Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

"Reinfeldt, ring Vita Huset om miljöhotet!"

Jorderosion längs Ninglick River, Netwok, Alaska.

Reinfeldt och Bildt, ring Vita Huset om miljöhotet!

USA är i färd med att få sina första ekologiska flyktingar. För första gången har vetenskapliga studier konstaterat att permafrosten börjat smälta under en rad samhällen som bebos av medborgare tillhörande urbefolkningen i Alaska, skriver New York Times (28 maj).

I Newtok, som ligger under havsnivån, förbereder myndigheterna evakuering av byns samtliga 315 invånare. Marken under dem ger bokstavligen vika till följd av stigande temperaturer i luft och hav. Studierna antyder att Newtok kan sköljas bort inom ett årtionde.

Detta sker när vi nås av uppgifterna om att USAs regering aktivt motsätter sig EUs och det tyska ordförandeskapets ansträngningar att få till stånd en kraftfull avsiktsförklaring om klimatfrågan vid nästa veckas G8-möte.

Förbundskansler Angela Merkel har också inlett en diplomatisk offensiv för att övertyga amerikaner och japaner om vikten av att FN-konferensen i december om klimatförändring ska anta ett program för uppföljningen av Kyotoavtalet som löper ut 2012.

Bushadministrationen har motsatt sig bägge förslagen.

Mot denna bakgrund har Angela Merkel vädjat om stöd från likasinnade regeringar för att få amerikanerna att ändra uppfattning om vad en växande världsopinion ser som en av vår tids ödesfrågor.

Har den svenska regeringen en rejäl chans att spela en viktig roll, om den vill det. Statsministern gjorde miljöfrågan till ett sådant huvudnummer under sitt besök hos president Bush och guvernör Swarzenegger att andra frågor som Irakkriget och den livstidsdömda svenskan Annika Östberg uppenbarligen inte hanns med. Utrikesministern, som helt nyligen samtalade med sin amerikanska kollega, har sannolikt haft samma dagordning som sin chef.

Därmed borde regeringen ha goda möjligheter att bistå EUs ordförandeskap i dess diplomatiska offensiv.

Den kan göra det på två sätt: antingen att fortsätta med sin tysta diplomati visavi Washington eller att bidra till den offentliga opinionsbildningen och ansluta sig till Angela Merkels krav på en snabb amerikansk kursomläggning i miljöfrågan.

Om Reinfeldt och Bildt väljer den första linjen, bör de snarast lyfta på luren och fortsätta sin inledda dialog med sina amerikanska kollegor. Vilken metod de än väljer, borde de inför sina väljare och uppdragsgivare redovisa hur de utnyttjar sina ämbetens makt och inflytande för att bidra till att förhindra en hotande miljökatastrof.