Pensionspengar blir till knark i dagens Sverige

KD: EU:s friheter ska inte gälla dem som lurar våra äldre

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-06-07

Den frihet som EU står för är till för de som följer lagen, inte för dem som lurar äldre på deras pensionspengar. Tidsfördröjningar av vissa transaktioner och beloppsgränser för betalningar måste bli europeisk standard, skriver Ebba Busch och Alice Teodorescu Måwe.

DEBATT. Tidigare i år kunde programmet ”Uppdrag granskning” visa hur svenska pensionärers bankkonton länsas av bedragare, bedragare som bor i lyxvillor på Marbellas guldkust.

För vissa av de utsatta handlar det om de sista pengarna de har, besparingar som var tänkta att skapa trygghet på ålderns höst. Dessa stulna pengar används sedan för investeringar i kriminell verksamhet, till exempel för inköp av narkotika, som sedan sprids över hela Europa.

Pensionspengar förvandlas alltså till knark i dagens Sverige. Det är dags att sätta en gräns mot gängens fräckhet och befria våra pensionärer från en brottslighet som i dag inte känner några gränser.

 

Sverige har under de senaste årtionden blivit ett otryggt land. Skjutningar och sprängningar har spridit sig likt en pandemi. Gängen har blivit systemhotande. Utvecklingen beror på olika faktorer, många av dem politiska. Slappa straff och lågt engagemang för lag och ordning är två av flera orsaker.

Den förra regeringens oförmåga att stoppa utvecklingen ser vi resultatet av i dag. I första hand handlar det om just våldet.

 

Bortom alla sprängningar och skjutningar ser vi också en annan sorts kriminalitet växa. Inte lika dödlig som gängvåldet, men ytterst allvarlig. Det handlar bland annat om den bedrägerivåg som sköljt över de svenska pensionärerna.

Äldre som har betalat skatt hela sina liv, bidragit till vår nations välstånd och sparat pengar på banken, utsätts nu av lurendrejeri från gängkriminella. I detta fall är det telefoner och lögner som är gängens främsta vapen.

 

Det är skrupelfria människor som cyniskt väljer att lura de som är sårbara och har hög tillit till sin omgivning, som dessutom har varit med och byggt den välfärd som vi är så stolta över.

Att lura äldre människor på detta vis, är ett tydligt exempel på den kriminalitet som kommer av ett moraliskt förfall. Dessa svindlare har inga gränser – ingen respekt för vem eller vilka som kom före dem.

 

De kriminella nätverken opererar över hela EU. Att man som EU-medborgare kan verka i hela unionen är rätt och riktigt. Men tillämpningen av den fria rörligheten kan inte vara naiv.

Det betyder att vi behöver EU-gemensamma lösningar på de problem som dyker upp, i detta fall bedrägerier över nationsgränser.

Vi måste gemensamt införa starkare skydd mot bankbedrägerier. Bland annat ska det vara möjligt att införa tidsfördröjningar av vissa transaktioner, sätta beloppsgränser för betalningar samt göra ändringar i dessa på ett säkert sätt. Detta måste bli europeisk standard.

 

Därutöver vill vi se ett europeiskt näringsförbud.

Många kriminella använder sig av företag som brottsverktyg, både för att tvätta pengar och för att begå olika typer av brott, exempelvis bluffakturor och bedrägerier. Ett system för att näringsförbud ska gälla i hela EU bör därför införas.

 

Vi måste också stärka det mellanstatliga polis- och åklagarsamarbetet. För att komma åt bedrägerierna och slå sönder de brottssyndikat som lurar äldre och utsatta på deras livsbesparingar måste det till effektivare gränsöverskridande brottsutredningar och informationsutbyte.

Dessutom vill vi omprioritera mer resurser i EU-budgeten till Europol och Eurojust så att fler poliser och åklagare kan placeras där. EU måste prioritera upp kampen mot gängkriminella och stärka samarbetet mellan Europas poliskårer.

 

Kriminaliteten i Europa är utspridd. Om vi ska förverkliga unionens löfte om fred, frihet och frihandel måste vi också dra gränser mot kriminella som aktivt undergräver dessa löften.

Den frihet som EU står för är till för de som följer lagen, inte för dem som lurar äldre på deras pensionspengar. Vi som samhälle har misslyckats när människor utstuderat och cyniskt rånas. EU:s medlemsstater måste ta ett gemensamt grepp för att krossa de kriminella gängen.


Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna
Alice Teodorescu Måwe, Kristdemokraternas förstanamn till Europaparlamentet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.