Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Senare förlossning ökar risk för dödfödda

Uppdaterad 2019-10-01 | Publicerad 2019-09-26

Risken för att föda ett dött barn ökar om man låter gravida gå över tiden till graviditetsvecka 42 – vilket är standard på svenska sjukhus i dag.

Det visar en ny svensk förlossningsstudie som TV4:s ”Kalla fakta” tagit del av. Studien avbröts av etiska skäl efter att sex barn dött.

– Hade vi blivit igångsatta i vecka 41 hade livet säkert sett annorlunda ut. Då hade vi inte behövt planera en minnesstund, berättar Maria Lärka i tv-programmet.

Christer och Maria förlorade sin dotter Glennie när de deltog i studienChrister och Maria förlorade sin dotter Glennie när de deltog i studien

SWEPI-studiens syfte var att ta reda på vad som är bäst för barn och mamma – att starta förlossningen efter 41 eller 42 fullgångna veckor. Resultatet av studien kommer att presenteras i TV4-programmet Kalla fakta senare i höst.

– Vi har granskat den svenska förlossningsvården och vad som egentligen ligger bakom siffrorna, säger Kalla faktas redaktör Cecilia Ögren Wanger och fortsätter:

Sverige är ett av de tryggaste länderna att föda barn i men tittar du på förlossningsstatistiken ser du att antalet dödfödda inte minskar utan snarare har stannat på samma siffra.

”Inte ett lyckligt slut”

Tanken var att den hittills opublicerade studien skulle omfatta totalt 10 000 svenska kvinnor på 15 svenska förlossningsklinker.

När studien avbröts hade 2 760 kvinnor deltagit. Kvinnorna blev slumpvis indelade i två grupper som fick igångsättning i vecka 41 respektive vecka 42. Inga barn dog i vecka 41-gruppen. Men i 42-gruppen dog sex barn.

– I programmet har vi pratat med föräldrar som har deltagit i studien och sedan har vi intervjuat Falu lasarett som hade ett dödsfall nyligen, säger Cecilia Ögren Wanger.

Ett föräldrapar som valt att berätta sin historia är Christer och Maria. De förlorade sin dotter Glennie när de deltog i studien.

–I dag skulle vi ha haft en dotter som varit ett och ett halvt år. I vårt fall blev det inte ett lyckligt slut. Hade vi blivit igångsatta i vecka 41 hade livet säkert sett annorlunda ut. Då hade vi inte behövt planera en minnesstund, berättar Maria Lärka i Kalla Fakta.

Ändrade rutiner

Efter de preliminära resultaten har fått flera sjukhus att se över rutinerna. På Falu lasarett, där Marias dotter Glennie föddes, har riktlinjerna för igångsättning ändrats till följd av studien.

Nu väcks frågan om fler sjukhus tänker ändra sina riktlinjer. En rundringning som TV4 Nyheterna har gjort visar att fler sjukhus står i startgroparna. Men av de tolv som svarat är det bara Falu lasarett som redan har ändrat sina rutiner och sätter igång förlossningarna redan i vecka 41.

Nio sjukhus funderar på att starta förlossningarna tidigare och väntar på att slutresultatet av Swepis ska publiceras i en vetenskaplig tidskrift.

– Om det är så att det entydigt visar att det är en sådan risk för barnet, då är det självklart att vi kommer att sätta igång förlossningarna i vecka 41, säger Nils Crona, verksamhetschef för obstretik vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till TV4 Nyheterna.

”Rädda fler barn”

Men Malin Asp, ordförande i ideella föreningen Spädbarnsfonden, anser att man snarare borde dra i nödbromsen redan nu.

– När man avbröt studien på grund av etiska skäl så skulle man ha gått ut med det med en gång och sagt att nu sänker vi gränsen för igångsättning.

– Det här är ett sätt att rädda fler barn till livet och då ska vi ha igångsättning 41+0 i hela Sverige.