Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Låt oss få välja partiledare på internet

Håkan Tenelius: Gör det möjligt att påverka via nätet – och fler lockas till politiken

demokrati På sajten Argumentera.se kan människor rösta på vem de vill se som ny partiledare för socialdemokraterna. Med det vill vi visa hur internet kan användas för att göra människor delaktiga. Det som internet erbjuder kan ingen demokratisk organisation stå emot, skriver Håkan Tenelius. (Bilden är ett montage)

S gläntar på dörren för partidemokrati på nätet.

Om tio år är det självklart för våra svenska partier att låta medlemmarna direkta val välja partiledare och partistyrelse. Dessutom kommer partierna att bjuda in sympatisörerna att i primärval påverka vilka som ska kandidera för dem i de allmänna valen.

De möjligheter till brett deltagande som internet erbjuder kan i längden ingen demokratisk organisation stå emot. Den som till äventyrs bestämmer sig för att avstå blir ointressant och kommer att tyna bort.

Förutsättningen för detta scenario är att något av partierna vågar ta täten i utvecklingen. Det vore fel att säga att racet har startat, men socialdemokraterna har i vart fall gläntat på dörren. Nyligen lovade Lena Hjelm-Wallén, ordförande i den valberedning som ska vaska en ny partiordförande, att varje enskild partimedlem ska få chansen att tala om vem hon anser bör efterträda Göran Persson.

Gör valberedningen allvar av löftet kommer den snart att upptäcka att den gläntade dörren inte går att stänga. Om fler släpps in i en viktig demokratisk process krävs det våldsmetoder för att slänga ut dem igen, det vet socialdemokraterna.

På Argumentera.se, en oberoende webbplats för den som vill påverka politiken, finns redan möjligheten för människor som definierar sig som socialdemokrater att påverka partiledarvalet. Kampanjen är ideell och har lagts upp på förslag från våra användare. Vem som vill kan yttra sig, alltså även sympatisörer och personer som överväger att rösta på s om favoritkandidaten blir vald.

Efter bara några dagar kunde vi tydligt se det som partifolk och journalister just nu bara gissar. Efter storfavoriten Margot Wallström är det Carin Jämtin som är fotfolkets val.

Med kampanjen vill vi inte bara ge allmänheten en enkel möjlighet att bli påverka det viktiga partiledarvalet. Vi vill visa alla partier hur internet kan användas för den som vill göra människor delaktiga i en demokratisk process som angår väldigt många.

Självklart kan den här typen av opinionsyttring via nätet inte bli styrande för ett partival. Den är bara ett av många sätt att fånga upp engagerade människors synpunkter.

Men var och en som skickar ett mejl kommer att känna en tillfredsställelse bara av det faktum att de deltagit i processen. Att de sa vad de tyckte, och att någon lyssnade.

Det är detta argument som kommer att bli avgörande för partiernas vilja att använda nätet i sina valprocesser framöver: att människor blir positivt inställda bara av inbjudan att få vara med.

Internet gör det inte bara möjligt för en valberedning att samla in och hantera synpunkter från tiotusentals medlemmar och sympatisörer. Reguljära omröstningar kan hållas utan problem. Det visade till exempel de danska socialdemokraterna förra året när Helle Thorning-Schmidt valdes till ny partiledare. Över 45?000 partimedlemmar deltog i omröstningen.

Den nya socialdemokratiska partiledaren kommer inte att väljas i en medlemsomröstning denna gång. Men är det dags nästa gång ett svenskt parti byter ledare? Är det folkpartiet som kommer att visa vägen?

Inför årets val använde centern internet för att låta allmänheten påverka valsedlarna. Inför valet 2010 lär fler än ett parti arrangera öppna primärval som ett led i nomineringsprocessen. Det officiella motivet blir demokrati, men internt inser partierna att primärval både knyter nya väljare till partiet och ökar den slutliga valsedelns slagkraft.

Det som bromsar denna demokratiska utveckling på nätet är ledningarnas behov av att kontrollera processer inom partierna. Och det är en stark motkraft, det vet alla som varit där.

Men det som talar för är alla partiers insikt om behovet av förnyelse. Om vanliga medlemmar och sympatisörer får reella möjligheter att påverka de viktigaste personfrågorna kommer det att vitalisera partierna. Fler lockas till politiken, och fler inser poängen med demokrati.

Dagens debattör