Filippa Reinfeldt smiter från sitt ansvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-24

Landstingspolitiker: Den högsta ansvariga i Stockholm har koncentrerat sig på att vara statsministerhustru

Denna skylt mötte allmänheten på vårdcentralen i Älvsjö i början av november. Då befann sig Stockholms sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt på resa i Indien med sin make statsministern.

Massvaccineringen av svenska folket mot svininfluensan har stött på det ena problemet efter det andra. Varje dag får vi olika besked, antingen om försenade leveranser eller hur hela idrottslag smiter före och får vaccin för att inte äventyra någon viktig match. Eller hur ledande politiker låtit vaccinera sig under förevändning att de måste finnas där för de viktiga besluten, som om inte varje politiker har minst en ersättare som kan rycka in.

”Vi är ledsna och besvikna” säger Stockholmslandstingets chefläkare Henrik Almkvist – för vilken gång i ordningen har han nog själv glömt. Medan kaoset på vårdcentralerna brer ut sig och desperata småbarnsföräldrar tvingas ta ledigt från jobbet för att åka runt och leta vaccin, är det en tjänsteman som ställs till svars och får ta kritiken och frågorna.

Men den högsta ansvariga för vården i Stockholms län, det moderata sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt, lyser med sin frånvaro. Hon har i egenskap av statsministerhustru under hösten prioriterat att åka världen runt och fotograferas brett leende i USA, Sydafrika och Indien. Som om allt fungerade fläckfritt kring pandemin och massvaccineringen. Filippas stora frånvaro från landstingspolitiken har dock inte märkts i lönekuvertet – hon lyfter som vanligt drygt 86 000 kronor i månaden.

Den politiska styrgruppen för Vårdguiden – där all information om bland annat influensan och tillgången på vaccin ska finnas – har inte sammanträtt en enda gång under hösten, trots att Vårdguiden ställts inför en mängd problem. Om det handlar om tekniska brister, sviktande kapacitet eller mänskliga faktorn vet vi inte. Eller om Vårdguidens egen informationskampanj blev missriktad? Har man överhuvudtaget lyckats nå ut till de mest sårbara grupperna, de hemlösa och papperslösa? Många av dem tillhör sannolikt riskgrupperna. Ordföranden för styrgruppen heter Filippa Reinfeldt.

Det är första gången någonsin vi ställs inför en pandemi med massvaccinering och självklart uppstår det problem. Men det är just då de folkvalda ska synas och ta sitt ansvar. Och finnas där för att förklara och identifiera problemen så att de inte upprepas nästa gång en influensa slår till.

Att gömma sig bakom tjänstemän är fegt.

En egen vaccinproduktion är självklart av största vikt. Förra gången frågan var högaktuell, i samband med fågelinfluensautbrottet, tillsattes en utredning men i takt med att fågelinfluensan dog ansåg statsminister Reinfeldt uppenbarligen att frågan mist sin aktualitet och utredningen avbröts. Så korttänkt.

Vi förmodar att han bittert ångrar det i dag. För vem kan argumentera mot en statlig tillverkning av det vaccin som behövs varje år och som i händelse av pandemi snabbt kan lägga om produktionen mot det nya viruset. Då hade de riskgrupper som nu får vaccinera sig förhoppningsvis sluppit att mötas av beskedet att vaccinet är slut. Och det i ett läge där de stora folkmassorna ännu inte kan börja vaccinera sig. Och då hade kanske också svåra äggallergiker fått tillgång till vaccin.

Nu uppmanar vi Filippa Reinfeldt att stanna hemma ett tag framöver och med all kraft ägna sig åt det som är hennes huvuduppgift i dagsläget: att se till att först och främst barn och kroniker blir vaccinerade, medan vi andra väntar på vår tur.

Det är en rimlig begäran att det högsta ansvariga landstingsrådet finns på plats när kaos hotar inom vården.

Birgitta Sevefjord
Håkan Jörnehed

Följ ämnen i artikeln