Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Sommaren är skön – för barn som har råd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-04-25

Majblomman: Kommunerna måste ta sitt ansvar i stället för att stänga på sommarlovet

134 000 barn mellan 6 och 13 år var ensamma hemma i minst en vecka förra sommarlovet, skriver Lena Holm, Majblommans Riksförbund.

DEBATT. Just nu säljer 80 000 barn majblommor runt om i landet. Samtidigt pågår våra volontärers arbete med att dela ut bidrag inför sommarlovet. Många, många barnfamiljer har inte har råd med sådant som de flesta tar för självklart när skolan stänger.

Ett fotbollsläger, badkläder i rätt storlek, tågbiljetter till mormor eller ett besök på Gröna Lund. Sommarlovet kostar på. Frågan är om enbart föräldrarna har ansvaret för barnen när skolan är stängd.

För många barn är det också en ökenvandring när föräldrar kämpar för att få tiden att räcka till. En grupp föräldrar beskriver planeringen av de tio sommarlovsveckorna som en problematisk ekvation, då de själva har max fem veckors semester. Lyckas man inte hitta en lösning får barn i värsta fall ta hand om sig själva när mamma jobbar.

Första delen i Majblommans nya rapport om barns skollov visar att 134 000 barn mellan 6 och 13 år var ensamma hemma i minst en vecka förra sommarlovet.

Av rapporten framgår också att den ekonomiska klyftan mellan barn blir extra tydlig när skolan har stängt och kommunernas övriga verksamhet går på lågvarv. 10 procent av föräldrarna lägger noll till 2 000 kronor på sina barns aktiviteter. Det kan jämföras med de 11 procent som satsar mest: 15 000 till 100 000 kronor. Medelkostnaden för barns sommarlovsaktiviteter är 7 531 kronor.

Det finns självklart inget givet samband mellan dyra aktiviteter och välbefinnande. Lejonparten av föräldrarna i vår undersökning uppger att vad barnen mår bäst av är att bada, sola och vara med familjen. Klassiskt och inte alls avancerat, men heller inte självklart om man saknar tid och resurser. Sommarlovsekvationen skapar ett behov av aktiviteter, och aktiviteter som eventuellt erbjuds kostar dyra pengar.

Det är lätt hamna i en diskussion där det samhälleliga ansvaret glöms bort. Men faktum är att våra kommuner har ett ansvar för barns omsorg också på lovet.

Enligt skollagen som tar hänsyn till Barnkonventionen har barn rätt till fritidshem och förskola på de tider då behovet finns. Det har de upp till 13 års ålder.

Trots detta drar en majoritet av kommunerna i vår undersökning ner på fritids, förskola, simhallar och fritidsgårdar när skolan är sommarstängd. För detta betalar inte överraskande de barn som har det kämpigast priset.

Bilden bekräftas av våra lokala Majblommeföreningar som just nu behandlar ansökningar från barn som riskerar att bli sittande hemma när kompisarna reser på familjesemester och de kommunala aktiviteter som eventuellt finns kostar dyra pengar.

Så ska det självklart inte vara, och det finns ingen rimlig anledning till att kommunerna låter situationen bestå. Svenska kommuner måste själva börja betrakta sommarlovet som en tid då man har möjlighet till stora sociala investeringar genom att verkligen satsa på alla barns rätt till rekreation och stimulans.

Snart publicerar Majblomman vår andra del i årets rapport om sommarlovet, där barnen själva kommer till tals. Det gör vi med blandade känslor. För medan de flesta längtar och planerar allt kul som ska hända på lovet så finns en grupp barn som gruvar sig.

De vet att lovet sannolikt innebär tio veckor präglade av ensamhet och tristess. Så ska det inte behöva vara i ett land som håller på att göra Barnkonventionen till lag.

Lena Holm, generalsekreterare Majblommans Riksförbund

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.