Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

"Förbjud opinions- mätningar efter valet"

Bert Karlsson undrar om folk inte fattat vad de röstat på

”Nu minskar förtroendet för den borgerliga regeringen.”

Allt enligt nya opinionsundersökningar. Det är ju löjligt. Väljarna omyndigförklarar därmed sig själva, eftersom de vikande siffrorna bara är en följd av att den borgerliga alliansen nu genomför de åtgärder den gick till val på.

Man undrar om det svenska folket över huvud taget förstår vad de röstar på – och om de i så fall ens skulle ha rösträtt.

Bert sopar till facket De fackliga ledarna struntar i medlemmarnas intressen och bryr sig bara om sina egna förmåner och löner, skriver Bert Karlsson och kallar fackets attacker mot de nya a-kassereglerna för ett rävspel som gett resultat i opinionsmätningarna.

Opinionsundersökningar så nära efter valet borde förbjudas, för de stressar bara politikerna till kortsiktiga lösningar, i stället för de långsiktiga som Sverige behöver.

Givetvis är det sossarna som nu ligger bakom och hetsar fram facket för att få tillbaka regeringsmakten från de borgerliga. Och fackföreningarna är givetvis inga nödbedda aktörer. För pamparna där handlar det bara om att slå vakt om sina personliga maktpositioner.

Det är bara att ta ett exempel som Wanja Lundby-Wedin och hennes skanderande om ”sänk inte a-kassan”. Det handlar bara om en sak: att hålla sig kvar vid köttgrytorna. Facket vet inte ett skit om hur de sämst ställda har det i dag och inte bryr de sig heller.?

Wanja Lundby-Wedin var till exempel inte alls lika aktiv för några år sedan när det gällde att höja lönerna för de sämst ställda. Då pratades det över huvud taget inte om detta.

Ett tydligt exempel var då Kommunal fick ut sina medlemmar i strejk, trots att allt redan var uppgjort och klart. De bara lurade sina medlemmar till att tro att de kunde påverka någonting den gången.?

Ingen fackförening som jag känner till företräder på något vis sina medlemmars intressen. Dessa har de alltid struntat i.

Det enda facket företrätt är sina ledares förmåner och löner. Där har de hela tiden försett sig på samma sätt som topparna i näringslivet.

Dessutom har jag inte en enda gång hört någon facklig protest mot direktörernas löner och bonusar – trots att facket sitter med i alla bolagsstyrelser. Vart tog medlemmarnas intressen vägen där?

Jag förstår att facket nu agerar, eftersom de känner sig trängda av borgerligheten. Tas avdragsrätten för fackavgifterna bort börjar säkert medlemmarna ifrågasätta vad de egentligen får för avgifterna de betalar in varje månad – och då är facket illa ute.

Det är därför, och bara därför, som Wanja Lundby-Wedin nu går ut och skanderar mot sänkt ersättning från a-kassan.

Men vad har då det mångåriga socialdemokratiska styret lett till? Jo, att det många gånger lönar sig bättre att gå på a-kassa och samtidigt jobba svart. Det är ingen långsiktig lösning för Sverige, men det är den som facket nu vill cementera.

Metoden är att bara lyfta fram de negativa posterna i systemskiftet och ”glömma” de positiva som överväger. Att de samtidigt omyndigförklarar svenska folket, som i riksdagsvalet röstade fram systemskiftet, verkar de tycka är av underordnad betydelse. I det sammanhanget är det illavarslande att folket nu verkar gå på fackets rävspel och visar ”minskat förtroende för regeringen” som genomför det som folket röstade på. Är väljarkåren dum i huvudet? Det är inte utan att man undrar.

Själv kommer jag att sätta betyg på den borgerliga regeringen tidigast om två år. Först då kan man möjligen ha åsikter om vad den presterat. Sedan får opinionsmätarna säga vad de vill.

Dagens debattör