Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Vattenfall bedriver rovdrift på miljön

Ohly och Johansson menar att skövlingen av Lacomasjöarna är skamlös

Svenska Vattenfall profilerar sig som ekologiskt här hemma, samtidigt som man bedriver rovdrift på miljön utomlands.

Efter att redan ha jämnat flera tyska byar med marken vill man nu exploatera ömtåliga våtmarker i Brandenburg. Det är dags att stoppa dessa planer, skriver Lars Ohly och Wiwi-Anne Johansson.

Lacomasjöarna i tyska delstaten Brandenburg är ett av Tysklands ekologiskt mest värdefulla områden. Detta Natura 2000-område hyser mer än 170 hotade djurarter som klockgroda, rördrom, utter och svart stork.

Nu ska dessa ömtåliga våtmarker exploateras av vårt statliga Vattenfall. Tidigare har Vattenfall Europe AG jämnat ett flertal byar med marken och flyttat människor från sina hem under stora protester. Nu är det Lacoma som står på tur.
Brunkolet i ­Lacoma räcker bara i sju års tid

Förra regeringen, vänster­partiet och miljöpartiet kom överens om att ge Vattenfall i uppdrag att bli ”det ledande företaget i omställningen till en ekologiskt och ekonomiskt ut­hållig svensk energiförsörjning”. Detta Vattenfall visar för till­fället prov på en fullkomligt skamlös tolkning av dessa direktiv, där stor vikt uppenbarligen läggs vid ordet ”svensk”. Samtidigt som det statliga bolaget via glassiga pr-kampanjer försöker framställa sig som det miljövänliga bolaget, begår det rovdrift på naturen utanför Sveriges gränser.

Den 16 mars överlämnades en resolution till svenska näringsdepartementet om att den svenska staten måste ta sitt ansvar för att Lacoma undgår Vattenfalls skövling. Bakom resolutionen står sex tyska miljöorganisationer, och tusentals människor har skrivit under den.

Vattenfalls agerande kan inte ­betraktas som annat än skamlöst. Vi lever i en tid som inte bara står inför ett klimathot utan också en snabbt accelererande utrotning av jordens djur- och växtarter. Beräkningar visar att brunkolet i ­Lacoma bara räcker till brytning i sju års tid. Det ­känsliga dammlandskapet med rik biologisk mångfald och nästan tvåhundra hotade djurarter ska ­alltså förstöras för att Vattenfall ska få ut maximalt med vinst under sju år. Detta är inte rimligt.

Dessutom är området så litet att det bara utgör tre procent av de ytor där brunkolsbrytning är möjlig.

De skador som åsamkas Tysklands natur står med andra ord inte på något vis i proportion till den energiproduktion och de arbetstillfällen som åstadkoms. Men skövlingen av Lacoma ger ­lite ­extra klirr i kassan och det verkar vara ett tillräckligt motiv för Vattenfall.

Detta trots att klirret i kassan knappast är ett akut problem för Vattenfall. Årsredovisningen 2006 visar att Vattenfall kammade hem drygt 19 miljarder i vinst – det mesta i Tyskland i och med höjda el­priser och ökad produktion där.

Vattenfall försöker försvara sina ingrepp genom att hävda att de kan flytta hela Natura 2000-området till ett annat ställe! Planer som, kanske inte så förvånande, enhälligt döms ut av experter.

När vi nyligen hade tyska ­Jordens vänner på besök i riksdagen fick vi vittnesmål om att Vattenfall spelar ett fult spel mot den ­kritiska opinionen i Tyskland och hotar med att lämna regionen om de inte får ta naturområdet i anspråk. Den tyska delstatsregeringen i Brandenburg tvingas godkänna Vattenfalls planer inför hotet att Vattenfall, som är den största arbetsgivaren i ­området, helt lämnar regionen och ställer människor utan arbete. Så ­arbetar Vattenfall i Tyskland. Och den tyska allmänheten är högst medveten om att de aldrig skulle bete sig likadant på hemmaplan.
Vattenfall spelar ett fult spel mot den ­kritiska opinionen i Tyskland

Vänsterpartiet kräver att Vattenfall omedelbart tar tillbaka sina planer på att exploatera Lacomas våtmarker.

Vi kräver också att Vattenfall bildar en fond för förnyelsebar ­energi dit minst 10 procent av företagets vinst ska gå. På samma sätt som ­delar av Svenska Spel AB:s vinst ­reserveras för speciella ändamål bör delar av Vattenfalls vinst vikas för forskning, utveckling, investeringskapital och kommersialisering av förnyelsebara energislag.

Slutligen kräver vi att den svenska regeringen tar sitt rättmätiga ­ansvar för Vattenfalls agerande och skärper sina direktiv så att miljöhänsynen gäller även utanför Sveriges gränser.

Vi tycker inte det är rimligt att Vattenfall får fortsätta dra skam över hela Sverige.