Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Ny egnahemsrörelse mot trångboddheten

Miljöpartiet: Inför statliga lån och se fördelarna med distansarbete

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-05-18 | Publicerad 2020-05-17

Inför statliga egnahemslån som möjliggör nybyggnation eller renovering av övergivna hus som skapar nya året runt-bostäder. Det finns många platser runt om i vårt land där banken ofta säger nej till lån, skriver Per Bolund och Emma Hult (MP).

DEBATT. Tänk om du skulle kunna flytta till ditt drömhem, men kunna behålla jobbet, jobba mer på distans och bara behöva pendla till arbetsplatsen ibland? Kanske köper och rustar du upp ett gammalt, men mysigt, torp eller bygger ditt alldeles egna drömhus. Ett statligt egnahemslån skulle ge fler den möjligheten.

Alldeles för många människor bor i dag i bostäder som egentligen inte passar deras behov. Bostadsbristen gör det svårt för många att byta bostad eller att alls komma in på bostadsmarknaden. Det kan vara för dyrt, det kan vara litet eller det kan saknas kötid för att få en hyresrätt.

Flerbarnsfamiljer bor trängre i städer och för de med tre barn eller fler är en större lägenhet nästan aldrig ett alternativ. Bostadsområden är ofta enformigt utformade, både vad det gäller upplåtelseform och boendeform, vilket gör det svårare att flytta i sitt närområde och kunna låta barnen gå kvar i samma förskola eller skola.

Unga vuxna har svårt att alls komma in på bostadsmarknaden. Många hankar sig runt i andrahand eller fortsätter att plugga för att kunna behålla studentlyan. Andra unga blir kvar hemma hos föräldrarna.

Människor skuldsätter sig till max bara för att ha någonstans att bo, eller betalar ockerhyror för ett andrahandskontrakt för att kunna flytta till ett jobb eller tacka ja till en studieplats.

Vi behöver tänka om.

I början av 1900-talet fanns en stark egnahemsrörelse i Sverige. Många ville byta trångboddheten i städerna mot bättre boenden och kunde låna pengar genom en statlig egnahemsfond. Tänk om en ny egnahemsrörelse utanför de städerna kunde bli verklighet? En ny grön våg.

  1. Inför statliga egnahemslån som möjliggör nybyggnation eller renovering av övergivna hus som skapar nya året runt-bostäder. Det finns många platser runt om i vårt land där banken ofta säger nej till lån för att bygga eller köpa hus. Ofta små orter där befolkningen sakta försvinner.
  2. Arbetsgivare behöver se fördelarna med distansarbete. Efter många veckor av distansarbete har många hittat nya arbetssätt och insett att många uppgifter går att utföra på distans. En del börjar kanske ifrågasätta om det verkligen är nödvändigt att åka till arbetsplatsen varje dag. Med mer distansarbete kan dessutom företagens rekryteringsbas öka.
  3. Bredbandet behöver byggas ut. Alla kan inte arbeta på distans, men med stabil uppkoppling i hela landet kan fler göra det. Du ska kunna leva, jobba och driva företag var i landet du än bor. Hela Sverige ska ha tillgång till snabbt bredband 2025.
  4. Byggreglerna behöver ses över så att de inte ställer orimliga kostnadsdrivande krav för att bygga nytt eller för den delen vilka krav som gäller när du bygger om.

Många lämnar bygder de älskar och flyttar till städerna för jobb och studier. Men alla vill inte bo i stan. En ny egnahemsrörelse och bättre möjligheter till distansarbete kan ge fler ett boende som passar just dem. Fler skulle få möjlighet till ett drömboende en bit ifrån arbetsplatsen, där marken är billigare och möjligheterna större.

En plats där drömmar kan förverkligas och där pendlingsavståndet möjliggör fysisk närvaro på arbetsplatsen någon dag i veckan eller ännu mer sällan. Det skulle ge mindre tid i kollektivtrafiken eller bilen och mer tid till familj, vänner och nöjen.

I stället för en svindyr sockerlåda i villaförorten, en för trång lägenhet i stan eller ett liv som andrahandsnomad – tänk om du med hjälp av en statlig lånegaranti kunde hitta ditt drömhem i ett alldeles eget hus?

Det är möjligt, men vi behöver tänka om.


Per Bolund, språkrör (MP)
Emma Hult, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här