Satsa mer på maten som gör oss friska
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2014-01-03
Professor: Vi skulle alla må bättre utan gluten- och mejeriprodukter
En tsunami av ohälsa, speciellt kroniska sjukdomar, sprider sig runt jorden. Sjukdomar som alzheimer och cancer beräknas år 2050 ha tredubblats i antal och till exempel diabetes åtminstone fördubblats, något inget hälsosystem kan klara av .”Solidarisk sjukvård för alla” löper risk att bli en historisk parentes.
Epidemins epicentrum är södra USA – Texas, Lousiana, Missisippi och Alabama – och spridningen följer utbredningen av intensivjordbruket. Främsta orsaken är sannolikt en mycket för stor konsumtion av växt”förädlad”, kaloririk mat, som i stor mängd är inflammations-/sjukdomsframkallande. Här finns starkt processat och hög-temperatur-berett kött, speciellt charkuterivaror, gluteninnehållande säd och kaseininnehållande mejerivaror med mer. Giftiga proteiner, naturligt förekommande som gluten och kasein, och nytillverkade som glykerade och lipoxiderade proteiner, liksom akrylamidproteinkomplex, som bildas bland annat vid bakning och rostning av bröd och grillning och stekning av kött, är mycket negativa för vår viktiga tarmflora och utövar starkt negativt inflytande på vårt immunsystem.
Gluten och kaseinfritt är i dag de starkaste hälsotrenderna i Nordamerika. En tredjedel av amerikanerna föredrar glutenfritt, och antalet beräknas fördubblas inom fem år. Toppidrottsmän, bland annat de ledande på den globala tennisrankingen liksom långdistanslöpare, lever i dag glutenfritt – ofta också kaseinfritt – och de upplever stor skillnad i prestationsförmåga. Kliniska studier med glutenfritt rapporterar stora förbättringar av tillstånd som ADHD, typ 1 diabetes och IBS (irritable bowel syndrome). Enstaka fall av dramatisk förbättring av exempelvis non-alzheimer demens och terapiresistent epilepsi har också rapporterats.
Stora krav ställs på omställning av jordbruk och industri men det skapar också nya, lockande affärsmöjligheter. Enligt ekonomisajten bloomberg.com omsätter den glutenfria marknaden i dag bara i USA drygt fyra miljarder dollar och väntas om fem år närma sig sju miljarder. Världsledande livsmedels- och ölföretag, som General Mills och Pepsi, liksom många restauranger har kvickt hakat på.
Det är ofattbart att europeisk och speciellt nordiskt jordbruk och industri, liksom våra politiker, är så passiva. Dagens stora subventioner av mat som bidrar till sjukdom måste få ett slut och medlen användas till omställning till produktion av hälsoriktig föda. USA:s historiska satsning för att hjälpa sina bönder att ställa om från tobaksodling till odling av jordnötter kan väl tjäna som föredöme.
Sannolikt mår vi alla, även vi som inte lider av genetisk baserad glutenintolerans, bättre av att begränsa eller helt avstå från gluten- och mejeriprodukter. Traditionellt glutenfritt bröd är inte särskilt nyttigt, mest bara potatis- och majsmjöl. En lång rad av sädesslag och fröer, fulla av nyttigheter som inte lika mycket utsatts för växtförädling och som är fulla av antioxidanter och vitaminer – amaranth, chia, sorghum, teff, quinoa med mer – väntar på sin chans. Det finns också spännande mjölk-, smör- och yoghurtalternativ.
Hälsoriktiga produkter är lönsamma – i USA och i Storbritannien kostar de inte sällan upp till det dubbla. Att söka tiga ihjäl en ostoppbar utveckling löser inga problem.
Innovatörer, företagare, kockar – kom ut på banan. Se möjligheterna och ta vara på chansen. Följ era amerikanska kollegors exempel!
Stig Bengmark