Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Sverige ligger efter i brottsförebyggandet

Polisförbundet och fd Säpochef: Regeringen måste börja samarbeta över blockgränsen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-09-13 06.30

Halvtid in i mandatperioden måste regeringen och styrande i landets kommuner sätta in mer resoluta och långsiktiga brottsförebyggande åtgärder, skriver Katharina von Sydow och Klas Friberg.

DEBATT. Regeringens budgetbesked om satsningar för att göra polisyrket mer attraktivt är mycket positivt, Sverige behöver fler poliser.

Men halvtid in i mandatperioden måste även regeringen och styrande i landets kommuner sätta in mer resoluta och långsiktiga brottsförebyggande åtgärder. För det krävs blocköverskridande överenskommelser, rätt resurser och att fler aktörer gör mer. 

 

När barn mördar barn blir det tydligt att fler måste gå ut i verkligheten, möta människor, göra det krävande jobbet – och göra det uthålligt. Det här är ett arbete som kostar, och vinsterna kommer att dröja. Men vi vet att de kommer och vill vi nå dit så måste arbetet påbörjas nu.

Poliser rankar socialtjänsten, föräldrar, politiker och skolan högst bland de aktörer som måste göra mer för att trycka tillbaka den grova brottsligheten, enligt en Novusenkät bland Polisförbundets medlemmar.

Frågan är så viktigt att över hälften svarar att större ansträngningar från övriga samhället är avgörande för viljan att stanna kvar i polisyrket.

Vi vill se överenskommelser över partiblocken

Vi som skriver detta har många års erfarenhet av polisens arbete och villkor – från både ledningens och medarbetarnas perspektiv. Vi ser hur det förebyggande arbetet allt för länge fått stå tillbaka. Sverige ligger efter, men det går att förändra.

Det här är våra uppmaningar till regeringen och styrande i landets kommuner:

 

  • Satsa på skolor och meningsfull fritid. Alla ska klara skolan, erbjudas meningsfulla aktiviteter och omges av trygga vuxna. Skolor, idrotts- och kulturföreningar och samfund behöver fler som klarar av att till exempel motivera en 15-åring att sluta sälja cannabis på torget. Barn behöver vuxna som lär dem att värdera sina liv, som kan förmedla sunda alternativ –  och hopp. 
  • Investera i socialtjänsten. Socialkontor behöver finnas i utsatta områden och de behöver rustas med fler fältarbetare, socialsekreterare och ungdomspsykologer som skapar förtroende hos både föräldrar, ungdomar och barn.  
  • Inkludera näringslivet och civilsamhället. Många företag vill bidra till jobb, praktik och trygghet, liksom många idrottsföreningar, samfund och fastighetsbolag vill bidra med sin verksamhet och sina  unika lokala kontakter. Här finns  stort engagemang för att bidra till framtidstro och inkludering – i förlängningen ett demokratibygge. Det behöver kommunerna bli bättre på att ta tillvara och samverka med.

 

Att vända brottsutvecklingen kommer att ta tid. Förebyggande åtgärder måste pågå över flera mandatperioder, oavsett vem som styr landet eller kommunen.

Vi vill därför se överenskommelser över partiblocken och att våra politiker tar lärdom av Danmarks uthållighet, strukturerade arbete och vilja att långsiktigt betala för det brottsförebyggande arbetet.

Det är också viktigt att Sverige får fler poliser och att de får rätt förutsättningar för sitt arbete.

 

Trygghet byggs uthålligt, i bredd och för att klara det behövs kloka politiska beslut.

Med två år kvar till nästa val är det hög tid att lägga partipolitiskt positionerande åt sidan och fatta kloka gemensamma beslut som kan rädda liv. För vad är alternativet?

Som en pappa till en ung kriminell uttryckte det: ”Det finns två alternativ: antingen hamnar min son i en kista eller i fängelse”. Det är en realitet som vi inte kan acceptera. Det är en realitet som vi tillsammans kan förändra.


Katharina von Sydow, förbundsordförande i Polisförbundet
Klas Friberg, tidigare Säpochef och regionpolischef, nu medgrundare av Göteborgs institut för samhällsansvar

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.