Krogen är ingen frizon för sexism

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-01-10

Fackförbund: Vi skärper arbetet mot sexuella trakasserier på jobbet

Therese Guovelin.

Jag står bredvid gästen och plockar bort tallrikar och bestick. Vad nu? Han bara liksom råkar snudda vid mina bröst samtidigt som han mumlar ”snygga bröst, tjejen”. Sa han verkligen så? Jag ler och fortsätter att plocka bort från bordet. Jag går ut i köket. Jag är så arg så att jag stampar i golvet. Arg för att jag inte röt ifrån. Varför tar någon sig rätten att ta på mig och att häva ur sig en sån skitkommentar?

Det är länge sedan jag jobbade på krogen, men jag har inte glömt känslan. Känslan av att känna sig mindre värd. Känslan av att behöva 'tåla jargongen' för det 'tillhör yrket'. Jag kände mig också dum och oerhört arg. Jag var kränkt, men hade inte ord och redskap att ta mig ur det.

Sexuella anspelningar, ovälkommen beröring och sexistisk jargong är vardagsmat på krogen. Vår tidning Hotellrevyn skrev nyligen ett stort reportage om sexuella trakasserier i vår bransch. Flera anställda vittnar om olika verbala och fysiska övergrepp och om en hård kultur där gästen alltid har rätt. I somras gjorde Svenska Dagbladet en undersökning där nästan sju av tio kvinnor uppger att de har blivit sexuellt trakasserade. Och övergreppen sker från jobbarkompisar, från chefer och från gäster. Jag är så blixtrande arg över detta, med mina egna erfarenheter i bagaget.

Vår bransch är ingen frizon för sexism! Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret och är den som ska se till att anställda har en bra psykosocial arbetsmiljö. Så varför får detta fortgå år efter år? Det är en fråga om allas lika värde och rätt. Som fackförbund driver vi på stenhårt för att ingen ska behöva utstå sexism på sin arbetsplats. Många lider i det tysta. Trots att vi vet att sexuella trakasserier är ett utbrett problem upplever vi att alltför få vänder sig till fackliga företrädare och ber om hjälp. Medlemmar biter ihop eller byter jobb. Ibland tror jag till och med att det är ett av skälen till att så många lämnar branschen redan i unga år. Ingen står ut med dagliga kränkningar som ansvariga rycker på axlarna åt.

Vi vill ändra den utbredda acceptansen av ett oacceptabelt beteende. Ingen ska behöva utstå kränkningar på sitt jobb! Under 2014 kommer vi att prioritera frågan om sexuella trakasserier i vårt arbetsmiljöarbete. Vi kommer att ha med frågan under all utbildning som våra lokala och regionala skyddsombud genomgår. De ska få fler redskap för att uppmärksamma sexuella trakasserier på sina arbetsplatser. Skyddsombuden kommer också att syna om arbetsgivarna har några aktiva åtgärder för att förebygga sexuella trakasserier. Det måste finnas tydliga riktlinjer om hur man ingriper om trakasserier förekommer. Vi tänker också ta fram en handbok om hur man agerar om någon råkar ut för kränkningar eller trakasserier.

Men – vi förväntar oss att arbetsgivare ska göra detsamma. Därför kommer vi att uppmana vår motpart Visita att uppmärksamma frågan med sina medlemsföretag. Vi behöver arbeta långsiktigt och förebyggande tillsammans med branschorganisationer om vi ska kunna utrota sexismen i branschen. Många måste dra åt samma håll för att vända utvecklingen. Arbetsgivare har det yttersta ansvaret för att se till att arbetsmiljön är fri från övergrepp och sexuella trakasserier. Som gäster har vi ett ansvar för att bete oss schyst mot den som till exempel serverar, blandar drinkar eller städar. Som jobbarkompisar måste vi hjälpas åt att uppmärksamma problemen, skapa ett arbetsklimat som bygger på respekt och att stötta om någon ändå drabbas. Ingen ska utsättas för sexuella kränkningar i vår bransch. Nolltolerans är det enda som gäller!

Therese Guovelin

Följ ämnen i artikeln