos. Dessa personer har ofta specifika karaktärsdrag, som starkt påminner om ”Elling” i den norska storfilmen med samma namn.

– De är ofta rädda för smuts och smittor. Inte sällan är de perfektionister, som lägger saker i en viss ordning. Många har svårt att ventilera känslor och är strama och formella. De har ingen kontroll på sina tankar, därför kontrollerar de annat i stället, förklarar Jonas Gåde.

Lösningen för såväl OCD-drabbade och oss vardagsnojiga är att lära sig att upptäcka vad som är en tvångstanke och vad som inte är det, samt att ”stänga av” katastrofscenarion.

Hur orolig är du själv? Gör Jonas Gådes test och kolla.