Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Snart är det försent

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-20

Sverige får kritik för vägran att samarbeta i jakten på krigsförbrytarna

John Demjanjuk, lägervakt i dödslägret Sobibor i Polen under andra världskriget, blev deporterad från USA i april i år för att ställas inför rätta i Tyskland.

Det faktum att en massmördare kom undan rättvisan för över 60 år sedan gör inte vederböranIde till en människa som sonat sitt brott. Och därför fortsätter nazistjägaren Efraim Zuroff jakten på nazikrigsförbrytare. En jakt som enligt honom inte underlättas av att länder som Sverige vägrar samarbeta och har gett krigsförbrytare både fristad och medborgarskap, skriver Bosse Schön.

Äntligen har den 89-årige ­före detta lägervakten John Demjanjuk, som anklagas för att ha deltagit i massmord på 29 000 judar i dödslägret Sobibor, utlämnats från USA till Tyskland. Samtidigt fortsätter jakten på världens sista nazikrigsförbrytare.

För att intensifiera jakten har ­Simon Wiesenthal Center i Los Angeles utlyst en belöning på 10 000 dollar för tips som leder till att en nazikrigsförbrytare grips och åtalas. Projektet ”Operation sista chansen” leds av nazijägaren Efraim Zuroff.

När jag frågar honom vad det är för mening i att jaga gamla gubbar och gummor svarar han: ”Du måste förstå, att tiden och åldern inte har någon betydelse. Jag fortsätter att försöka få dem ställda inför rätta då tidens gång inte på något sätt minskar deras skuld som förövare. Det faktum att en massmördare kom undan rättvisan för över 60 år sedan gör inte vederbörande till en människa som sonat sitt brott. Dessutom, om vi struntar i dessa krigsförbrytare ignorerar vi också morgondagens folkmördare, för i så fall säger vi helt enkelt att om du är smart eller tursam nog att hålla dig undan tillräckligt länge, så kommer vi att glömma dina brott. Det är ett fullständigt oansvarigt sätt att handskas med sådana brottslingar. Men vi har inte mycket tid på oss. De dör ifrån oss. Dagens krigsförbrytare ska lära sig en läxa från gårdagens. Som en historiens varning. Du kommer inte undan. Vare sig tid eller plats kan rädda dig.”

Det är möjligt att några av dessa Förintelsens bödlar i dag lever här och är svenska medborgare. Sverige var ett perfekt gömställe för krigsförbrytare eftersom ingen brydde sig om deras blodiga historia. Några smugglades in av fyra svenska nazistiska livlinor som gömde dem på bondgårdar i Skåne och Gotland. Andra fick hjälp att ta sig till Argentina eller Venezuela. 1945 fanns 1 600 misstänkta krigsförbrytare internerade i sju svenska läger. Inte en enda misstänkt krigsförbrytare lämnades ut. En av de internerade var polischef Evald Mikson som anklagades för massmord på judar och kommunister i Estland. 1946 kom Stockholms rådhusrätt fram till att Mikson var krigsförbrytare. Men eftersom Mikson hotades av dödsstraff kunde han enligt svensk lag inte lämnas ut. I stället fick han permission för att söka inresevisum till Venezuela. Men det panamaflaggade fartyget Rosita som skulle föra honom till Venezuela fick maskinproblem utanför Island. Mikson blev kvar, träffade en isländska, fick tre barn och blev en respekterad medborgare som sponsrade fotbollslandslaget. Två av hans söner blev fotbollsproffs i England. 45 år senare spårades Mikson upp av Simon Wiesenthals nazijägare. En förundersökning inleddes 1993 men Evald Mikson dog en kort tid senare.

Sverige är ett av de få länder som enligt Simon Wiesenthal Center vägrar att samarbeta i deras jakt på nazikrigsförbrytare. 1992 överlämnades till dåvarande justitieministern Gun Hellsvik (M) en lista över nio misstänkta nazistiska krigsförbrytare med en förfrågan om ­någon av dem levde och ­bodde i Sverige. Namnlistan, med rubriken ”Lista över misstänkta nazistiska krigsförbrytare som nu lever i Sverige” innehöll namn på åtta balter samt en svensk. Längst ned på listan står: Tjänstgjorde i ett koncentrationsläger i Norge. Det var den före detta SS-soldaten Karl Bodin från Karlstad som anklagades för brott mot krigets lagar när han var lägervakt i det ökända koncentrationslägret Trini utanför ­Oslo.

Efraim Zuroff kritiserar återkommande Sverige för att vi har låtit krigsförbrytare få en fristad hos oss och med

tiden bli svenska medborgare. Varje år publicerar Efraim Zuroff en rapport där han betygsätter olika länders vilja att ställa nazikrigsförbrytarna inför domstol. Av de 27 granskade länderna hamnar Sverige alltid på sista plats.

Bosse Schön, 57 år, Stockholm,
författare