Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Vi lovar att satsa på de äldres mat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2021-02-17 | Publicerad 2014-03-17

KD: Vi måste öka valfriheten - släpp in krögarna i äldreomsorgen

Många äldre har inga alternativ till den mat som hemtjänsten serverar och är missnöjda med den.

Var fjärde äldre som bor på äldreboende är inte nöjd med den mat som serveras. Visst är denna uppgift otillfredsställande, men fram till år 2008 visste vi över huvudtaget inte vad denna grupp tyckte om maten. Den socialdemokratiska regeringen brydde sig nämligen aldrig om att fråga de äldre vad just de tyckte om den vård och omsorg som de får. Men förbättring är möjlig först när brister påtalas. Därför frågar Alliansregeringen varje år de äldre vad de tycker om äldreomsorgen och brukarundersökningen som i fjol omfattade 144 000 personer, visar att maten är den största utmaningen.

Vi vet att det inom äldreomsorgen finns både kreativt och inkluderande tänkande där en matgemenskap skapas mellan de äldre och personal redan under tillagningsprocessen, men det finns även den tråkiga storköksformen som levererar färdiga paket. Låt oss betona att allt inte är dåligt. Men det kan skilja sig rejält från boende till boende.

Maten och måltidssituationen behöver utvecklas inom äldreomsorgen. Kristdemokraterna kan lova att under nästa mandatperiod ska mat och måltider vara ett prioriterat område för insatserna inom äldreomsorgen. Bristerna är stora men förutsättningar att förbättra situationen är goda. I dag får omkring 60 000 äldre personer mat levererad hem. Detta är ett område där vi i viktiga avseenden saknar kunskap och riktlinjer. Är maten prisvärd? Är det säker mat? Hur stor är risken att felaktig hantering minskar näringsinnehåll, eller i värsta fall gör maten hälsofarlig? Detta vet vi inte i dag.

För det första måste maten kunna kvalitetssäkras. För det andra ska alla äldre som har hemtjänst också få svara på vad de tycker om sin mat. För det tredje måste äldre ges samma rättigheter som alla andra som betalar för sin mat. De ska kunna välja vad de vill äta och det kan enbart ske genom att andra leverantörer och utförare kommer i fråga. Med andra ord: Släpp in restaurangbranschen i äldreomsorgen.

Det finns redan exempel på kommuner som kommit överens med lokala restauranger om att leverera maten till äldre personer. Fler goda exempel väntar på att lyftas fram och spridas till fler kommuner.

Ett särskilt fokus behöver finnas på den hemlagade maten. Detta är något som är självklart för de flesta människor men sällsynt i de äldres egna hem och på de särskilda boendena. Under nästa mandatperiod vill Krist­demokraterna att ett stimulansbidrag på 100 miljoner om året avsätts till kommunerna för utveckling av måltider och tillagning samt distribution av mat. En tänkbar möjlighet vore till exempel att stödja utvecklingen av matlag för äldre.

Alltför ofta har staten och den offentliga makten betraktats som detsamma som samhället. Men kollektivismens tid är slut. I Kristdemokraternas Sverige är samhället alltid större än staten och vi är övertygade om att det finns en folklig vilja att hjälpa varandra, att visa omtanke och uppskattning till våra äldre.

Sverige har på senare år upplevt ett tilltagande matintresse. I dessa tider av bokrea märks det inte minst genom alla kokböcker i hyllorna som försvinner likt en klick smör i stekpannan. Kan man utifrån detta matintresse finna engagerade matvolontärer som är villiga att kombinera matlagning med möjligheten att lära känna äldre människor?

Klart är att vi behöver samla alla goda krafter, tänka nytt och hitta nya vägar för att förbättra måltiderna för äldre.

Maria Larsson

Jan Erik Ågren

Följ ämnen i artikeln