Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Så skyddar du ditt barn i sommarsolen

Viktigt att få in bra solskyddsrutiner i tidig ålder

Publicerad 2019-07-25

Hur mycket får ett barn vara i solen? Vad gäller egentligen för barn i olika åldrar?

Små barns hud är mycket känsligare för solens skadliga effekter än vuxnas. Men hur skyddar man bäst barnen från de farliga UV-strålarna? Vad ska man tänka på och vad gäller i vilken ålder?

— Det är framför allt viktigt att redan i tidig ålder skapa bra solvanor, säger hudläkaren Shahla Passian.

Det må ha varit snålt med värmeböljor i juli i Sverige, men då och då kikar solen fram – och i andra länder där vi gärna vistas under sommarmånaderna är den ofta betydligt mindre blygsam. Vi vet att solskador kan leda till vådliga hudförändringar och farliga sjukdomar – och särskilt i unga år. Men hur solsäkrar vi hela familjen? Vad gäller egentligen för barn i olika åldrar?

  Shahla Passian som är hudläkare vid Akademkliniken i Stockholm menar att det är viktigt att framför allt tidigt införliva solrutiner som håller.

— Precis som allt annat som berör hälsa så handlar det om att få in rätt tankesätt. Det är som att borsta tänderna. 16-åringar borstar tänderna för de har fått in vanan, de vet att det är viktigt för både hälsa och utseende och tänker inte så mycket kring det, det är något som ska göras. Blir rutiner kring solskydd lika självklara i hushållet kommer även det bli en sund vana för livet.

Att smörja sig med solkrämer brukar ha en central roll i samtalet om solskydd – men även där går meningarna isär. Då och då kommer det rön om att vissa solskyddskrämer kan innehålla hormonstörande ämnen. Det här menar hudläkaren är en snårig fråga.

— Det pågår löpande forskning kring det här och exakt vilka effekter krämerna har i det långa loppet men det vet vi med säkerhet först om några decennier. Är man riktigt orolig över krämarnas effekter ska man följa grundreglerna: inte gå ut när solen är som starkast, inte ta ut barnen i solen för långa stunder, skydda kroppen med täckande kläder och röra sig i suggan. Än så länge måste vi använda det vi har. Jag skulle ändå rekommendera att använda solskydd, i synnerhet i början av solsäsongen när huden är extra känslig för solen, i synnerhet barns hud.

I skuggan. Barn, oavsett ålder, bör undvika att vara i direkt sol mitt på dagen när den lyser som starkast.

Det här gäller för barn i olika åldrar

  • Barn 0–6 månader

Små barn bör inte vistas i solen alls och inte heller solkrämer bör användas i spädbarnsåldern. Ha en solskärm uppfälld på barnvagnen, klä barnet i kläder som täcker armar och ben och täck huvudet med solhatt. Var inomhus när solen är som starkast mellan klockan 11 och 15 eller håll er i skuggan utomhus.

  • Barn 6–12 månader

Efter sex månader kan du börja använda solskyddsprodukter (minst faktor 30) men undvik ändå att låta barnet vara i direkt solljus.

– När barn börjar röra på sig och leka får man i första hand tänka på när man tar ut barnen, helst att man är ute, om det är stark sol får man undvika under de starkaste soltimmarna.

Använd solskyddsmedel till de delar av kroppen som inte täcks av kläder, säger Shahla Passian. 

  • Barn över 1 år

Barn, oavsett ålder, bör undvika att vara i direkt sol mitt på dagen när den lyser som starkast. Äldre barn ska helst inte vara avklädda i solen mer än högst en halvtimme.
Täck kroppen med vanliga kläder eller speciella solskyddskläder, samt med hatt och solglasögon. Smörj in med solskydd som har minst faktor 30.  

  • Äldre barn och tonåringar

Även äldre barn och ungdomar är känsligare för UV-ljus än vuxna, varnar 1177.se. De bör följa samma solråd för barn äldre än ett år. När det gäller tonåringar är det det viktigt att föregå med gott exempel hemma.

— Det är en kulturell aspekt av livet, säger Shahla Passian. 60-talister och 50-talister solade ju sönder huden. Vi måste ta en annan roll, vara lite mer medvetna och informerade som kan styra det här i rätt riktning och ungdomarna har med sig goda vanor när de börjar stå lite mer på egna ben.

(Källa: 1177 och doktorn.com)

Hudläkarens råd: Skapa bra solvanor från början så lär sig barnen att alltid skydda sin hud.