Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Äntligen kan vi få reda på sanningen

Bo Gunnarsson: Den hemliga utredningen – nu kan den bli offentlig

Klockan var 20.15 i onsdagskväll när årets hittills starkaste jordskalv, 8.1 på Richterskalan, inträffade 400 km norr om Hokkaido.

Knappa fem minuter senare avbröts NHK:s TV-program automatiskt i hela Japan och befolkningen utmed kusterna i norr uppmanades att omedelbart söka skydd mot en förväntad tsunamivåg som beräknades slå till efter sjuttio minuter.

De TV-apparater som inte var påslagna tändes automatiskt: Alla fick veta och alla väcks och får information även om det händer mitt i natten.

Nu hände ingenting den här gången. Men även om monstervågor sköljt in över kustbandet så skulle de inte krävt några liv alls.

Mer än någonsin undrar jag nu varför de thailändska seismologerna i Bangkok inte slog larm annandag jul 2004 efter ett skalv på 9,1 som är mer än 30 gånger starkare.

Det vet vi inte än.

Vi diskuterade, debatterade och ältade tsunamikatastrofen varenda dag fram till valet i höstas men ändå har vi inte fått veta det allra viktigaste.

Utmed den thailändska västkusten dränktes minst 7 000 människor, 543 av dem svenska turister.

Varför dog de?

Varför varnades de aldrig?

I Sverige riktades drevet mot Göran Persson, regeringen och utrikesdepartementet som avkrävdes detaljerade redogörelser och minnesbilder för allt de företagit sig.

Tacksamhet och lovsånger hopades över Thailands ”dynamiske” premiärminister Thaksin Shinawatra som påstods ha lett en enastående räddningsinsats.

Knappast någon undrade högt varför experterna i Bangkok mot allt sunt förnuft och bättre vetande ”enades” om att inte varna befolkningen för att enorma flodvågor kunde vara på väg.

Nu måste Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt räta ut frågetecknen.

Det bör inte vara så svårt. En omfattande utredning har gjorts i Thailand delvis genom Göran Perssons insats. Som ledare för den nation i västvärlden som drabbades hårdast av tsunamin framförde han kravet vid möte med Thaksin i Bangkok den 15 jan 2005 och fick löfte om full insyn.

Kommissionens slutsatser var dock så kritiska att rapporten hemligstämpades.

”Den skulle ha skadat Thailands intressen alltför mycket”, sa Smith Thammasaroj, chef för Thailands nya katastrofvarningscentrum.

Smith, som 1998 ”förlorade” sitt tidigare jobb som chefsmeteorolog för att han varnat för en tsunami som aldrig kom, har på en medicinsk konferens sagt att ”tusentals människor skulle ha räddats i Phuket och Khao Lak om experterna följt de föreskrifter som jag utarbetat”.

Det största hindret för offentliggörande av utredningen är nu borta. Den 19 sept i år störtades premiärminister Thaksin i en militärkupp.

Juntan har många skäl att tillmötesgå en svensk förfrågan eftersom rapporten är kritisk mot just Thaksin, en multimiljardär som förfört väljarna med löften om att göra alla rika.

Våren 2003 drog han i gång krig mot narkotikan som ledde till att 2 500 påstått misstänkta sköts ihjäl av polis. När Sars-epidemin bröt ut förde han WHO bakom ljuset och undanhöll viktiga fakta. Samma skedde när fågelinfluensan börja kräva liv.

Allt detta gjorde han för att skydda den blomstrande turistnäringen

Experterna på meteorologiska departementet vågade helt enkelt inte slå larm om hotet av en tsunami.

Göran Persson fick på pälsen av oppositionen efter sitt möte med Thaksin.

”Han hade bara mandat att tacka Thailands folk”, sa Lars Leijonborg som sarkastiskt tillade att det var ”magstarkt att kritisera en som dröjt i två timmar när han själv sovit i två dygn ...”

Jämförelsen är naturligtvis horribel men folkpartiledaren fick stå oemotsagd i media.

Militärkuppen ger oss en ny chans att få veta sanningen.

Utrikesminister Carl Bildt bör snarast möjligt ringa sin tidigare medarbetare och gode vän Jonas Hafström som själv gjorde en god insats efter katastrofen och som fortfarande är ambassadör i Bangkok.

Det är den borgerliga regeringens förbannade skyldighet att följa upp Göran Perssons intitiativ och så långt möjligt klarlägga den mest väsentliga sanningen i och om tragedin.

Dagens debattör

Bo GunnarssonJournalist, Tokyo.  Rapporterar om Asien bland annat för Aftonbladets räkning.

Thailand och tsunamin