Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

”Lilla fiskarens stora problem”

Fiskarhustrun May-Britt Landin: ”Fiskeriverkets påbud sänker småfiskaren”

”Men så blev fiske politik och ett verk blandade sig i hur den lilla fiskaren med sin lilla, lilla båt skulle arbeta”, skriver May-Britt Landin.

För länge sedan seglade den lilla båten ut från hamnen för att fiska.

På den tiden behövde fiskaren inte tänka på fiskestopp och kvoter.

Fisket var ett lugnt harmoniskt fiske. Och fiskarna trivdes med sitt liv. Blåste det stannade de i hamn, inte behövde de ringa Fiskeriverket för att tala om när dom kom iland. Ej heller behövde de tänka på när fiskestoppen var, när de inte fick gå ut och fiska.

Fiskestoppen är 143 dagar enbart i år när EU och fiskeriverket bestämt att ingen får fiska. Det är väl ok för de stora båtarna som kan gå ut i alla väder, men för den lilla fiskaren som är beroende av väder och vind blir det många fler dagar utan fiske.

Från nyår var det fiskestopp de första sju dagarna på året, sen blåste det så de små hann med en fiskedag. I februari var ett fiskestopp i fem dagar, men för den lilla fiskaren blev det många fler – och åter igen kunde de stora bolagen fiska. Och så fortsatte det.

I påskas var stoppet nästan fjorton dagar.

nadskurs.

Nej förr tog den lilla fiskaren den tid han behövde till att göra vid båtarna och stannade iland när det blev varmt och när det blåste för mycket. Inte behövde han skicka in sin licens och inte heller behövde han gå på kurser för att lära sig hantera en liten båt.

Det var vanligt sjövett som gällde, för de var ju fiskare som lärt sig av sin far och farfar. Inte lastade de sjukvården eller socialen.

Nej de skötte sig själva och mådde bra, och trivdes med sitt yrke som är ett av Sveriges äldsta.

Men så blev fiske politik och ett verk blandade sig i hur den lilla fiskaren med sin lilla, lilla båt skulle arbeta.

Först kom kvoterna som bestämde hur mycket fisk fiskarna fick ta upp. Men den lilla fiskaren hade ju så liten båt att han inte kunde ta upp särskilt mycket fisk. Men han tvingades ändå ligga stilla, för kvoten var redan fylld, inte av honom eller hans småfiskarkollegor, utan av de stora båtarna. Så den lilla fiskaren fick ännu mindre fisk än tidigare.

Så kom nästa slag, han fick inte fiska mer än tre dagar på en vecka. Men den lilla fiskaren som har väder och vind att ta hänsyn till kan inte fiska på det viset. Han behöver kunna fiska när vädret tillåter.

Så kom fiskestopp på fiskestopp och den lilla fiskaren mådde allt sämre. Många sa ”Sälj båten!”. Men till vem? Ingen ville väl ha en båt när det är så krångligt att fiska.

Sen sa forskarna att fisken börjar ta slut.

Det fick den lilla fiskaren lida för. Kvoterna höjdes.

Men fortfarande kunde den lilla fiskaren inte ta så mycket i båten, så han hann inte med att fiska. För han är ju beroende av väder och vind och det var inte alltid han kom ut.

Den lilla fiskaren fick kniven på strupen: Han tvingades trotsa väder och vind och mådde allt sämre. Hans familj blev lidande, han fick inte ihop sin ekonomi. Den lilla fiskaren fick svårt att underhålla sin båt. Många fiskarfamiljer drabbades av skilsmässor och brutna band.

Till slut stod många på ruinens brant.

Men då bestämde ett verk att fiskarna skulle gå kurser. Överlevnadskurser.

När de låtit den lilla fiskaren sjunka under ytan, så skickades han på överlevnadskurs. Ibland tror man att hånet mot fiskaren aldrig tar slut.

Så kom nästa påbud – den lilla fiskaren skulle tvingas anmäla när han lämnade hamn för att inom fyra timmar meddela sig när han kom i land.

Och på land stod det fyra myndighetspersoner och tog emot honom så han inte lämnat felaktiga uppgifter.

Men så fick detta ändras för fyra timmar var ju en omöjlighet, när det tar cirka en timme att guppa ut i Östersjön med den lilla båten.

I stället fick fiskaren ett landningsnummer.

Men det var inte alltid signalen gick fram till verket som skötte detta, då fick fiskaren ett brev om försummelse.

Så hände det som aldrig skulle hänt den glade trygge fiskaren. Myndigheten har trasslat sönder hans ekonomi och förstört hans glada goda humör och det fria fisket.

Sammanfattningsvis: lagar och paragrafer gör dig till brottsling. Detta har pågått i 15 år, men fortfarande så vill ingen förstå den lilla fiskarens problem.

Det storskaliga fisket har helt andra villkor än en liten fiskare som var trygg i sin hamn och varken fiskade för mycket eller lastade samhället.

Var är vi på väg?

Dagens debattör

Den lilla fiskaren seglade ut med sin lilla båt när väder och vind tillät. Han var lycklig. Sedan kom fiskestopp, kvoter, licenser och när han nästan gått till botten – överlevnadskurser. I femton år har den lilla fiskaren kämpat med alla påbud som inte alls är anpassade till hans villkor. Snart orkar han inte längre, skriver fiskarhustrun May-Britt Landin.