Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Låt kapten robot ta över spakarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-03-27

Debattören: Dags att se över automatiseringens möjligheter i flygbranschen

Germanwings Flight 4U9525 kraschade i de franska alperna och olyckan krävde 150 liv. Enligt en fransk åklagares bedömningar av inspelningarna från planets ljudregistrator, “den svarta lådan”, var det andrepiloten Andreas Lubitz som låste ute kaptenen och kraschade planet. Det ryktas att Lubitz hade psykiska problem. Flera andra flygbolag har redan som krav att två personer alltid ska finnas i cockpit.

Vi blir så chockade av Germanwingskraschen för att allvarliga flygolyckor är ovanliga. Förra året inträffade enligt Aviation Safety Network rekordlåga 21 olyckor med dödlig utgång på 33 miljoner passagerarflighter. Då räknas även nedskjutningen av passagerarflyget över Ukraina in.

Slarvar lågprisbolagen med säkerheten för att sänka kostnaderna? Knappast. Då de flyger bara en typ av flygplan, så har lågprisbolag kunnat göra betydande besparingar, eftersom det gör det möjligt att göra stora inköp av flygplan och effektivisera underhållet.

Effektiviseringen har drivit på automatiseringen. Hur ser en pilots arbete ut i dag? Vid take-off flyger piloten med instrumenten i upp till fem minuter, beroende på trafik och väder. Proceduren kallas Standard instrument departure (SID). Landningen sker efter en annan strikt procedur som kallas Standard terminal arrival route (STAR) sedan blir det pappersarbete.

Avancerad navigations- och varningsteknik har kraftigt minskat antalet olyckor som kollitioner i luften eller krascher in i berg vid dålig sikt. Dagens flygplan kan upptäcka svår turbulens eller vindskjuvning (vindens riktning ändras markant med stigande höjd). Motorer är bättre byggda, så passagerarna märker sällan om en motor får stopp. Myndigheter och flygbolag delar data för att förebygga olyckor.

Tusentals människor dödas i trafiken, men en flygolycka toppar nyheterna. Skulle orsaken vara ett tekniskt fel får både flygbolag och tillverkare stå till svars. Piloten är fortfarande den mänskliga övervakaren av vissa kritiska moment och om alla automatiska system går fel kan särskilt de äldre piloterna, tränade på mindre avancerade system, flyga på sin erfarenhet och vara bättre förberedda.

Lagar och förväntningar har hållit flyget mindre automatiserat än det skulle kunna vara. Hur är det möjligt med GPS och satelliter att flygplan fortfarande försvinner i tomma intet som Malaysian Airlines Flight 370 gjorde över Sydkinesiska havet förra året? Hur kan en andrepilot med rubbad mental hälsa fullständigt ta kontrollen över ett flygplan och krascha det utan backup?

Det sägs att en flight är en för komplicerad process där kritiska beslut hela tiden måste göras efter hand av piloterna, men tänk om piloterna själva har blivit en betydande riskfaktor just därför att säkerheten i övrigt har blivit så bra? Erfarenhet spelar inte längre samma roll som tidigare för att undvika olyckor av att hantera oerhört komplicerade system som ansvarar för hundratals människors liv. Besättningens dagsform kan orsaka fel som inte hade inträffat annars.

Låt kapten Robot ta över kontrollerna. Transportstyrelsen bör se över automatiseringens möjligheter tillsammans Svenska FlygBranschen och Svenskt Flyg.

Det kommer aldrig att bli fullständigt riskfritt att flyga, men den goda utvecklingen de senaste åren visar att vi passagerare har skäl att kräva än bättre säkerhet.

Waldemar Ingdahl

Medförfattare till boken ”Anticipating tomorrow’s politics” (Transpolitica, 2015), som handlar om hur ny teknik förändrar samhället.