Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

48 timmars arbetsvecka är normen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-06-03

Finns det någonting som inte EU lägger sig i? undrar jag. Nu såg jag att arbetsmarknadsministrarna suttit i Luxemburg och kämpat med arbetstiden. De senaste två åren har de försökt hitta en gemensam linje när det gäller arbetstiden.

För det första: borde det inte vara upp till varje land att bestämma sin egen arbetstid. För det andra så är man rörande enig om att 48-timmarsveckan är någon form av norm. Det undantag ministrarna bråkar om handlar om att några länder, till exempel Storbritannien, vill öppna för längre arbetstid medan andra länder såsom Sverige vill öppna för kortare arbetstid. I Sverige har vi haft åtta timmars arbetsdag i flera decennier. Men tanken på att korta arbetstiden ytterligare verkar helt orimlig.

Nu begriper jag varför. Det finns ett skäl, utöver de redan nämnda, till att kommunal och kvinnoförbundet ger upp tanken på sextimmarsdagen. De inrättar sig i EU-normen helt enkelt. Med strandade förhandlingar om 48-timmarsveckan är inte utsikterna särskilt lovande när det gäller sextimmarsdagen. Vi är ju med i en klubb och då inrättar man sig i ledet.

Lotta Gröning

Följ ämnen i artikeln