Bättre villkor – inte kortare arbetstid
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2014-05-07
Slutreplik från Hillevi Engström (M) om arbetstidsförkortning
Gunvor G Ericson (MP) skriver att ”en arbetstidsförkortning är särskilt bra för kvinnor i stressiga vårdyrken”. Jag håller inte med eftersom utmaningen ligger i att uppvärdera vård- och omsorgsyrken, förbättra villkoren, ge möjlighet till heltid och förbättra arbetsmiljön.
Att arbetsvillkor uppfattas som mindre bra, att tillvaron är stressig och att många anställda, ofta kvinnor, inte känner att de räcker till löses inte genom färre arbetstimmar. Tyvärr är det så illa att en del väljer att arbeta deltid för att de inte orkar med en heltidstjänst. Något som leder till sämre lön, sämre pension och lägre sjukpenning. Ofta arbetar kvinnor färre betalda timmar och fler obetalda timmar redan nu, något som riskerar öka med arbetstidsförkortning.
För att lösa kompetensförsörjningen i de viktiga välfärdsjobben måste istället kommuner och landsting ta tag i frågan om villkoren inom omsorgen. Att förkorta arbetstiden kan leda till ökad ohälsa och stress visar ett avbrutet experiment inom hemtjänsten i Kiruna kommun. Att förkorta arbetsdagen ledde i praktiken inte till en bättre arbetsmiljö. Nej, även kvinnor måste få bra villkor, så att de precis som männen både orkar och vill arbeta heltid.
Anställda inom vård- och omsorg är kloka och inser att miljöpartiets ekvation inte håller. Färre arbetade timmar får negativa konsekvenser för de anställda med fler deltidsanställningar, ökade kostnader och sämre kvalitet.
Hillevi Engström