Allt fler barn kan prata med sin pappa
Föräldraledighet kan vara en faktor
Uppdaterad 2023-01-09 | Publicerad 2019-02-20
Fler barn än tidigare känner sig bekväma att prata med sin pappa om bekymmer, enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten.
Ökningen gäller framförallt flickor som är 13 och 15 år.
– Alla tendenser pekar på att vi pappor ska försöka lyfta de mjuka värdena, säger Emanuel Karlsten som drivit podden Faderskapstestet.
Folkhälsomyndigheten har gjort undersökningen ”Skolbarns hälsovanor” sedan 1985 och ända sedan starten har frågan om barn kan prata med sina föräldrar om problem funnits med.
– Det finns många saker i ungas omgivning som har betydelse för deras hälsa men just sociala relationer inom familjen är en viktig del av hur barn och unga mår, säger Maria Corell, utredare på Folkhälsomyndigheten.
I den senaste rapporten (utförd 2017/18) uppgav 87 procent av flickorna mellan 11 och 15 år och 91 procent av pojkarna i samma åldersgrupp att de hade lätt för att prata med sin mamma.
I genomsnitt uppger 72 procent av flickorna och 84 procent av pojkarna att de hade lätt att prata med sin pappa.
Andelen som har lätt för att prata med sin pappa må vara lägre, men det har skett en ökning sedan undersökningen 2009/10. Bland 15-åriga tjejer har det skett en ökning från 48 procent till 65 procent.
Samband med föräldraledighet
– Vi har inte tittat så mycket på orsaker utan det är mer en beskrivning av läget och förändringar över tid. Men det finns andra studier på området som pekar på ett samband mellan föräldraledighet och senare relation till barnen, säger Maria Corell.
Journalisten Emanuel Karlsten är pappa till Billie, 5, och Frank, 2. Han drev tidigare podden ”Faderskapstestet” med Rasmus Persson och har länge analyserat sin egen föräldraroll.
– I dag behöver man som pappa vara mer medveten om strukturer hos sig själv och manlighet i allmänhet, det är något man måste göra upp med på något sätt, säger han.
Samtidigt tycker Emanuel att det är lätt att falla in i stereotypa könsroller. Han berättar att han som liten själv helst vände sig till sin mamma eftersom det kändes som att hon hade mer tid och större intresse för att lyssna.
”Svårt att bryta strukturer”
– Det är nästan omedvetet inprogrammerat hur vi ska vara, att den ena är den busiga och den andra ska natta och vara omhändertagande. Man vaknar upp och inser att ”här trodde man att man var jämställd” och att man skulle vara fri från alla mönster men så hamnar man i samma fälla.
Personligen kan han känna en sorg över att ibland känna sig som andrahandsvalet.
– Det är en frustration man kan känna över att det ofta blir att barnet vänder sig till mamman och då känner man sig som en förlorare.
Nisse Edwall, som har sönerna Jojo, 3,5, och Manne, 9, och som i flera år utgjort ena halvan av ”Pappapodden” tillsammans med Manne Forsberg, tror att kvinnor uppfostras till att bli mer omhändertagande.
”Kvinnor är mer loveable”
– Jag tror att kvinnor uppfostras till att bli mysigare än män. De är mer loveable. Formas man från början till att vara mer mysig och prata känslor så är det klart man blir jävligt bra på det. Det har format mig också.
Både Emanuel och Nisse tror att det bästa sättet att få barnen att öppna sig är att visa intresse för deras vardag.
– Visa dig intresserad, inte bara när det händer något extremt utan när det händer något alldagligt också och att försöka dela saker ur det egna livet, säger Emanuel.
Vill du få ännu mer från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och erbjudanden!
Prenumerera på Familys nyhetsbrev
Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!