Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Henry dog fem dagar gammal – sjukhuset utreds

Mamma Tove: Förlossningen gick över i total tortyr

Uppdaterad 2021-02-22 | Publicerad 2021-02-21

Förlossningen var långdragen. Tove och Nicklas vädjade om kejsarsnitt.

Ingen lyssnade.

Några dagar senare dog deras son Henry.

– Det gör så ont att sjukhuset inte velat ta sitt ansvar, säger Tove.

Hör mamma Tove om förlossningen: "Kände mig som ett experiment"Hör mamma Tove om förlossningen: "Kände mig som ett experiment"

Det är svårt att prata om Henry utan att rösten brister för Tove Spånberg, 31. Han var hennes förstfödde son, men blev endast fem dagar gammal. Den 19 december 2018 somnade han in.

– De stunder man går miste om med Henry kommer alltid att göra ont. Han är ju med oss i allt vi gör. Vi har en till son som är ett år gammal och vi tänker ofta att vi skulle haft ett till barn i liv, och undrar hur han hade varit.

Lyckan var total när Tove väntade Henry. Då hade hon och sambon Nicklas försökt få barn länge. De hade nyligen gått igenom ett missfall – en rädsla fanns där.

Tänk om de får missfall igen? Eller tänk om de skulle förlora barnet i samband med förlossningen, så som Toves vän gjort? Tove pratade med en barnmorska om sin rädsla, men blev ifrågasatt.

– Jag fick inte alls något stöd som jag borde ha fått.

Lyckan var total när de väntade Henry.

”Kände mig som ett experiment”

När det gått två dagar över tiden fick Tove veta att hon drabbats av en lätt havandeskapsförgiftning och att hon skulle bli igångsatt. Förlossningsavdelningen på Karlstads centralsjukhus var full så hon och Nicklas fick sova på patienthotellet i två nätter innan de fick plats.

Tove fick en medicin som skulle tas varannan timme för att sätta igång förlossningen. Efter flera timmar fick hon smärtsamma värkar, och kunde varken sova eller äta.

Vid det här laget var hon utmattad.

– Jag öppnades inte som man skulle. Jag var rädd hela tiden. Jag hade hela tiden tanken på att han skulle dö. Samtidigt var jag tacksam över att förlossningen snart skulle vara över. Jag hade en massa läkare runt mig och trodde att jag kunde lita på dem, säger Tove.

”Total tortyr”

Dag två av förlossningen, den 13 december, satte läkarna in värkstimulerande dropp för att öka takten.

Mot eftermiddagen hade Tove panik – hon klarade inte av värkarna. Samtidigt såg hon på CTG-kurvan att Henrys mående inte var stabilt, att han var stressad. Mot kvällen hade Tove och Nicklas bett om kejsarsnitt flera gånger.

– Då var det en total uppgivelse, förlossningen hade gått över i total tortyr. Vi försökte berätta hur oroliga vi var, men blev bara nonchalerade. Läkarna sa att det var bättre att föda vaginalt. De sa hela tiden: ”Vi väntar bara lite till. Vi provar bara det här nu”. Men det tog aldrig stopp.

Henrys värden blev sämre och sämre. Flera prover visade att hans syresättning var dålig. Tove och Nicklas försökte ännu en gång vädja om kejsarsnitt.

– Jag fick argumentera för mig. Jag sa att jag var rädd för mitt och Henrys liv, att det inte såg bra ut. De hade gett mig mer medicin och morfin och inget hade funkat. Jag orkade inget mer. Men läkarna lyssnade inte.

Tove fick lov att vila och de pausade droppen. Hon blev lovad att de skulle avbryta processen om hon inte skulle öppnas. Men i stället satte de på droppen igen och ökade takten.

– Jag kände mig som ett experiment.

”Vi hade inget val”

Till slut började Henry dock trycka på. Det var dags.

– Jag försökte krysta men jag orkade inte för att jag var så trött. Jag försökte tänka på att jag snart skulle få hålla honom, men det var ändå svårt.

Förlossningen slutade med att en barnmorska la sig på Toves mage för att trycka ut Henry samtidigt som en läkare försökte dra ut honom med en sugklocka. Tove orkade krysta ut honom den sista biten.

– Han var alldeles slapp när han kom ut och skrek inte, hans kropp bara hängde.

Personalen sprang iväg med Henry. Efter en halvtimme skickade Nicklas ett mess där han skrev deras sons namn och vikt: 3 400 gram.

Efter att ha fått se sin son fick Tove veta att hans kropp skulle kylas ner för att minska hans hjärnskador. Han skulle flyttas till Örebro sjukhus för behandling.

