Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Nu väntar pappa på läkare nr 41

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-05-19

Debattören: Vem har ansvaret för hans urinblåsa i vårdens vindlande organisation?

Obs personen på bilden är inte densamma som i texten.

Jag har en mamma och en pappa. De bor inte ihop. Under två år har de fokuserat på varsitt projekt. Mamma har byggt till sin sommarstuga i Huddinge kommun. Pappa har försökt åtgärda en krånglande urinblåsa på Danderyds sjukhus.

Organisationen för mammas projekt såg ut så här:

En arkitekt skissade med mamma ett förslag till utformning och upprättade bygglovshandlingar. Kommunens planhandläggare granskade och godkände efter justeringar. Två kommunala tjänstemän hanterade indragning av vatten samt plantering av häck. En privat byggfirma – en snickare – tecknade avtal om bygget till fast pris, exklusive material. Snickaren tog fram inköpslistor, grävde och göt grund, uppförde stomme, golv, tak, inredning inklusive tapetsering och målning. Snickaren och hans medarbetare hanterade leveranser och anlitade en elektriker och en rörmokare. De informerade löpande mamma om tidplan och kostnader samt rådgjorde inför avgörande beslut. Från idé till färdig tillbyggnad tog projektet ganska exakt två år.

Organisationen för min pappas projekt såg ut så här:

Ett 40-tal läkare på Danderyds urolog, Bergshamras vårdcentral, Danderyds akutintag, Danderyds anestesienhet, Danderyds strokeenhet, Karolinskas urolog, Doktorn Direkt, Karolinskas akutintag, lokal husläkare, mobila akutenheten, Enheten för avancerad sjukvård i hemmet, Karolinskas gastroenhet med flera har skissat på olika förslag till diagnos och åtgärder. 2013 gjordes sex läkarbesök, 2014 blev det 27, varav nio akuta. Hittills under 2015 har det också gjorts 27 besök, varav 16 akuta.

Vid varje akut intagning har omtänksam vårdpersonal tagit samma grundliga serie prover på blod och sänka, alltid med samma resultat. Till dags dato har 15 antibiotikakurer föreskrivits och genomförts, utan effekt. Vi väntar nu på (ungefär) läkare nummer 41, och antibiotikakur nummer 16.

Till skillnad från sommarstugebygget har varje ny anlitad läkare givit sin egen diagnos och förslag till åtgärdsplan.

Under mars och april 2015 har olika läkare på grundval av samma undersökningsmaterial förklarat att problem i matsmältningskanalen orsakats av medicinering för urinblåsan, att inga orsaker till besvär hittats, att mekanisk bearbetning bör göras, att denna blir för dyr, att samma medicinering som tidigare ordinerats bör återupprepas, att ingrepp via halsen bör göras, att tarmkanalen är igenproppad, att tarmkanalen är tom, att pappa är medicinförgiftad med mer.

I byggbranschen hävdas ofta att byggfel, fördyringar och förseningar beror på bristande kontinuitet i projektstyrning och erfarenhetstapp när arkitekter, tjänstemän, entreprenörer, byggherrar och projektledare av olika anledningar byts ut.

Visst är projektet ”åtgärdande av krånglande urinblåsa” en mer komplex fråga än uppförande av en 20 kvm stor tillbyggnad av en sommarstuga. Men i pappas projekt går det inte ens med god vilja att urskilja en projektledare eller huvudansvarig expert, med en roll som på något sätt motsvarar sommarstugeprojektets snickare.

Informellt fungerar visserligen pappas fru sedan många år som informationshanterare och logistiskansvarig. Hon har under projektets gång använt sig av cirka 50 olika telefonnummer för att hålla sig underrättad. Mamma har under samma tidsperiod använt sig av två telefonnummer: ett till kommunen och ett till snickaren.

Tror nu läsaren av denna text att mammas sommarstugeprojekt hade kunnat genomföras med samma typ av projektorganisation som tillämpas på Danderyd och Karolinska? Tror läsaren att sommarstugan i så fall hade blivit klar i tid? Hade den blivit vackrare? Hade den blivit dyrare eller billigare?

Jag kan bara konstatera att mamma är nöjd men pappa är det inte.

Min mamma får rot-avdrag för sitt projekt, vilket ger en något lägre skatteintäkt till staten, alltså till dig som skattebetalare. Min pappas projekt betalas till fullo av staten, alltså av dig som skattebetalare.

Hur nöjd är nu du som läsare och skattebetalare med dina bidrag till min mammas och min pappas två projekt?

Jerker Söderlind

Fotnot: DN har skrivit om Jerker Söderlinds pappa – läs här.