Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

"Föräldrar behöver gränser!"

Doktor Gormander: Vuxna mår bara bra av lite kravpolitik

Doktor Gormander rapporterar från en undersökning gjord av Fris, Föräldrars rätt i samhället. Förvirrade vuxna längtar innerst inne efter att någon sätter gränser för deras sätt att leva.

SVÅRT Vuxna längtar efter någon som ställer krav och sätter gränser. Det är upp till barnen att ta hand om sina föräldrar och visa hur långt de kan gå och var gränserna ligger. Annars kommer de vuxna aldrig att må bra.

När man talar med barn så är det just gränserna som de oftast återkommer till. Skolminister Jan Björklund brukar tala om gränser för barn, men hur sätter man gränser för sina föräldrar?

”I dagens samhälle har det blivit nästan omöjligt att hitta enkla regler för föräldrar”, säger Lisa, elva år. ”Man vill ju gärna att pappa och mamma ska utvecklas.”

Det är så mycket som drar. Många föräldrar uppvisar närmast schizofrena tendenser och babblar om en sak medan de gör en helt annan.

Hur mycket kan barnen kräva av de vuxna?

Det som först möter barnen är frågor som när föräldrarna ska vara hemma. (”Alla andra får ...”) Och när ska de gå och lägga sig? Vuxna fattar inte själva att de är trötta jämt för att de sover för lite.

Eller ska pappas kompis, tanten, få sova över hemma när mamma är på konferens? Kurser i sex och samlevnad borde vara obligatoriska för alla föräldrar med tanke på hur många som vänstrar och skiljer sig. Krigs- och våldsfilmer borde omedelbart förbjudas. Vuxna har redan startat alldeles för många krig.

Även om det är viktigt med tydliga gränser så måste det också till kärlek. Det håller inte att komma in i föräldrarnas sovrum och skrika: ”Jösses så här ser ut!”

Många barn märker att föräldrarna belönar sig själva när de varit duktiga. Bakom denna inställning finns ett visst mått av självömkan och lust att bli sedd. Pappa tycker till och med att han är värd en grogg om han lämnar skorna i hallen när han kommer hem, slutar fimpa i matresterna på tallriken eller i ölburken och tar ner fötterna från soffbordet.

Men ska pappa få dricka varje kväll?

Nej, säger det flesta barn. Den sortens belöningar kan vara direkt kontraproduktiva. Men många är vilsna och vet inte riktigt vad de ska göra. Det finns exempel på föräldrar som är nästan förvildade, som slåss och skriker och smäller i dörrar när de inte får sin vilja igenom. Inte heller mamma mår bra att dricka kartongvin som belöning för att hon inte bråkar. Hon mår bara sämre på sikt.

”Föräldrar är det viktigaste vi har i samhället”, säger Simon, sex år. ”Man vill ju älska dem och därför gör det ont att behöva säga nej.”

Glöm aldrig att föräldrar har en närmast otrolig förmåga att manipulera för att få sin vilja igenom.

Vid en brett upplagd undersökning av organisationen Föräldrars rätt i samhället, Fris, framkom en närmast fullständig enighet om att barnen måste stå fast när det gäller föräldrarnas ofta orimliga beteenden och önskemål.

De vanliga problemen är oftast enklast att lösa. Som när mamma vägrar lämna kassan i affären, fullt beredd att tömma sitt kontokort för att kunna shoppa loss på till exempel Visible difference.

”Ignorera henne”, säger barnpanelen i Fris. ”Hon får shoppa på lördag. Det har vi kommit överens om. Men inte hur mycket som helst.”

Svårare att förverkliga är alla barns dröm att deras föräldrar ska vara lyckliga. Hur åstadkommer man det i ett modernt samhälle som ställer allt högre krav? Föräldrarna ska ha jobb som de trivs med, bra fritid, gå på kurser, känna sig populära och slippa mobbning.

Helst bör barnen ha fortlöpande kontakt med föräldrarnas arbetsplatser och kräva kvartssamtal med cheferna. Men det är inte så lätt, för omsorgen kan slå över och kännas som en kränkning av integriteten.

Man måste försöka se till den individuella förälderns egna förmåga. Det finns inga enkla lösningar. Däremot kan det vara bra för barnen att gå på kurs och diskutera igenom problemen med jämnåriga.

”Med en kurs kan vi få föräldrar som är säkra på vad de gör och som går en trygg ålderdom till mötes”, säger Olle, sju år. ”Vi tar det här på fullaste allvar. Vi vill ju att det ska gå bra för dem.”

Stolliga vuxna har åstadkommit så mycket tokigt i världen, hävdar barnen i Fris undersökning. Hög tid att sätta gränser för dem. Varför inte börja med skolminister Björklund?

Ps. Doktor Gormander skrev den numera klassiska barnboken ”När barnen tog makten”.

Dagens debattör

Doktor Gormanderheter Gunnar Ohrlander och är journalist, Stockholm.