Tove minns dygnen där. Henry låg med en maskin som kylde ned hans kropp, samtidigt som han förseddes med mediciner och fick hjälp att andas.

– Där fick vi tid att knyta an och skapa minnen med honom. Jag försökte ta till vara på varje sekund. Jag såg hur sjuk han var. Samtidigt ville vi tro att det skulle bli bra.

Henrys kropp kyldes ned efter förlossningen.

Efter tre dygn med olika besked värmde läkarna upp Henrys kropp, men då började hans organ lägga ner.

Den fjärde dagen fick Tove och Nicklas det hjärtskärande beskedet: Henry skulle inte klara sig. De var tvugna att låta honom somna in.

– Vi var i en sådan chock, man förstod inte alls. Vi hade inget val, vi ville inte att han skulle lida mer.

Fem dagar efter förlossningen plockade läkaren bort slangarna från Henry, som dog i Toves famn.

– Jag var jättelycklig över att få hålla honom för första gången, precis som vilken nybliven mamma som helst hade varit. Det var den vackraste och värsta stunden i mitt liv. Allt vi ville var att han skulle känna sig trygg och veta att vi älskade honom.

Kämpar för upprättelse

Sedan Henrys död har Tove kämpat för att ge honom upprättelse. Enligt henne ville sjukhuset inte göra en anmälan, så hon fick ta saken i egna händer. Vilket var lättare sagt än gjort.

Patientnämnden sa att de inte kunde hjälpa, hon fick själv begära ut sjukhusets journaler och rutiner. Samtidigt som hon planerade Henrys begravning.

Till slut tillsatte patientsäkerhetsnämnden i Region Värmland en oberoende läkare som tittade på fallet.

– Läkaren kom fram till att Henry hade överlevt om vi hade fått kejsarsnitt, om det hade skett senast fem timmar innan han föddes. Journalerna visar att proverna av Henrys värden var så dåliga att man borde ha avbrutit förlossningen, berättar mamma Tove.

Även LÖF, regionernas ömsesidiga försäkringsbolag, har låtit en specialist i gynekologi och obstetrik titta på ärendet. I ett utlåtande säger specielisten att Tove borde fått kejsarsnitt, och att det borde ha skett tidigare.

– Det gör så ont att sjukhuset inte velat ta sitt ansvar och förebygga att det här händer igen. Vi har blivit otroligt dåligt bemötta och ifrågasatta. En läkare sa att jag förmodligen mindes förlossningen fel, säger Tove.

Tove och Nicklas firade midsommar vid Henrys grav.

Utreds av polis

Region Värmland gjorde en lex Maria-anmälan till IVO i juli 2019. Än i dag är utredningen inte klar och Tove och Nicklas har inte fått ett avslut.

– Jag önskar att jag hade haft mer möjlighet att minnas och prata om stunderna med Henry i Örebro men i stället får jag kriga mot vården. Jag är säker på att det här kommer att leda till att sjukhuset ska se över rutinerna – det är ju just att de brutit mot rutinerna som gjort att Henry är död. Därför har jag valt att göra polisanmälan på en enskild person som var inblandad i förlossningen, för att man ska ta det här på allvar.

Anders Persson, kammaråklagare i Örebro, bekräftar att det pågår en förundersökning om vållande till annans död.

Tove hoppas att synen på spädbarnsdöd förändras och att attityden till kejsarsnitt förändras inom förlossningsvården.

– Det finns så många föräldrar som blivit totalt överkörda under förlossningen, så att det har kostat barnen livet. Jag hoppas att Henry kan hjälpa till så att det inte händer fler barn. Jag vill kämpa för honom och få till en förändring, säger hon.

Aftonbladet Family har varit i kontakt med Anna Hessel som är verksamhetschef på kvinnokliniken på Karlstad centralsjukhus. I ett mejl skriver hon att hon inte har några kommentarer. Lena Bäckman, verksamhetschef vid Patientnämnden i Region Värmland säger att hon inte heller kan kommentera enskilda händelser, och att deras uppdrag är att hjälpa patienter att föra fram klagomål och synpunkter på vården samt att få svar från de ansvariga.

Fakta: Spädbarnsfonden

Spädbarnsfonden är en ideell organisation för föräldrar och familjer som mist spädbarn. De verkar genom forskning och informationsspridning för att minska antalet barn som dör.  Deras vision är att inget spädbarn ska dö av förhållanden som kan upptäckas och där  medicinsk kunskap för åtgärd finns tillgänglig.

Källa: Spädbarnsfonden


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!