Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Sluta hyckla – du får inte sälja brunkolet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-05-14 | Publicerad 2016-05-13

Debattörerna: Följ era direktiv, Damberg – ni har världens ögon på er

Regeringen och näringsminister Mikael Damberg inte bara kan stoppa försäljningen – de måste till och med göra det om den ska följa sina egna instruktioner, skriver debattörerna.

DEBATT. I regeringsförklaringen för 2016, som Mikael Dambergs chef Stefan Löfven avgav i höstas, finns ordet ”klimat” med 27 gånger och ”miljö” 16 gånger. Två exempel på intressanta passager är följande:

”Klimatomställningen skyndas nu på för att det är nödvändigt för planetens framtid och för att det stärker vår konkurrenskraft och livskvalitet. Så tar vi täten i klimatarbetet. Detta är vårt gemensamma framtidsprojekt.”

”Steg för steg höjer vi ambitionerna för klimatpolitiken. För det finns ingen annan väg framåt om vi ska hejda klimatförändringarna.”

Jordens Vänner och miljörörelsen har sannerligen inte sparat på kritiken mot Miljöpartiet det senaste året, men är det inte dags att nu vända frågorna lite mer direkt till ansvarig minister? Gäller inte Stefan Löfvens fina ord om klimatomställning för den som jobbar på näringsdepartementet?

Makten över Vattenfalls brunkolsförsäljning ligger hos Mikael Damberg. Trots att både han själv och Miljöpartiet gått hårt ut med att de är bakbundna av ägardirektivet, växer skaran av juridiska experter som synat bluffen. Regeringen inte bara kan stoppa försäljningen – de måste till och med göra det om den ska följa sina egna instruktioner.

Låt oss göra ett tankeexperiment. Om Socialdemokraterna inte haft sällskap av Miljöpartiet i regeringen, utan regerat själva så som alltid skett tidigare, vem hade då fått svara på att frågor om miljö och klimat? Oavsett vilket, ingår det inte i även Mikael Dambergs arbetsbeskrivning att ansvara för regeringens höga svansföring i miljöretoriken?

Världens ögon riktas nu mot Sverige och dess regering. Klimatexperter reser till Sverige för att försöka förstå hur detta kan hända. Våra 500 000 medlemmar i Tyskland undrar också hur svenska socialdemokrater kan lägga 20 000 jobb (direkt och indirekt räknat) i händerna på riskkapitalister?

Det ansvariga hade varit att se till att Vattenfall, som tjänat pengar på brunkolsverksamheten, stannar och inte sticker när det är dags att städa efter kalaset. Sverige har genom Vattenfall också ett ansvar för utfasningen av kolet i Tyskland. Vi vill se en sådan utfasning som inte bara är miljömässigt utan också socialt hållbar i de regioner där Vattenfall är en mycket viktig arbetsgivare.

Om Vattenfall och Sverige ska vara ledande i klimatomställningen så är ju detta världens chans!

Även om varumärket nationellt i Tyskland är rätt nedsmutsat, är Vattenfall en mycket populär arbetsgivare i de områden där verksamheten finns. Använd det förtroende och var med att göra det som Stefan Löfven lovade i regeringsförklaringen! Här är en till passage ur den:

”Regeringen vill ta ett klimatkliv som skyndar på omställningen till ett mer hållbart samhälle. Genom att ta ansvar i Sverige för vår klimatpåverkan visar vi ledarskap i världen. Genom att investera i klimatomställningen skapas nya svenska jobb.”

Låt oss påminna om att Sverige faktiskt delar jordklot med alla andra länder.

Vattenfall skulle kunna komma långt med sitt kunnande, sin (kanske) ansvarsfulla ägare och sin goda etablering på den tyska energimarknaden i att ta precis det ansvar som statsministern lovat – och samtidigt tjäna pengar på det. Statsministern har själv sagt att det är en bra affärsidé.

Att göra tvärtom – att låtsas att Sverige inte ligger på samma planet som oss andra och sälja både miljö- och arbetsgivaransvar till riskkapitalister – det är att hyckla.

Dipti Bhatnagar, Maputo

Tina Löffelsend

Andrea Söderblom-Tay

Anna Danielsson

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.