Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

”Kriget mot doping är förlorat”

Testerna ligger ljusår efter hävdar flera av läsarna – och får mothugg av dopingexpert

OS dryper av doping.

Det tror de flesta läsare som kommenterat hur rent – eller smutsigt – spelet är om guldmedaljerna är på Aftonbladet.se.

”De tester som finns är hopplöst efter”, hävdar en av läsarna.

Den helt otippade vinnaren i damernas skidskyttesprint i lördags Anastazia Kuzmina satte direkt fart på dopnings­debatten kring OS.

Vinter-OS i Vancouver kommer kantas av nya dopingskandaler. Det är de flesta läsare som kommenterat Lars-Erik Wolvéns debattinlägg på Aftonbladet.se övertygade om.

Livstids avstängning. Skadestånd. Truppbestraffning. De flesta kräver betydligt hårdare straff i kampen mot dopingfusket. Och misstron bland läsarna är hög. Många menar att ”den bistra sanningen” är att minst hälften av alla OS-medaljörer någon gång varit dopade.

”Redan förlorat”

– IOK och Wada vet helt säkert om att kriget mot dopingen redan är förlorat, skriver signaturen ”Sunesune”.

– De tester som finns är hopplöst efter. Dopingtestandet i dag är bara ett spel för gallerierna för att ge en illusion av rättvisa. [...] De som åker dit för gör det enbart för att de slarvar med dosering, datum och använder primitiva preparat. Den som kan förstå forskningsrapporter och har tillgång till moderna preparat och mätmetoder riskerar absolut ingenting.

Han får medhåll av en annan läsare som skriver att om ”allmänheten visste om hur många som var dopade i elitidrotten så skulle hela idrottsrörelsen kollapsa”:

– Alla i eliten känner till det, men kan ingenting säga. De lever ju på sponsorerna.

Dopingbilden stämmer inte

Att var och varannan elitidrottare är dopad avfärdar Mats Garle, dopningsexpert och enhetschef på dopingslappet på Huddinge sjukhus, bestämt. Problemen med doping är visserligen större utomlands, säger han, men betydligt mindre än OS-tittarna hemma i soffan tycks tro.

– Märkligt, men uppfattningen är att många fler är dopade än som verkligen är det.

Många menar att kriget mot doping är förlorat för att testerna inte hänger med. Vad säger du om det?

– Så är det inte. Då skulle inte såpass många idrottsutövare åka dit. Metoderna ligger precis i takt med de nya preparaten. Det som används fastnar i kontrollerna. Som Johan Mühlegg i Salt Lake City, hans använde det senaste inom bloddopningen och åkte dit. För varje idrottsutövare byggs det i dag upp ett så kallat biologiskt pass. Du blir helt enkelt din egen kontroll. Avviker värdena blir du avstängd direkt.

Känner ni till preparat som det inte går att testa för?
– Nej, det finns det inte. Det enda på listan vi inte testar, för vi tror inte det kommit ut på marknaden än, är gendopning.

Mats Garle tror att dopingskandalerna i Vancouver blir färre än tidigare år. Bland annat tas dubbelt så många prov i år jämfört med förra spelen.

Hur ren är den svenska truppen?

– De svenska elitidrottarna är definitivt inte dopade. Det är vi säkra på efter ett halvårs testande.

Blir du själv genuint glad du åt gulden i OS?

– Ja, jag är optimistisk och tror att vi rensat upp mycket inför spelen.