Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Alla har rätt att leva utan hot eller hat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-05-15

Alice Bah Kuhnke (MP): Så stärker vi arbetet för hbtq-personers rättigheter

I dag, den 17 maj, är det är den internationella dagen mot homofobi och transfobi (IDAHOT). Den syftar till att göra oss alla uppmärksamma på begränsande normer och våld och hatbrott som utövas mot hbtq-personer (homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera). Dagen är ett landmärke sedan världshälsoorganisationen WHO så sent som den 17 maj 1990 tog bort homosexualitet från sin lista ​över ​psykiska störningar.

För ett par dagar sedan kom jag hem från Budva i Montenegro där en europeisk konferens på temat pågått. Dagar fyllda med seminarium, samtal och fakta om hur livet är för människor som skiljer sig från normen. Dagar fyllda av inspirerande förändringsarbete, som det i Malta, där en historisk lag för transpersoners rättigheter nyligen antogs. Men också dagar av sorg över att andra länder i Europa, som Ryssland, tagit steg tillbaka från mänskliga rättigheter och från kärlek och respekt, för att istället genom så kallade propagandalagar öppna dörren för offentliga uttryck för hat.

I Sverige har utvecklingen gått i rätt riktning. Det visar den årliga kartläggning som ILGA Europa nyligen presenterade. Arbetet för hbtq-personers lika rättigheter har stärkts och vårt internationella engagemang för dessa personers mänskliga rättigheter har bidragit till att lyfta Sveriges position i ILGA:s årliga kartläggning. Men mycket återstår även i hos oss.

​R​apporter från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Folkhälsoinstitutet visar att​ många hbtq-personer fortfarande utsätts för våld, kränkningar och diskriminering i sin vardag, samtidigt är anmälningarna få. Unga hbtq-personer känner sig tvingade att dölja vem de är, av rädsla för omgivningens reaktioner. Alltför många hbtq-personer lever ett liv i ensamhet och med sämre psykisk och fysisk hälsa än andra. Så ska inte vårt samhälle se ut.

Sverige ska vara ett land där mänskliga rättigheter respekteras och där du inte diskrimineras eller utsätts för hat, hot och våld bara för att du är den du är eller för det sätt du har valt att leva ditt liv.

Sveriges regering är en feministisk regering och med det följer ett stort ansvar. Att arbeta mot den könsmaktsordning som odlar förtryck av allt det som avviker från den heterosexuelle mannen som norm är en central uppgift för oss.

Politiken måste bekämpa hämmande könsroller och strukturer. Vi måste också i vårt arbete för hbtq-personers rättigheter se att olika normer hänger ihop, vilket kan förstärka den utsatthet som människor som avviker från olika normer upplever.

Regeringen har genomfört flera åtgärder som syftar till att främja lika rättigheter och möjligheter, oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Dessa åtgärder har syftat till att säkerställa långsiktigheten i arbetet med hbtq-personers rättigheter.

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Statens kulturråd och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har nu, i sina styrande instruktioner för vad myndigheterna ska göra, fått ett samlat och långsiktigt ansvar för att inom sina verksamhetsområden främja lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Regeringen har också säkerställt att myndigheterna fått ekonomiskt tillskott för detta arbete.

Även Diskrimineringsombudsmannen har ett särskilt ansvar inom området. Kommuner och landsting kan under 2015 dessutom söka projektmedel för att stärka sitt arbete med hbtq-frågor.

Detta är viktiga steg på vägen mot det Sverige vi vill leva i men regering och riksdag kan inte på egen hand åstadkomma all den förändring som behövs. Om det inte var för det civila samhällets organisationer så hade den utveckling vi haft i Sverige för hbtq-personers mänskliga rättigheter aldrig varit ett faktum. Lika viktiga kommer människors och organisationers engagemang vara för att vi ska kunna flytta positionerna ytterligare steg framåt.

Alice Bah Kuhnke (MP)

Kultur- och demokratisminister