Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Gör kärleken avdragsgill

Marie Hagberg: Den som är förälskad är friskare och gör ett bättre jobb

SKATTEFRITT ATT HITTA KÄRLEKEN. Dejtingexperten Marie Hagberg vill att dejting ska räknas som avdragsgillt. En del av det friskvårdsbidrag som varje anställd har per år tycker Marie Hagberg ska gå till att försöka hitta den rätta.

Sverige har flest singlar i hela Europa. Vi svenskar är mest sjukskrivna i Europa samtidigt som kärlek har en bevisat positiv hälsoeffekt. När blir det avdragsgillt att försöka träffa sin drömpartner?

”All you need is love” sjöng Beatles. Att kärlek är allt vi behöver är kanske inte riktigt sant – men att kärleken är nödvändig för människan är det få som tvivlar på.

I dagens Sverige finns det runt två miljoner kärlekstörstande singlar. Det är Europarekord. Stockholm är dessutom Europas singeltätaste huvudstad.

Samtidigt kan vi konstatera att svenskar är sjukast i EU. Inget annat europeiskt folk är mer sjukskrivna än vi. Vården kostar samhället över 240 miljarder kronor årligen.

Och i dag vet vi att det finns något som har en oerhört stor inverkan på vår hälsa: kärleken.

Kärlek och tvåsamhet är en väsentlig del av människors lycka. Och det är något vi alla söker efter, oavsett om vi är nitton eller nittio.

En liten nyfödd bebis som inte blir gosad med dör. Att vara förälskad tillhör de starkaste känslor som finns och det är endast driften att leva som är starkare.

Faktum är att vi kan göra nästan vad som helst för att få känna samhörighet. Se bara på gängmedlemmar i exempelvis Los Angeles, som ibland till och med är villiga att döda för att få bli upptagna i en gemenskap.

De flesta känner till vikten av nära relationers betydelse för hälsan (möjligen med undantag av statliga Folkhälsoinstitutet som tipsar mig om att titta på ett par olika sidor om alkohol och narkotika, när jag vill diskutera ämnet med dem).

I synnerhet chefer med personalansvar vet (eller borde i alla fall veta) att välmående personal leder till färre sjukskrivningar, gladare medarbetare och därmed ett bättre resultat.

Människor som lever i parförhållanden upplever sig vara lyckligare än de som är ensamstående. Personer som är glada och tillfreds med livet drabbas mer sällan av förkylning och influensa. Och om de blir sjuka mår de ändå bättre än andra eftersom positiva känslor som kärlek, glädje och uppskattning ökar motståndskraften. Smekningar, kel och kramar är rena rama mirakelmedicinen för hjärtat.

När vi är tillsammans med någon får vi förhoppningsvis mycket kroppskontakt, vilket gör att oxytocinnivån går upp, vilket i sin tur har en lugnande inverkan på oss. Om vi är lugna och avkopplade sover vi bättre och får färre stressrelaterade sjukdomar.

Ensamstående föräldrar, både mödrar och fäder, har sämre hälsa än sammanboende föräldrar. Ensamboende män löper särskilt stor risk att dö i förtid. Statistiken talar sitt tydliga språk: det är de som är ensamstående som är sjuka mest i samhället. Kärlek har således en positiv hälsoeffekt. Varför är inte det jämställt med friskvård? Det är viktigt att vi trivs med livet för att vi ska orka arbeta.

Med personalvårdsförmåner avses förmåner av mindre värde som syftar till att skapa trivsel i arbetet eller främja hälsan.

Exempel på skattefria personalvårdsförmåner är kaffe, förfriskningar och annan enklare förtäring (inte måltid) i samband med arbetet. Det kan också vara trivselutflykt, motion och friskvård.

Som företagare får jag således dra av för till exempel bowling (visserligen kul men knappast hälsobefrämjande), kaffe (inte ens nyttigt), kampsport (en felriktad spark kan i värsta fall leda till döden!) och allt möjligt. Men inte för att hitta kärleken. Det är märkligt.

Dagens begränsningar om friskvård till anställda är ålderdomliga. Enligt Skatteverket får arbetsgivare dra av 6 000 kronor per år och anställd för friskvårdsbidrag, det skulle kunna bli mycket dejtande av det. Alla skulle tjäna på det.

Är vi friska och mår bra gör vi ett bra jobb. Dessutom skulle många nya arbetstillfällen skapas samtidigt som nativiteten gick upp.

Det är hög tid att våga pröva nya vägar. Vi måste satsa mer på friskvård.

Och kärlek.

Dagens debattör