Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Vem ska vara pappa i dag?

”Alltså jag förstår ju att ni inte har haft sex men hur blev barnen till?” Som mamma i en regnbågsfamilj är det här en fråga som jag får ofta. Det är som att man förutsätts brinna för att folkbilda och redogöra, gärna i detalj, för hur ens barn blivit till. I mataffären, vid busstationen, för servitörer ute på restaurang och i pentryt på arbetsplatsen. ”Hur går det egentligen till när spermierna kommer in i kroppen?” Ibland får jag lust att bolla tillbaka frågan bara för att se hur de reagerar. Kan ni inte berätta hur ni gjorde ert barn? Jag är så nyfiken, visst är det okej att jag frågar?

”Hur svårt kan det vara?” 

De första regnbågsbarnen som blev till inom sjukvården i Sverige har nu fyllt 13 år. Sedan år 2005 har kvinnor i samkönade relationer haft samma möjlighet som heterosexuella till assisterad befruktning. Många familjer har banat väg för regnbågsfamiljer som min och man skulle kunna tänka sig att mycket hänt i samhället sedan dess. Nja, skulle nog många av oss i regnbågsfamiljer och ensamstående föräldrar säga. Alla dessa formulär som man behöver fylla i kring barnen. Hur svårt kan det egentligen vara att ändra ”mamma” och ”pappa” till vårdnadshavare eller förälder?

Sjukdomshistoria: ”Regnbågsfamilj” 

Listan på tokiga formulär jag har fått fylla i kan göras lång. Inför att min fru skulle genomgå assisterad befruktning fick jag kryssa i att jag inte haft testikelcancer. På familjerätten har jag fått intyga på heder och samvete att vi inte haft sexuellt umgänge under konceptionstiden, det vill säga parallellt med IVF-behandlingen. Som om vi på något magiskt sätt kanske ändå hade kunnat bli gravida utan donator? Eller plötsligt blivit hetero och varit otrogen? I barnets förlossningsjournal har vi under rubriken sjukdomshistoria kunnat läsa ”regnbågsfamilj”. Trots att det är 40 år sedan sjukdomsklassificeringen av homosexualitet togs bort. 

Angelica tillsammans med sin fru Karin och de två barnen.

Folkbildar gärna – vid rätt tillfälle

Jag tycker att det är fantastiskt att människor vill lära sig mer om oss familjer som skiljer sig från normen. Jag folkbildar gärna – vid rätt tillfälle. Samtidigt är jag fascinerad över att Sverige inte har kommit längre under de 13 år som sjukvården hjälpt regnbågsbarn till världen. Hur assisterad befruktning går till är något som borde läras ut i skolor och på utbildningar. Samhället behöver också bli bättre på att synliggöra olika familjekonstellationer så att vi enskilda regnbågsfamiljer kan få lite avlastning i folkbildningen. Men framför allt, alla dessa system och blanketter behöver uppdateras så att vi kan gå vidare och lämna det numera något uttjatade skämtet ”Vem av oss ska vara pappa idag?”
 

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!