Lena Sommestads politik leder inte till jämställdhet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2012-09-28 | Publicerad 2012-09-20

Lena Sommestad skriver i Aftonbladet (19/9) att Reinfeldts politik leder till ojämställdhet eftersom den ensidigt premierar förvärvsarbete. 

Salla Quicklund, ordförande M-Qvinnorna.

Jag skulle snarare säga att det är Lena Sommestads kvinnosyn som är ojämställd.

Min uppfattning är att kvinnor är kapabla och vill ha en lön som det går att leva på i stället för bidrag. Hur kommer det sig, Lena Sommestad, att du alltid avfärdar de reformer som verkligen bidrar till ökad egenmakt och självständighet för kvinnor?

RUT har både ökat kvinnors sysselsättning och minskat behovet av obetalt arbete i hemmet. Det är främst kvinnor som utför RUT-arbetet och det är främst kvinnor som utnyttjar RUT-avdraget. 

Införandet av LOV har inneburit att många kvinnor fått möjlighet att förverkliga sina idéer, förbättra sina arbetsvillkor och påverka sin löneutveckling. Enligt Svenskt Näringsliv har 80 procent av företagen verksamma i kommunala LOV-system en kvinna som ägare eller VD.

Jobbskatteavdraget har gett en ett vårdbiträde en månadslön extra om året. Enligt Konjunkturinstitutet är det ensamstående kvinnor som ökat sitt arbetsutbud mest till följd av jobbskatteavdraget. Studier pekar också på att det framför allt är kvinnor som gått från bidrag till förvärvsinkomster till följd av jobbskatteavdraget.

Lena Sommestad skriver vidare föraktfullt att regeringens ”försämringar” i sjukförsäkringen leder till att kvinnor ”utförsäkras”. I själva verket är sjukförsäkringsreformen en av våra viktigaste jämställdhetsreformer. När socialdemokraterna satt vid makten hade Sverige högst sjukfrånvaro i hela Europa. En stor majoritet i långvarig, passiv sjukskrivning var kvinnor.

I december 2005 befann sig 28 100 kvinnor i ett sjukfall som varat 2 år eller längre. I december 2011 hade motsvarande grupp minskat till 3661 personer. Dessutom är 100 000 färre kvinnor förtidspensionerade idag jämfört med 2006. Detta är inte ett resultat av ”utförsäkringar” utan en effekt av ökad aktivitet i sjukfallen och kvalificerade rehabiliterings- och arbetsmarknadsinsatser.

Trots att vi är världens mest jämställda land och att vi gjort mycket för att förbättra ytterligare så är vi ändå inte nöjda och därför klargjorde statsministern häromdagen att arbetet med att öka jämställdheten oförtrutet måste gå vidare. Lena Sommestad är bra på att leta fel men dålig på att presentera egna idéer. I hennes artikel finns faktiskt inte ett enda förslag som kan öka jämställdheten. Att öka kvinnors bidragsberoende leder däremot till ökad ojämställdhet.

Saila Quicklund, ordförande för M-Qvinnorna