EU behöver en barnkommissionär

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-08-13

Jytte Guteland (S): Nödvändigt om talet om barnens bästa ska bli verklighet

Det har framförts förr, men politik är tajming och nu finns chansen att påverka barnens rättigheter. Sverige måste ta möjligheten som finns att påverka utformningen av EU-kommissionen innan den är på plats, detta genom att kräva att det inom EU inrättas en särskild barnkommissionär med ansvar för barns rättigheter i EU:s inre och yttre politik.

Vi är många som i Sverige just nu med välbehag upplever hur våra barn tar för sig av sommarens alla förnöjsamheter. Det är bärbuskar som ska plockas, badstunder som ska avnjutas och glassar som ska ätas. Samtidigt som det är underbart att se hur barnen njuter, skär det i hjärtat att samtidigt ha vetskap om att många barn i Sverige och i världen inte får njuta av sin barndom.

Barnfattigdomen har efter den ekonomiska krisen lagt sig som en våt filt över barndomen för fler barn inom EU:s medlemsländer. Många barn har inte möjlighet att växa upp i ekonomisk trygghet, än mindre fira något sommarlov. Inom EU finns det också länder som fortfarande tillåter barnaga. Bryssel, som av många betraktas som EU:s huvudstad, kan man ibland se att den tillämpas. I flera av unionens länder finns det också gatubarn som lever så långt från sommarens smultronställen man kan komma.

Just denna sommar är också barnens lidande i Gaza och Syrien ständigt närvarande på näthinnan. I Syrien har många barn torterats och flyktingströmmarna har pågått i flera år nu. I Gaza har lekplatser attackerats de senaste dagarna och förlusterna är overkliga. Ingenting kan göra ondare än att förlora ett barn. Det är en katastrof varje gång det inträffar.

I Gaza talas det om att en sådan katastrof sker varje timme just nu.

EU har slagit fast att man ska ”etablera en omfattande EU-strategi för att effektivt främja och skydda barns rättigheter i EU:s inre och yttre politik”.

Men det behövs mer. Trots att det bor nästan 100 miljoner barn och ungdomar i EU finns ingen särskild kommissionär som enbart ägnar sig åt barnfrågor. Detta är nödvändigt om EU på allvar ska lyckas prioritera barns bästa. Det är naivt att tro att barnperspektivet ska finnas i lagförslag och prioriteringar från kommissionen om ingen ansvarar för detsamma. Barnen kan inte rösta, de tvingas lita till oss vuxna.

Just nu, när det pågår förhandlingar mellan EU:s medlemsländer tillsammans med den nytillsatte ordföranden för EU-kommissionen Jean-Claude Juncker, finns det möjlighet att påverka hur kommissionen ska se ut. Sverige bör förutom att kräva ökade krafttag mot arbets- lösheten och krav om jämställd kommission också kräva att det tillsätts en kommissionär med särskilt ansvar för barns rättigheter.

Jag ställer därför en öppen fråga till Sveriges statsminister om han framför detta krav från Sveriges sida i förhandlingarna om den nya kommissionen?

Jytte Guteland

Europaparlamentariker (S)

Följ ämnen i artikeln