Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Nya terrorlagarna göder terrorismen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-02-02

Debattörerna: Sverige låter lagstiftandet styras av en odemokratisk organisation

DEBATT. I sommar anländer en delegation från Financial action task force (FATF) till Sverige. FATF är en internationell organisation upprättad av G7-länderna 1989. Syftet med inspektionen är att kontrollera om den svenska lagstiftningen lever upp till deras 49 rekommendationer och 250 kriterier rörande bland annat terrorism. FATF kräver att ”rekommendationerna” implementeras i sin fullständighet och på ett effektivt sätt.

Sverige har goda förutsättningar att klara inspektionen sedan den nya terroristlagstiftningen snabbehandlats av riksdag och regering under 2015 – samtidigt som den nya lagen kritiserats från flera håll.

Lagrådet framhåller att den är alltför otydlig och långtgående, medan organisationer som Röda Korset uttryckt oro för att den hotar deras kärnverksamhet. Invändningarna har avfärdats av regering och riksdag med motiveringen att Sverige är skyldigt att uppfylla FATF:s krav.

Problemet med det argumentet är att det förkastar den demokratiska lagstiftningsprocessen med hänvisning till en icke-demokratisk beslutsprocess. I stället för att låta lagarna utformas genom en öppen och allsidig parlamentarisk prövning överlämnas besluten till internationella organ med ett kraftigt demokratiskt underskott.

FATF saknar nämligen ett formellt ramverk som reglerar beslutsprocessen och garanterar transparens. Såväl styrningsgruppens sammansättning som organisationens beslutsfattande omges av hemlighetsmakeri. Det innebär att FATF är utan demokratisk översyn och legitimitet.

Dessutom utgår FATF:s uppdrag enligt egen utsago uteslutande från de brottsbekämpande myndigheternas behov. Det saknas helt garantier för yttrande- och mötesfrihet och andra grundläggande fri- och rättigheter. Det innebär att möjligheterna till ingrepp i dessa rättigheter – som är avgörande för ett vitalt civilsamhälle – blir närmast obegränsade.

Faktum är att FATF rekommenderar ökad övervakning och kontroll av icke-statliga organisationer. För mer eller mindre auktoritära stater utgör rekommendationerna ett effektivt instrument för att öka repressionen mot organisationer som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter. FATF:s obekymrade inställning demonstreras i 2010 års utvärdering av Saudiarabien, i vilken konstateras att kungadömets reglerings- och övervakningssystem rörande civilsamhällets institutioner ”utklassar motsvarande system i andra jurisdiktioner och förefaller vara synnerligen effektiv”.

Det demokratiska underskottet och bristen på respekt för grundläggande fri- och rättigheter har till följd att FATF:s regelverk är kontraproduktivt. Civilsamhället, i form av icke-statliga organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter, konflikthantering och fattigdomsbekämpning, bidrar i hög grad till att motarbeta våldsbejakande extremism. De mest effektiva terrorbekämpningsåtgärderna är därför de som skyddar och stärker civilsamhällets handlingsutrymme. Samma handlingsutrymme som FATF vill begränsa.

FATF är inbegripet i upprättandet av en ny världsordning som, enligt The Economist (14 juni 2014), ”riskerar att förvärra de omständigheter kring fattigdom och utanförskap som göder den terrorism reglerna var ämnade att förhindra”. Den svenska anpassningen och undfallenheten måste ses som ett oreserverat stöd för denna ordning.

Förhoppningen står nu till att det civila samhället fortsätter sitt arbete för demokrati, rättvisa och hjälp till behövande även om det innebär en civil olydnad som den nya lagen, i enlighet med FATF:s rekommendationer, anser bör straffas som terrorism.

Thomas Olsson

Leyla Belle Drake