Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Upplopp – vår vardag på ungdomshemmen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-02-12

Anställda larmar efter våldsattackerna: Vi kräver att få använda tvångsåtgärder mot ungdomar

DEBATT. Flera upplopp, bränder och våldsamma attacker mot såväl personal som andra ungdomar. Det är facit hittills i år inom den statliga tvångsvården.

Nu kräver vi, Seko, att behandlingsassistenterna ges rätt att använda de tvångsåtgärder som gällande lagstiftning medger.

Att missbruka droger samtidigt som man tvångsvårdas på ett statligt behandlingshem borde vara omöjligt. Likaså att som tvångsintagen, självmordsbenägen tjej eller kille ha tillgång till farliga tillhyggen. Men tyvärr är det inte det.

Behandlingsassistenterna inom Statens Institutionsstyrelse (SiS) har i dag inte rätt att exempelvis kroppsvisitera de som vårdas. Resultatet blir en miljö som är rent farlig för både personalen och de vårdade.

Sekos medlemmarna inom SiS vittnar om en verklighet där upplopp, droger, bränder och slagsmål är vardag. Stora problem finns både på de särskilda ungdomshemmen, som bedriver tvångsvård av ungdomar med allvarliga psykosociala problem, och LvM-hemmen, som bedriver tvångsvård av vuxna missbrukare.

Dagens lagstiftning ger behandlingsassistenterna rätt att tillämpa vissa tvångsåtgärder eller så kallade särskilda befogenheter. Det kan handla om att kroppsvisitera klienter som haft permission eller att hålla fast en ungdom som försöker skada sig själv eller någon i omgivningen.

Men i praktiken är ofta möjligheten att använda dessa särskilda befogenheter små. Cheferna sätter allt oftare stopp för att tillämpa den.

Några exempel från ungdomshemmen under de senaste tre månaderna:

Ungdom på Margretelund slår annan ungdom medvetslös. Ambulans tillkallas.

Vemyra går brandlarmet sedan en soffgrupp fattat eld. Intensivt brandförlopp. En stor del av avdelningen ödeläggs.

En behandlingsassistent på Fagered får ta emot sparkar och slag mot tinningen från ungdom.

På Sundbo blir ungdom misshandlad av annan ungdom. Blodvite ur näsa och mun samt skador på tänderna.

Upplopp på Långanäs. Brandlarmet startas och tre ungdomar beväpnar sig med diverse tillhyggen. Stora delar av inredningen slås sönder.

På Klarälvsgården går ungdom till vild attack mot personalen. Krossar glasflaska, kastar köksmaskin och hotar personalen med vass skiva. Startar brand, varpå brandlarm och sprinklers utlöses. Skadar sig själv genom att skära sig.

Fem ungdomar på Johannisberg sparkar och slår vilt omkring sig vid läggdags. Två i personalen får uppsöka sjukhus.

Seko har fyra krav för hur situationen inom SiS ska vändas:

1. Ökade resurser

Akut platsbrist, underbemanning och stora brister i vården. Det är verkligheten inom SiS i dag. Seko kräver att regering och riksdag tilldelar myndigheten ökade resurser.

2. Stoppa ensamarbetet

Ett tyngre klientel och allt mer hot och våld gör att arbetsmiljön inom SiS är katastrofal. Ensamarbete i farliga situationer är vardag för många anställda. För detta kräver Seko ett stopp.

3. Tydliga regler

I dag kan regler för exempelvis kroppsvisitering, urinprov och avskiljning se helt olika ut på olika institutioner. Seko kräver att personalen får tillämpa de särskilda befogenheterna utifrån gällande lagstiftning.

4. Polisanmäl hot och våld

Antalet anmälda hot- och våldsincidenter i SiS register har ökat stadigt de senaste åren. Men en allt mindre del av incidenterna polisanmäls. Seko kräver att allt hot och våld mot personalen som utförs av en straffmyndig person ska polisanmälas av institutionschef.

Janne Rudén

Mikael Bergkvist

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.