Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Vi måste förebygga våldtäkter mot barn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2012-05-11 | Publicerad 2012-05-10

Debattörerna angående SVT-dokumentären: Vi måste lära barnen att de har rätt att säga nej till en kram eller att sitta i någons knä

I går sändes Dokument inifrån-dokumentären ”Ingen riktig våldtäkt” i SVT. Programmet berättar 20-åriga Saras historia. I nian blev Sara våldtagen av en kille hon var kär i. Han hade med sig två kompisar. Sara var lite berusad. Hon vågade inte säga nej till det fruktansvärda hon var med om. Efteråt försökte hon glömma, bete sig som vanligt, satsa på skolan. Men ingenting var som förr.

Killarna spred bilder från övergreppet i skolan – och hela Saras kompisgäng vände sig emot henne. Tyckte att hon fick skylla sig själv.

Bra och viktigt att denna dokumentär sänds, ännu bättre och viktigare om vi

efter inser att det nu är dags att agera.

Sexuella övergrepp på barn och unga är långt mycket vanligare än vi vill inse och förstå. Vi vill inte att det sker och den tanken står i vägen för verkligheten. Små barn våldtas, skändas och deras liv är för lång, lång tid förstörda. Stora insatser krävs för att få barnet att kunna må bra igen. Stora insatser och stora pengar!!

Små barnaliv tar lång tid att plåstra om, tilliten till vuxenvärlden likaså.

Nu är det hög tid att agera, vi kan inte vänta en enda dag till! Vi måste börja arbeta med ett preventivt arbete. Vi måste börja stärka våra barn i tidig ålder. Lära dem att de har rätt till sina egna kroppar och lära dem att man faktiskt får säga nej till en kram

eller att sitta i någons knä. Man får det även om man är ett barn – eller just därför.

Detta kan vi göra på ett lekfullt och pedagogiskt sätt redan från tidig ålder. Vi på Barnkraft gör det redan. Med ett enkelt material stärker vi barn och unga. Ger vuxna mod och kraft att orka se att även dessa barn finns. Träffar ungdomar och pratar gränser, rätten att säga nej och konsekvenserna som kan komma med bilder på internet. Vi har märkt ett STORT behov. Vi har märkt att unga vill och behöver prata och vi ser att det går att åstadkomma en förändring.

Vi uppmanar politiker och beslutsfattare att agera - nu. Lägg in ämnet på lärarutbildningen, förskoleutbildningen etc. Satsa pengar och resurser på ett brett förebyggande program i förskola och skola.

Norge har 19 (!) stödcenter som arbetar enbart med sexuellt utsatta och de arbetar även förebyggande i skolan. Sverige har idag inte ett enda som till 100 procent fokuserar på just detta ämne. Det är dags för det nu.

Åsa Järnhäll Olsson

Johanna Järnhäll