Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Våra ordningsvakters utbildning räcker inte

Ordningsvakt: Skamligt att vårt ansvar ökar utan att vi får mer kunskap

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-08-08

Polisen har bristande resurser och ordningsvakter kliver in på fler och fler områden för att stärka upp. Ansvaret ökar med andra ord – men utbildningen förblir densamma. Jag tycker att det är skamligt, skriver debattören.

DEBATT. Jag som ordningsvakt möter självmord, upplopp och skjutvapen. Hur ska jag vara rustad för detta – med två veckors utbildning?

Under mina år som ordningsvakt har jag upplevt helt overkliga, farliga och hemska situationer.

Nu när jag sagt upp mig och inte längre jobbar heltid med detta så får jag mer och mer perspektiv på mina upplevelser. Det blir då tydligt för mig hur absurt det är att vi ska klara av allt det som vi ställs inför, med den extremt korta och bristfälliga utbildning vi får.

Om du ska jobba extra på en lugn pub kanske grundutbildningen räcker bra – men jobbar du på mer utsatta objekt så krävs annat, för där är vi inte bara en extra resurs som bistår polisen utan där gör vi polisens arbete.

Under mina år i tunnelbanan har jag sett döda kroppar, blivit knivhotad och förhindrat självmord. Jag har tagit hand om personer som blivit våldtagna, omhändertagit personer med både skjutvapen och yxor och jag har hanterat allt mellan överdoser och våldsamma upplopp.

Jag har trivts med mitt jobb och jag liksom en hel del andra har klarat det bra, men det handlar mer om personlighet än om att jag har utbildningen att stå stadigt på.

Vi är ofta på plats innan polis, ambulans och räddningstjänst oavsett om det gäller ett hjärtstopp, en pågående misshandel eller ett självmord. Hur kan det inte krävas mer än två veckors utbildning för att hantera detta?

Jag har själv haft turen att jobba på bolag som har försökt erbjuda en hel del interna utbildningar och jag har även på eget initiativ gått kurser och sökt information.

Men alla andra då? Ska verkligen kompetensnivån vara så godtycklig? Borde inte alla ordningsvakter vara lika bra rustade?

Som det är nu är det lite som ett lotteri om du som privatperson råkar ut för något, och det känns helt fel med tanke på att du, på ett eller annat sätt, är i ett väldigt utsatt läge när du har med oss att göra.

Du har rätt att få bästa möjliga hjälp. Och vi borde ha rätt att vara ordentligt förberedda på de ibland hemska scenarier vi kommer till.

Ofta så jobbar vi många och långa timmar och allt vi upplever normaliseras för oss. Därför ifrågasätter vi inte och kräver inte heller mer och bättre utbildning.

Vi lär oss snabbt av varandra att man ska klara av allt sånt utan att gnälla – annars passar man inte i yrket, då är man för blödig eller svag.

Men jag tänker nu att det är svagare att inte ifrågasätta sin kompetens om man verkligen tar sitt jobb på allvar.

Att klara av en situation där man pratar med någon som håller på att dö i väntan på att räddningstjänst kommer, talar till den som just skurit upp sina armar och inte vill leva längre, eller hanterar en drogpåverkad person med våldsam psykos – det kan man inte lära sig på två veckor. Det är omöjligt.

Jag hade bara jobbat ett par dagar i tunnelbanan när jag förhindrade ett självmord för första gången. Att det gick bra var mer tur än baserat på kunskap.

Grundutbildningen gav mig en bra bas inom juridiken – men allt annat behövs det mer av.

Polisen har bristande resurser och ordningsvakter kliver in på fler och fler områden för att stärka upp. Ansvaret ökar med andra ord – men utbildningen förblir densamma. Jag tycker att det är skamligt.

Det är dags att ta tag i detta. Vi behöver en rejäl förändring. Låt oss vara ärliga och erkänna att i dag görs alldeles för lite både för att allmänheten verkligen ska kunna ha förtroende för ordningsvakter och för att vi själva inte ska ha en livsfarlig arbetsmiljö.

Jannika Navjord, ordningsvakt


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Så här skriver du en debattartikelSå här skriver du en debattartikel