Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Vakna, det är allvar nu – ta klimatet på allvar

Gustav Fridolin: Vi står tillsammans i torrsommarkrisen – och måste ta klimatfrågan på allvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-07-27

Gustav Fridolin (MP): Men sommarens torka och extremväder visar att det inte är offensiv klimatpolitik som är dyr eller farlig. Det är att inte göra något som verkligen skrämmer.

DEBATT. Det är allvar nu. Vi vet det. Bönder och skogsbrukare ser livsgärningar och generationsbesparingar gå om intet. Betet bränns, elden skövlar skogen och djuren kan tvingas till nödslakt.

Vi måste alla inse att det här är vår kris. Mat växer inte på Ica. Naturen är allas vår att förvalta. Vi måste stå tillsammans, ge allt stöd till alla som drabbas och de hjältar som nu kämpar för att rädda liv och hem.

En extremsommar är ett hot här och nu. Det manar på ökad självförsörjning av livsmedel, och insatser för att jordbrukare inte ska behöva vara beroende av importerat foder, eller olja och gödselmedel från Ryssland. Det kräver stark beredskap, fler brandplan och bättre villkor för brandmän.

Men det är ju samtidigt inte bara en extremsommar. De senaste tre åren var alla de varmast uppmätta någonsin globalt sett, även om inte alla drabbade Sverige med extremvärme.

Temperaturerna har varit över det normala i 400 månader i rad. FN varnar för krig och konflikter som nu växer i spår av torka och resursbrist. Det handlar inte om någonstans långt borta – om en lång, lång tid. Vi är där nu.

Det brukar heta att Sverige inte länge är ett landsbygdsland. Men ingen kan urbanisera vår kärlek till rötterna, höstens svampställen eller vårens första dopp i vår egen insjö – den vi delar med alla. Och ingen kan flytta från beroendet av den mat som bara en tunn hinna jord ger oss alla.

Djupt därinne vet vi därför alla vad en torrsommar kan betyda. Vi minns våra mormödrar när vi gladdes åt varma sommardagar. ”Men tänk på bönderna” sa de. Vi lever alla av det naturen ger. Om vi inte agerar i tid kan det som vad de äldres oro bli allas vår mardröm.

Det som nu sker måste förändra reglerna för den politiska debatten. Alla behöver såklart inte bli miljöpartister, men alla måste ta klimatfrågan på allvar.

Lika självklart som att ett parti behöver kunna förklara hur ens förslag håller sig inom ekonomins ramar, måste man kunna visa hur ens politik minskar utsläppen.

Det håller inte att fem partier, alla de borgerliga och SD, går till val på att skära kraftigt i miljöpolitiken. Vi behöver inte ha samma klimatpolitik, men det kan inte handla om huruvida man är för eller mot klimatpolitik överhuvudtaget.

Ta det här med investeringsstödet för elcyklar som Moderaterna gett sig på hårt de senaste dagarna. Stödet hjälper arbetspendlare att oftare ställa bilen och ta sig snabbt och fossilfritt till jobbet.

Man kan såklart vara för eller emot just det. Och flygskatten, miljözoner i städerna, sänkt moms på ekoturism, högre kostnader för utsläpp i EU, ekomat och klimatinvesteringar runt om i landet.

Men grejen med Moderaterna är att de bara är emot. De vill skära nästan lika mycket i miljöpolitiken som Trump velat skära på den amerikanska miljömyndigheten.

Man är emot att göra miljödåliga saker dyrare. Man är emot att göra miljövänliga val billigare. Man är emot insatser i Sverige, man är emot högre krav i EU, man vill skära i biståndet internationellt. Alltid finns det ett skäl för att inte göra en klimatinsats.

Så har det varit länge. Vi som vill göra något för miljön har haft hela bevisbördan. Miljöpolitik har uppfattats som dyrt, något att skära i eller rentav en uppoffring.

Men sommarens torka och extremväder visar att det inte är offensiv klimatpolitik som är dyr eller farlig. Det är att inte göra något som verkligen skrämmer.

Alternativet är värt att kämpa för. Jag längtar efter Sverige bortom köp-och-släng, med mer tid för varandra i stället för ökad prylkonsumtion, med snabba tåg och högteknologiska lösningar, lokal mat i stället för importerat kött från djur pumpade med antibiotika.

Det land vi är när vi är som bäst – med mer motståndskraft mot extremt väder och stark sammanhållning när det gäller. Nära naturen.

Gustav Fridolin, språkrör (mp)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.