Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

"Ät inte potatis"

Sten Norgren: "Ständigt dessa fettsnåla råd, vem kan vi egentligen lita på?"

Jonas Alströmer kanske gjorde oss en björntjänst när han introducerade potatisen i Sverige.

Potatis är inte en grundföda för oss i Norden, inte heller pasta, majs och ris.

Alla dessa har importerats de senaste århundradena och våra kroppar är troligen inte redo att ta hand om dessa främmande och kolhydratrika produkter.

Här i Norden har vi ätit frukter och grödor som är anpassade för vårt klimat och vi har mått bra ända tills det kom in främmande födoämnen, då började sjukdomarna ta fart.

Vem kan vi lita på? Socialstyrelsen? Nä, de ljuger och säger att vi skall äta mer bröd, sex till åtta skivor om dagen. Vadå? Ska vi stoppa i oss mer kolhydrater än vi gör av med och som ökar på fetman, hur är det ställt med kunskapen på högre nivå? Potatis, pasta och ris har en så stor andel kolhydrater att vi ofrånkomligt lägger på oss en massa energi som vi inte kan tillgodogöra oss.

Vi rekommenderas att äta fettsnål kost, ta bort skinnet från kycklingen (det som ger den goda smaken och det riktiga fett vi behöver för vår fettförbränning) och att äta lightprodukter som i många fall preparerats med socker eller sötningsmedel som i lite högre koncentrationer är direkt hälsofarliga.

Nej, vi måste äta mindre kolhydrater och mer protein.

När forskare presenterar nya fantastiska rön om hur och vad vi skall äta så hakar livsmedelstillverkarna på med att ”nu har vi en produkt som är ännu bättre, mindre fett och nyckelmärkt”, men vad är det de saluför? Mer konstgjorda födoämnen som efter några år visar sig ha skadat vår kropp och vem jublar? Jo läkemedelsindustrin som tjänar mångmiljoner på vår ohälsa.

Och vem betalar forskarna? Läkemedelsindustrin? Livsmedelsindustrin? Kan vi lita på deras rapporter? Är de friserade, utesluter man en del rön för att vara sin uppdragsgivare till lags?

Vem biter handen som föder en? Vem övertygar Socialstyrelsen om vad som är bra för hälsotillståndet hos folket? Vad grundar sig deras rekommendationer till läkare och dietister på?

Går vinstintressen före hälsotillståndet i befolkningen?

Vi läser dagligen om olika bantningsmetoder, om hur snabbt man gå ned i vikt för att vara fin i bikinin eller kunna brösta upp sig på stranden. Visst, en omläggning till kalorifattig kost kan få kroppen att reagera så vikten går ned mycket fort men när kroppen känner av att energiinnehållet minskar så sparar den på allt, och trots att man äter mindre och mindre så börjar kroppen anpassa sig. Så sakta men säkert ökar vikten igen.
Våra kroppar är troligen

inte redo att ta hand om dessa främmande och kolhydrat-

rika produkter.

Det finns tusentals människor som lurats av veckotidningar och daglig reklam i brevlådan och som talar om bland annat mirakelpiller som marknadförs av snygga och uppmålade människor med svällande muskler.

Det är en så stor marknad som har huggsexa om vårt hälsotillstånd så det vore på tiden att kriminalisera den.

Vi är så hunsade i detta land och toppstyrda, vi har inte en hälsovård värd namnet. Vi styrs av investerare inom den lukrativa hälsomarknaden.

Det är hela tiden pengar som gäller.

Men det finns undantag, ett fåtal läkare (bland annat Annika Dahlqvist), forskare och dietister – som gett sina patienter råd som lett till att patienterna gått ned i vikt, utan att känna hunger och sug mellan måltiderna, samt till och med kunnat sluta ta medicin: insulin, kolesterolsänkande, inflammationshämmande och smärtstillande – och fått ett nytt liv.

Tvärtemot Socialstyrelsens rekommendationer.

Jag, diabetiker sedan åtta år, har gått över till den gammaldags kost som vi åt i min barndom, som Annika med flera rekommenderar, på sex veckor har jag minskat cirka ett kilo per vecka och jag har minskat mitt insulinintag från 50 enheter till 10 per dag. Jag slipper svår värk i knän och höfter och kan gå långa sträckor utan att känna smärta samt känner mej mycket piggare.

Dessutom sparar jag pengar på att inte behöva köpa dyra mediciner.

Är det inte dags att vi ifrågasätter mer?

Dagens debattör

Sten NorgrenDeje, gammal bonddräng (med förståndet i behåll)